Hansı bananı yemək daha yaxşıdır?

Hansı bananı yemək daha yaxşıdır?Bəzən insan hansı bananı yesin deyə düşünür. Görəsən yaşıl rəngdə olan bananı yemək daha faydalıdır, yoxsa qara nöqtələri olanı. Bananın yetişməsi dövründə baş verənlər insanı düşünməyə vadar edir.
Yəqin ki, fikir vermisiniz, banan nə qədər yetişirsə bir o qədər sürüşkən olur. Bu bananın yetişdiyi dövrdə onun tərkibindəki fermentlərin, nişastanın əmələ gəlməsi səbəbindən baş verir. Yetişmə zamanı bananın tərkibində olan sadə şəkər (monosaarid və disaxarid) və nişasta ( uzun müddətə əmələ gələn şəkərin forması) əmələ gəlir və bu da bananı sürüşkən edir.
Bu səbəbləri nəzərə alaraq sizi şərəkin tərkibinin dəyişmədən yemənizi tövsiyə edirik. Əslində banan nə qədər yetişibsə, onun tərkibində olan şəkər daha təmiz olur.
Yapon alimləri bananın antioksidant və xərçəng əleyhinə təsir etdiyini söyləyirlər. Onlar bananın bu unikal xüsusiyyətinin bananın üstündə xırda qara xallar əmələ gəldiyi zaman olduğunu qeyd edirlər. Kimyaçılar bananın üstündə qara ləkələr əmələ gəldiyi zaman onun tərkibində əmələ gələn birləşmələrin orqanizmdəki anomal hüceyrələr əleyhinə təsir etdiyini söyləyirlər. Yəni bananın qabığında nə qədər qara nöqtə olarsa o orqanizm üçün daha çox faydalı olur.
Qabığı qaralmış banan xərçəng hüceyrələri üçün daha çox faydalıdır. Qabığının rəngi yaşıl və üstündə qara ləkələr olan banan isə orqanizm üçün 8 dəfə artıq faydalıdır.
Tam yetişmiş banan qanda şəkərin miqdarını artırmaq üçün yetərincə təmiz şəkərlə zəngindir. Şəkərinizin aşağı düşdüyü zaman, yorğun olduğunuzda tam yetişmiş banan əlamətlərin aradan qalxması üçün ən yaxşı vasitədir.
Yadda saxlamaq lazımdır ki, banan çox kalorili bir meyvədir. Bananın faydaları barədə danışan zaman isə ən çox onun kiçik növüvün faydalı olmağını nəzərə almaq lazımdır. Orqanizm üçün ən faydalı banan kiçik ölçülü yaşıl bananlardır.
Kiçik ölçüyə malik və yaşıl rəngdə olan bananların tərkibi vitamin və mikroelementlərlə zəngindir. 1 kiçik ölçülü yaşıl bananın tərkibində 300 mq natrium var. Bu isə orqanizmin su-duz balansını normallaşdırmaq üçün kifayət edir. Gün ərzində insanın ehtiyacı olan natriumu qəbul etmək üçün 3 kiçik ölçülü banan yemək lazımdır.
Tərkibində kimyəvi yaş turşusu birləşmələri olan banan mədə-bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Hər gün qəbul edilən kofe, qara çay, qazlı sular orqanizmdə kalsiumun miqdarını azaldır. Hər gün 1 ədəd yaşıl banana yeməklə isə orqanizmin kalsiuma olan ehtiyacını ödəmək, həyat üçün vacib olan mikoelementlərin ehtiyacını bərpa eləmək və sümük sisteminin məhkəmlənməsinə nail olmaq olar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 857   Tarix: 13 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Duzlu qida sevənlərə xəbərdarlıq: Dəhşətli xəstəliyə

Vyana Tibb Universitetinin (Avstriya) alimləri qidaya duz əlavə etmək, həmçinin duzlu qidaların həddindən artıq istehlakı ilə mədə xərçənginə tutulma riskinin 39% artması arasında əlaqəni müəyyən ediblər. Xərçəng əmələ gətirə

.

Qaraciyər xərçəngindən qorunmağın qeyri-adi üsulu

Alman Xərçəng Araşdırma Mərkəzinin və Tübingen Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, 5:2 nisbətində pəhriz əsasında fasiləli aclıqla siçanlarda iltihabın və qaraciyər xərçənginin qarşısını almaq mümkün olur. Alçanı

.

Səhərlər meyvə şirəsi içmək hansı orqanı məhv edir?

Filmlərdə səhər yeməyi süfrələrində meyvə şirəsini tez-tez görürük. Səhərlər meyvə şirəsi içmək bir çox insanın rutininə çevrilib. Lakin bu vərdiş əslində heç də məsum deyil. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər səhə

.

Beyninə çip yerləşdirilmiş ilk pasiyentin son vəziyyəti açıqlandı

İlon Maskın "Neuralink" proqramı çərçivəsində 2024-cü ilin martında ilk dəfə beyninə çip yerləşdirilmiş xəstənin son vəziyyəti açıqlanıb. Xəstə 29 yaşlı iflic olan Noland Arbo olub. Çip implantasiya edildikdən 10

.

Bu üç əlamət qaraciyər problemindən xəbər verir

Mütəxəssislər qaraciyər problemlərini göstərən üç dəri əlamətini açıqlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, qaraciyər xəstəliyi dəridəki dəyişikliklərlə özünü göstərə bilər. Qaraciyər yağlanması iki növə bölünür: alkoqoll

.

Alçanın faydaları: Yeməyiniz üçün vacib səbəblər

Yayın gəlişi ilə piştaxtalarda yerini alan alça tərkibindəki vitamin və minerallarla şəfa mənbəyidir. Tərkibində A, C, K vitaminləri, kalium və fosfor mineralları olan alça beta-karoten, lutein və zeaksantin kimi antioksida

.

Mədəkiçiltmə erasının sonu gəlir: Cərrahi müdaxilə olmadan arıqlamağın yolu tapıldı

Elm adamları mədəyə cərrahi müdaxilə olmadan piylənmə ilə mübarizə aparmağın üsulunu tapıblar. Yeni metod mədənin yuxarı hissəsinin selikli qişasının yandırılmasını nəzərdə tutur. Bu üsul orqanizmdə qrelinin (aclıq hormonu

.

Uzunömürlülüyün gözlənilməz sirləri: 4 sadə qaydaya əməl edin

Bir çox insanın arzusu uzun və xoşbəxt bir həyat sürməkdir. Aydındır ki, orta fiziki fəaliyyət və düzgün qidalanma prinsiplərinə riayət etməklə uzunömürlülük şansı artır.   -a istinadən xəbər verir ki, ancaq ömrü uzatmağı

.

Ürəyə zərərli olan arıqlama əlavələri

Arıqlamaq üçün nəzərdə tutulmuş əlavələr qida boşluqlarını doldurmaq və sağlamlığı qorumaq üçün məşhurdur, lakin onlardan bəziləri təhlükəli ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, kofein əsaslı arıqlama məhsulları, efedri

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri kosmetik vasiteler qadin dunyasi dişlərə qulluq sellulit cins şalvar aybasi ucun derman kosmetika novruza aid hakisdalar novruz bayramina aid azərbaycan xlor lekesi cantalar