Bəzi meyvə və tərəvəzlərdə yanlız vitaminlər olmur, onların tərkibində toksinlər də var

Bəzi meyvə və tərəvəzlərdə yanlız vitaminlər olmur, onların tərkibində toksinlər də varBizim qəbul elədiyimiz bütün meyvə və trəvəzlərin tərkibində orqanizm üçün lazım olan faydalı vitamin və minerallar var. Amma, bu meyvə-tərəvəzlərin sizin üçün " qaranlıq" olan tərəfləri də var. İstifadə etdiyiniz qidaların toksiki xüsusiyyətlərini sizlərlə bölüşmək istəyirəm.
Sevdiyiniz qidalar və onların toksiki xüsusiyyətləri
Göbələk - təbii zəhərdir
Biz hamımız göbələklərin bəzilərinin zəhərli olduunu və onları tanımadığımız halda yeməməyimizi bilirik. Tanınmayan göbələkləri təzə və ya konserv halında yemək orqanizmin zəhərlənib məhv olmasına səbəb ola bilər.
Badam
Badamın orqanizm üçün çox faydalı olduğu söyləniir. Bu məşhur qidadan şirniyyatların da hazırlanmasında istifadə edilir. Onun nə qədər tünd olarsa bir o qədər dadlı olduğu düşünülür. Amma tünd dada malik badamın tərkibində sianid olduğunu ham bilmir. Yeni Zellandiyada badam yeyilməsi qadağan olunan qidalar siyahısındadır. Bəzi ölkələrdə da badamın adı "qara siyahıda"hallanır.
Albalı dadlı, şirin və təhlükəlidir.
Şaftalı, ərik və albalının badamla əlaqəsi var. Bu əlaqə meyvələrin çəyirdəyində sianidin olmasıdır. Bu meyvələrin yarpaqlarında da sianid var.
Cənnət alması
Hamıya tanış olan bu meyvənin bir çox müsbət xüsusiyyətləri vardır. Amma onun tumlarının tərkibində müəyyən dozada zəhər var.
Giləmeyvələr
Giləmeyvələr qrupuna daxil olan meyvələrin toxumları orqanizm üçün toksiki təsir göstərir. Toksiki maddə giləmeyvələrin toxumları və yarpaqlarında olduğu çoxdan sübut edilib. Qlikoalkoid adlanan toksiki maddə insanın sinir sistemini və mədə-bağırsaq sistemini korlayır. Mütəxəssislər tomat hazırlayarkən bunların nəzərə alınmasını məsləhət bilir.
Kartof
Kartof hamımızın sevdiyi qida maddələrindəndir. Katofun zəhəri onun yaşıl hissəsində və cücərmiş nahiyəsindədir. Kartofun yaşıl hissəsində olan zəhər orqanzimdə çox təhlükli patalogiyaların baş verməsinə səbəb olur.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 860   Tarix: 13 dekabr 2022
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Gündə nə qədər kolbasa yemək olar?

"Ürək xəstəliyi riskini azaltmaq üçün heyvani mənşəli məhsullarda olan doymuş yağlar məhdudlaşdırılmalıdır". -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq Olqa Çuxaçeva məlumat verib. "Doymu

.

Meteohəssas insanlar üçün sabahın PROQNOZU

Mayın 9-da gözlənilən tibbi-meteoroloji proqnoz açıqlanıb. Milli Hidrometeorologiya Xidmətindən -a verilən məlumata görə, Abşeron yarımadasında meteoroloji amillərin mülayim tərəddüdü gözlənilir ki, bu da  meteohəssas insanla

.

Hazır qəhvədə xəstəlik yayır? - İçki həvəskarlarının 90%-i yanılır

Bir çox insanlar səhərlər dəmlənmiş qəhvə əvəzinə hazır qəhvə içirlər. Bəzi qəhvə həvəskarları bu vərdişi etiraf etməkdən utanırlar. Utanmaqlarına səbəb onlar əmindirlər ki, içdikləri içki keyfiyyətsizdir və orqanizm üçü

.

Kompüterdə saatlarla işləməyin FƏSADLARI

Alimlər kompüterdə saatlarla işləməyin fəsadlarını aşkar ediblər.   -a istinadən bildirir ki, insanlar adətən dəqiqədə 20 dəfə göz qırpırlar, lakin diqqəti ekrana cəmləyərkən bu nisbət bir və ya üç dəfə azalır. Daha az qırpm

.

Yemək bişirəndə duzu nə zaman əlavə etməliyik?

Duz yeməyin dadının dəyişməsinə kömək edir. Məhz bu səbəbdən duz olmadan yemək yemək son dərəcə çətindir. .   -a istinadən xəbər verir ki, bəzi yeməkləri başlanğıcda duzlamaq lazımdır. Söhbət istənilən növ dənli bitkilərdə

.

Bu vərdişləri tərgidin, yoxsa

Psixoloqlar hər kəsin aradan qaldırmalı olduğu 6 jest və pozanın adını çəkib.   -a istinadən xəbər verir ki, insanlar çox vaxt müəyyən vərdişlərin onları poza biləcəyini dərk etmirlər. . Bədən dili xarakteriniz və əhvalını

.

Şaurma və dönərdən zəhərlənmənin əlamətləri – Nə etməli?

Dönərdən zəhərlənmə səbəbindən hər il onlarla insan həyatını itiririr. Ən ağır qida zəhərlənmələrindən hesab olunan bu patologyiyada vaxtında yardım göstərilməzsə xəstə ağırlaşır. "medicina"ya istinadən dönərdə

.

Konservləşdirilmiş balıqdan imtina etməyin - Amma belə yeyin

Konservləşdirilmiş məhsullar sağlam hesab edilmir.   -a istinadən xəbər verir ki, şəkərlə doldurulmuş konservləşdirilmiş tərəvəz və meyvələrdən imtina etmək daha yaxşıdır. . Mütəxəssislər konservləşdirilmiş balıqdan imtin

.

Təzyiqi olanlar bunları yesin

Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. -a istinadən təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli kosmetik vasiteler yaz geyimleri 2024 xinayaxdi ucun bayatilar qəbizlik quru yeməklər şirniyyat ve tortlar kosmetika xanım az prostat qizliq perdesi baliq burcu novruz bayrami hakisda