Beyinə zərər verən 10 qida, bunları siz də bilin
Gün ərzində yediyimiz bəzi qidalar beynə zərər verir. Bunların hansı qidalr olduğunu təqdim edirik.
Şəkər
Uzun müddət şəkərdən istifadə etmək nevroloji problemlərə səbəb olur. Bu səbəblə şəkərdən uzaq dayanmaq lazımdır.
Alkoqol
Alkoqolun qaraciyəri iflas etdirdiyi məlumdur. O, sağlam düşünmə qabiliyyətini zəiflədir, yaddaşa dap is təsir göstərir.
Fast food
Fast food depressiya və narahatlıq problemlərinə gətirib çıxarır. Fast food məhsullarının içindəki qatqı maddələrinin öyrənmə pozuqluğu, motivasiya çatışmazlığı və yaddaş zəifliyinə də yol açır.
Qızardılmış yeməklər
Bütün işlənmiş yeməklərin tərkibinə kimyəvi, qatqı maddələri, süni dadlandırıcılar daxildir. Qızarmış və ya işlənmiş qidalar beyin sinirlərini zədələyir. Təbiətdəki ən zəhərli və təhlükəli qızartma yağının isə günəbaxan yağı olduğu sübut edilib.
İstifadə edilmiş yeməklər
Eynilə qızarmış qidalar kimi işlənmiş qidalar da mərkəzi sinir sisteminə zərər verir.
Duz
Duzun ürəyə zərər verdiyini hər kəs bilir. O, zəkanın inkişafına da maneə törədir.
Taxıl
Taxılların hamısı beyin funksiyalarına zərər verir. Əgər çox taxıl yesəniz bu, sürətli şəkildə yaşlanmağınıza təkan verəcək.
Protein
Ət ən zəngin zülal qaynağıdır. Kolbasa, salam, sosiska və bənzəri qidalar kimi işlənmiş zülallardan uzaq olmalıyıq.
Duru yağ
Duru yağlar bir çox ciddi problemə yol açır. Beyinə də olduqca zərər verir. İflic riskini də maksimum səviyyəyə çıxarır.
Süni dadlandırıcı
İnsanlar arıqlamaq üçün şəkər yerinə süni dadlandırıcı istifadə edirlər. Bunların daha az kalorisi olsa da faydasından çox zərəri vardır. Bunlardan uzun müddət istifadə zehni pozuqluqlara yol açır.