Beyin fəaliyyəti üçün təhlükə yaradan qidalar
Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir. Beyinin fəaliyyəti pozularsa artıq bunun nə ilə nəticələnəcəyi hamıya məlumdur.
1. Ayaqüstü qidalar (fastfud)
Belə qidalar daha təhlükəlidir, onlar beyinin qurluşunu dəyişir, depresiya yaradır.
2. Şəkərli qidalar.
Çox miqdarda şəkərli qidalar qəbul etmək əsab sisteminə təsir edir, yaddaşı, öyrənmə qabiliyyətini qabiliyyətinə mənfi təsir göstərir.
3. Qızardılmış yeməklər
Belə işlənmiş qidaların tərkibində həmişə kimyəvi əlavələr olur ki, bu da beyin sinirlərini zədələyir.
4. İşlənmiş qidalar
Belə qidalar mərkəzi sinir sisteminə mənfi təsir göstərir. Yaşlı insanlarda alzeymir xəstəliyi riskini yüksəldir.
5. Duzlu qidalar
Duzlu qidalar düşünmə qabiliyyətini zəiflədir, beyinə gedən damarları zədələyir.
6. Taxıl məhsulları
Hədddindən çox istifadə beyin funksiyasını poza bilir.
7. İşlənmiş proteinlər.
Ət proteinlə zəngindir. Proteinlər isə əzələ yaradıcısıdır. İşlənmiş ət məhsullarındakı (kolbasa, sosis və s.) proteinlər isə təbii məhsullardakı proteinlərin əksinə olaraq beyinə mənfi təsir edir.
8. Trans yağlar.
Bu yağlardan ümumiyyətlə istifadə etməyin. Onlar xolesterol, piylənmə, ürək-damar xəstəliklərinə yol açır, beyin fəaliyyətini zəiflədir, iflic və alzaymer xəstəliyi riskini yaradır.
9. Sünü dadvericilər.
Üzün müddət istifadəsi zehni pozğunluq yaradır.
10. Spirtli içkilər
Spirtli içkilər demək olar ki, qaraciyəri məhv edir, beyinə mənfi təsir göstərir, fəaliyyətini azaldır, düçşünmək, yaddaş və öyrənmək qabiliyyətini minimuma endirir.
11. Nikotin
Beyindəki qan dövranını zəiflədir, oksigensiz qalan beyin funksiyalarını yerinə yetirə bilmir və son nəticədə məhv olur.
f Paylaş