Pielonefrit və böyrəkdaşı zamanı pəhriz

Pielonefrit və böyrəkdaşı zamanı pəhrizPielonefrit zamanı pəhriz təyin etdikdə sidiyin pH-ı nəzərə alınır. Çünki onu dəyişməklə mikrobların inkişafı üçün dözülməz şərait yaradılır. Pielonefrit zamanı sidiyin turş reaksiyasında xəstələrə bir cür, qələvi reaksiyasında isə başqa cür pəhriz təyin edilir. Bu xəstələk zamanı sidik yollarını qıcıqlandıran məhsullar, efir yağları olan tərəvəzlər (soğan, sarımsaq, xren, turp), ədviyyatlar menyudan çıxarılır, xəstələrə təzə meyvə-tərəvəzlər yemək, bol su içmək məsləhət görülür.
Böyrəkdaşı zamanı pəhrizin prinsipləri aşağıdakılardan ibarətdir:
- sidik yollarını çöküntü və daş əmələ gətirə bilən qida məhsullarından məhdudlaşdırmaq
- qidanın xarakterini dəyişməklə sidiyin pH-nı requlə etmək və bununla da sidik yollarında çöküntünün yaranmasının qarşısını almaq, daşların həll olmasına nail olmaq
- çöküntüləri sidik yollarından çıxarmaq üçün çoxlu maye içmək.
Böyrəkdaşı xəstəliyində daşın növünə əsasən pəhriz saxlanılır.
Oksaluriya zamanı tövsiyə olunan məhsullar:
* ət, toyuq, balıq orta miqdarda (100-200 qram) qaynadılmış halda, bişirilmiş kolbasa, sosiska, yumurta, qaynadılmış ətdən və balıqdan salatlar
* süd, qatıq, kəsmik, xama
* piylər ,kərə və bitki yağı
* yarmalar, qarabaşaq, yulaf, arpa, makoron məhsulları
* çörək, buğda, un məhsulları
* meyvə və tərkibində oksalat turşusu az olan tərəvəzlər (xiyar, kələm, noxud, badımcan, balqabaq, ərik, banan)
* suplar, souslar
* kompot, kisel.
Pəhrizdə azaldılmalı və ya tam çıxarılmalı məhsullar:
* yağlı ətlər, onların bulyonları, qaraciyər, böyrək, dil, beyin, quru balıq, kürü, hisə verilmiş kolbasa
* duzlu pendir
* göbələk, turşəng, ispanaq, gül kələmi
* şokolad, əncir, moruq
* istiot, xardal, xren
* kofe, tünd çay, kakao.
Fosfaturiya zamanı tövsiyə edilən məhsullar:
* ət, quş əti, balıq bütün formalarda
* yumurta gündə 1 dənə
* yağlar, kərə yağı, bitki yağı
* yarmalar (duzsuz halda)
* çörək, un məmulatları
* tərəvəz, yaşıl noxud, balqabaq, göbələk
* turş alma növləri
* bal, şəkər, qənnadı məmulatları
* açıq çay, qəhvə, itburnu dəmləməsi.
Qadağan edilir:
* hisə verilmiş məmulatlar
* süd və süd məhsulları
* piylər
* kartof, tərəvəz
* meyvə, giləmeyvə, meyvə şirələri.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1089   Tarix: 10 dekabr 2020
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

30 dəqiqədən artıq telefonla danışmaq

Gündə 30 dəqiqədən artıq telefonla danışmaq və sosial şəbəkələrdə vaxt keçirmək təzyiqə təsir edir. -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq Yevgeni Şlyaxto telefonun müasiir insanlara təzyiq problemi yaratmasından danışıb:

.

İdmanla məşğul olanlara ŞAD XƏBƏR: güc məşqlərinin gözlənilməz faydası

Güc məşqləri bədənlə yanaşı beyindəki əzələləri də gücləndirir.   -a istinadən xəbər verir ki, bu, aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub. Ağırlıq məşqləri beynin qlükoza əldə etmək və emal etmək qabiliyyətini yaxşılaşdırır

.

Sürətli arıqlamaq üçün iki sağlam inqrediyentdən hazırlanan YAĞ YANDIRICI İÇKİ

Əlavə çəkilərdən xilas olmaq üçün pəhriz saxlayan hər kəs bu prosesin nə qədər çətin olduğunu bilir.   -a istinadən xəbər verir ki, incə belə sahib olmağa köməklik edən kefir və kətan toxumundan hazırlanmış yağ yandırıc

.

Uşağınızda öz fikrini formalaşdırmağın YOLLARI

Bəzən yetkin insanların bir çox məsələlərdə şəxsi rəyi olmur və özünü müdafiə edə bilmir. Məsələ burasındadır ki, bu xüsusiyyət gənc yaşda formalaşır.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, valideynlər müstəqi

.

Gündə nə qədər "arı çörəyi" yemək olar? – Doğru istifadə qaydası

Arı məhsulları dedikdə ağla bal, polen, arı südü, propolis, arı zəhəri, apilarnil və arı çörəyi gəlir. Bunların hamısı apiterapevtikdir. Elm adamları son illərdə bu məhsullarla bağlı geniş tədqiqatlar aparırlar.   -a istinadən xəbə

.

Bu yağlar qanı laxtalandırır

Həkimlər qan laxtalanma riskini artıran yağ növlərini açıqlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, bu yağlar qızartma zamanı xüsusilə təhlükəli olur. Həkimlər omeqa-6-da yüksək olan yağların istehlakının mümkün təhlükələr

.

Səhər saatlarında şirin sıyıq yeməyin zərərləri

Səhər saatlarında yeyilən şirin sıyıq orqanizmə zərərli təsir göstərir.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin gəldiyi qənaətə əsasən, xüsusən səhər saatlarında karbohidratlardan uzaq durmaq daha yaxşıdır. Eyni zamand

.

Kartof əvəzinə bu tərəzdən istifadə edin - 70 dəfə daha faydalıdır

Kərəviz də kartof kimi kök tərəvəzdir. Tərkibində çoxlu mineral olan kərəvizi kartof əvəzinə istifadə etmək olar.   -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə karbonhidratdan uzaq durmaq istəyənlər, pəhriz saxlayanlar yemək v

.

İmtahana hazırlaşanların NƏZƏRİNƏ: Günün bu saatları dərs oxusanız, beyin

Qısa müddət sonra on birinci sinif şagirdləri buraxılış və qəbul imtahanları verəcək, ali və orta ixtisas təhsili müəssisələrinin tələbələri üçün isə yay sessiyası başlayacaq. Bir çox tələbə vərdiş etdiyi gecə dərslərində

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri qadin sayti kosmetoloq noxud sorbasi dalğalı saç düzümləri yay donlari 2024 parket döşəmələr kosmetika xanım az sanama qogal oglaq uşaq şeirləri