Ana südünü artıran 7 qida

Ana südünü artıran 7 qidaAna südünün körpə üçün nə qədər əhəmiyyətli olması hər kəsə bəllidir.
Bəs, ana südünü və onun keyfiyyətini artırmaq üçün hansı qidalardan istifadə etmək lazımdır?
Axşam.az ana südünü artıran 7 qidanı təqdim edir:
1. Yumurta - tərkibindəki A, C və E vitamini, yod, fosfor, sink mineralları ilə ən önəmli protein qaynaqlarından biridir. Süd verən ananın həftədə 2-3 dəfə yağda bişirməmək şərti ilə yeməsi lazımdır. Körpənin böyüməsində xüsusi rolu olan protein ana südündə də artmış olacaq. Qatıq tərkibindəki kalsium fosfor nisbəti ilə vazkeçilməz bir qidadır. Körpənin sümük və diş sağlamlığı üçün son dərəcə önəmli rol oynayır. Ana enerji ehtiyacına görə, gündə 2-3 stəkan qatıq yeməlidir. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, cəfəri, şüyüd, nanə, kələm, brokolinin yeyilməsi ilə fol turşusu kimi bir çox vitamin artır və irəlidə anada anemiya riskini əngəlləyir. Eyni zamanda fol turşusunun körpələrdə iflic kimi problemlərin qarşısını aldığı görülüb.
2. Yağlı çərəzlər -  Fındıq, qoz, badam kimi yağlı toxumlar zəngin yağ asidi, vitamin və mineral birləşimi ilə ön plana çıxır. Südün daha keyfiyyətli olmasına və körpənin sinir inkişafına dəstək olur.
3. Zeytun və zeytun yağı -  Yağ asit tərkibi ilə gündəlik yemək, salatlarda istifadə olunmaqla anadan körpəyə nizamlı yağ asidi ifrazı yaşanır. Uşağın immunitet sistemini gücləndirdiyindən qaz, köp, qəbzlik problemi olan körpələr üçün faydalıdır.
4. Balıq - Ürək-damar xəstəliklərindən beyin inkişafına, immunitetin gücləndirilməsindən diabetə kimi bir çox faydaları olan balığın körpənin beyin və görmə inkişafında da xüsusi faydası var. Anaların mövsümə uyğun olan balığı həftədə 2-3 dəfə yeməsi, qızartma şəklində deyil, sobada bişirilməsi məsləhətdir.
5. Qırmızı ət - Dəmir körpənin sağlam böyüməsi və inkişafı üçün çox önəmlidir. Bu cür vazkeçilməz bir mineral isə daha çox qırmızı ətin tərkibindədir. İnfeksiyalara yoluxma riskini aşağı salır və körpənin immunitetini gücləndirir.
Analar həftədə 3-4 dəfə qırmızı ət yeməlidir.
6. Quru paxlalılar - Doğumdan etibarən iki yaşına qədər olan müddət körpənin böyüməsi və inkişafı üçün çox önəmli müddətdir. Noxud, mərci, lobya son dərəcə yüksək keyfiyyətli protein tərkibli quru paxlalılardır. Həftədə 2-3 dəfə yeyilməlidir. Lakin bu məhsullar anada köpə və meteorizmə səbəb olursa, onlardan imtina etmək lazımdır.
7. Quru meyvələr - Tərkibindəki lif, mineral, vitamin, fitoelementlərlə süd vermə dövründə artan ehtiyacların qarşılanmasına kömək edir.
Bundan əlavə südü artırmaq üçün ana kifayət qədər maye qəbul etməlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 910   Tarix: 27 yanvar 2022
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Satışda saxta gigiyenik vasitələr var: Necə tanımaq olar?

Ölkədə bir müddətdir ki, saxta gigiyenik vasitələr və kimyəvi məhsullar istehsal edən sex aşkar edilib. Bu isə bazarda satılan gigiyenik və yuyucu vasitələrin orijinallığı məsələsini gündəmə gətirib. Beləliklə, müştərilə

.

Qarğıdalı alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Bir çox insan qarğıdalının vacib komponentlərdən biri olduğu salatlar hazırlayır.   -a istinadən xəbər verir ki, bununla belə, həqiqətən yüksək keyfiyyətli məhsul tapmaq həmişə mümkün deyil. Bəs, bunun üçün nə etmək lazımdır?

.

Şabalıdın bilinməyən faydaları: Siz də yararlanın

Şabalıd pəhriz lifləri, minerallar, sağlam yağlar, vitaminlər və antioksidantlar da daxil olmaqla qida maddələri ilə zəngindir. -ə istinadən bildirir ki, şabalıd C vitamini ilə zəngindir. Xüsusilə soyuq qış günlərində qızardılmış

.

İqlim dəyişikliyi bu xəstələrə mənfi təsir göstərir

İqlim dəyişikliyi beyin xəstəlikləri olan insanların sağlamlığına mənfi təsir göstərir.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Los-Ancelesdəki Kaliforniya Universitetinin himayəsi altında fəaliyyət göstərən bir qrup alimi

.

30 dəqiqədən artıq telefonla danışmaq

Gündə 30 dəqiqədən artıq telefonla danışmaq və sosial şəbəkələrdə vaxt keçirmək təzyiqə təsir edir. -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq Yevgeni Şlyaxto telefonun müasiir insanlara təzyiq problemi yaratmasından danışıb:

.

Gözlənilən ömür uzunluğu artacaq - Neçə il?

Beynəlxalq alimlər qrupu əsrin ortalarına qədər gözlənilən ömür uzunluğunun artmağa davam edəcəyini müəyyən ediblər.   -a istinadən xəbər verir ki, 2050-ci ilə qədər qlobal ömür uzunluğunun nə qədər artacağı proqnozlaşdırılıb

.

Kivini qabığı ilə yesək nə olar?

Kivinin faydaları haqqında hər kəs eşidib. Lakin az adam bilir ki, bu meyvəni qabığı ilə yemək daha faydalıdır.   -a istinadən bildirir ki, kivi qabığı çox sağlamdır. Tərkibində çoxlu lif, fol turşusu, kalium, C və E vitaminlər

.

Bu yağlar qanı laxtalandırır

Həkimlər qan laxtalanma riskini artıran yağ növlərini açıqlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, bu yağlar qızartma zamanı xüsusilə təhlükəli olur. Həkimlər omeqa-6-da yüksək olan yağların istehlakının mümkün təhlükələr

.

Ürəyi dərmansız gücləndirməyin yolu

Stress, təşviş və gərginlik ürək və digər orqanlarda problemlər yaradır.   -a istinadən xəbər verir ki, alimlər ürəyi qüvvətləndirmək üçün dərmansız təsirli metod açıqlayıblar. Stress və narahatıq, fikir və kədər miokar

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri gozel gorunmek toy gecesi qış geyimi zaur baxşəliyev yoğun bağırsaq xəstəlikləri azadqadin kosmetika kley lekesi aslan faydalı maskalar uşaq nece olur vətən həsrəti