Cavanlığı, görməni və ürəyin sağlamlığını qoruyan MÖCÜZƏLİ TƏRƏVƏZ

Cavanlığı, görməni və ürəyin sağlamlığını qoruyan MÖCÜZƏLİ TƏRƏVƏZBatatın digər adı "şirin kartof"dur. Lakin bu tərəvəzin kartofla heç bir əlaqəsi yoxdur. Onları birləşdirən yeganə amil tərkibində nişastanın çox olmasıdır.
Batat Avropaya Amerikadan Kolumb vaxtından gəlib və burada olduqca populyar olub. Batat çox faydalı müalicəvi məhsuldur. Tərəvəzin xoş şirin dadı var. Batatın bəzi növləri kökü, digərləri balqabağı və ya yemişi xatırladır.
Batatın əsas faydalı xüsusiyyətlərindən biri tərkibində çoxlu miqdarda beta-karotinin (A vitamini) olmasıdır. Əsas antioksidantlardan biri sayılan A vitamini bizi bir çox xəstəliklərdən qoruyur, qocalmanı ləngidir. A vitamini xüsusilə yaxşı görmə üçün vacibdir.
Mütəxəssilər bu tərəvəzi siqaret çəkən insanlara tövsiyə edirlər. Siqaret çəkən insanlarda A vitamini çatışmamazlığı yaranır ki, məhz bu səbəbdən onların dərisi daha tez qocalır və qırışlarla örtülür. Bu xüsusilə siqaret çəkən qadınlarda gözə çarpır.
Bundan əlavə batat C vitamini ilə də zəngindir. A və C vitaminləri cavan və sağlam dəri üçün çox vacibdir. Həmçinin C vitamini damarların sağlamlığını qoruyur və immun sisteminə müsbət təsir edir.
Batatda olan qidalı liflər bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliklə mübarizə etməyə kömək edir, orqanizmdə "pis" xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
Bu tərəvəz kaliumla zəngindir. Kalium insan orqanizmində olduqca böyük rol oynayır. Kalium ürəyin normal fəaliyyətini təmin edir.
Həmçinin batat sinir sisteminə müsbət təsir edir, orqanizmdə iltiihabları azaldır, yaraların sağalmasını sürətləndirir.
Batatı çiy halda yemək daha faydalıdır. Dünyada batatdan sup, püre və s. hazırlayırlar.

Saglamolun.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1938   Tarix: 22 fevral 2017
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yaşıl bananın faydaları nələrdir?

Bananın hər növünün fərqli dadı var. Yetişməmiş, yaşıl banan lif baxımından daha zəngindir. Xüsusilə şəkər xəstələri üçün yaşıl banan daha faydalı hesab olunur.   -a istinadən yaşıl bananın bilinməyən faydalarını təqdim edir:

.

Süni ət orqanizmə necə təsir edir? - Sınaqdan keçirildi: ŞOK NƏTİCƏ

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Çay içərkən bu səhvə yol verməyin

Azərbaycanda ən çox istehlak edilən mayelər arasında yer alan çay tək başına istifadə edildikdə zərərli içki sayılmır. Lakin çay içərkən edilən bir səhv mədə və böyrəklərinizə ciddi zərər verə bilər. . -a istinadən xəbə

.

Bir çox xəstəliyin dərmanı olan ananasın İNANILMAZ FAYDALARI

Cənubi Amerikanın isti iqlimində yetişən, şirniyyatlara gözəl bir alternativ olan ananasın faydaları saymaqla bitmir. Ananas çox zəngin kimyəvi tərkibə malikdir. A, PP, C , B qrupu vitaminlər, bir çox vacib minerallar kalium

.

Mandarinin zərəri faydasından çoxdur – Həkim

Noyabr-dekabrın ən populyar meyvəsi mandarin - narıngi sən demə, qaraciyərə zərərli imiş. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Nataliya Lazurenko danışıb. "Hər gün mandarin yeyənlə

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. -a istinadən xəbər verir ki, yazda ortaya çıxa

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri hamiləlik geyim necə seçməli salatlar kliniki ölüm qadini ehtiraslandiran sozler gozalti qaralar ucun maskalar kosmetika banan novruz bayramı novruz hakışdalar hakistalar