Pomidor-faydası, ziyanı və əks təsiri

Pomidor-faydası, ziyanı və əks təsiriPomidor güclü antioksidantdır. Pomidorun tərkibində olan likopen özlüyündə kifayət qədər güclü antioksidantdır. Likopen bir çox xəstəliklərin müalicəsinə kömək edir. Bu isə o deməkdir ki, pomidor ürək-damar sistemi xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. Eyni zamanda asteniya xəstəliyinin müalicəsində də faydalıdır.
Pomidor antibakterial təsir göstərir. Bu isə onun tərkibində fitonsidlərin olması ilə izah edilir.
Pomidor əhval-ruhiyyəni yüksəldir. Pomidorun tərkibində olan serotonin isə əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə kömək edir.
Pomidor tromb formalaşmasının əleyhinə təsir edir. Amerikalı tibb işçiləri müəyyən ediblər ki, pomidorun tərkibində xüsusi maddə var və tədqiqatçılar bu maddəni P3 adlandırıblar. Bu maddə kifayət qədər faydalıdır. P3 qanı durulaşdırır və tromb formalaşmasına qarşı çıxır.
Pomidor böyrəkləri təmizləyir. Pomidor böyrək və sidik kisəsi xəstəlikləri zamanı diuretik rolunu oynayır. Çünki pomidorun tərkibinin 94 faizi sudan ibarətdir.
Pomidor dərini cavanlaşdırır. Tərkibində olan bol miqdarda olan B vitamin qrupu sayəsində  pomidor üz dərisinin rəngini yaxşılaşdırmağa, qırışları azaltmağa və ümumi olaraq dərini cavanlaşdırmağa kömək edir.
Pomidor iştahı azaldır. Pomidorun aşağı kalorili olması və tərkibində xrom olması orqanizmin tez doymasına şərait yaradır və güclü aclığın qarşısını alır. Eyni zamanda bir çox pəhrizlərdə də menyuya pomidor əlavə edilir. Bəzən isə pəhrizlər əsasən qırmızı pomidora əsaslanır.
Pomidor qan təzyiqini normallaşdırır. Pomidorun tərkibində olan pektin maddəsi qan təzyiqini normallaşdırır və qanın tərkibindəki xolesterin miqdarını azaldır.
Pomidordan tibbdə istifadə
Pomidor şirəsi mədə yarası və irinli yaraların müalicəsində istifadə edilir. Pomidorun tərkibində olan qlikoalkaloid maddəsi həm bakterisid, həm də antibiotik təsirə malikdir.
Tibb elmində təzə pomidor, pomidor püresi və şirəsi geniş istifadə olunur. Bu qidalar hamilə qadınlar, xəstəlikdən zəifləyənlər və uşaqlar üçün əlavə vitamin, mikroeelement və mineral duzlar mənbəyi kimi məsləhət görülür.
Duz mübadiləsi pozulan xəstələr üçün də pomidor faydalıdır. Pomidor şirəsi və təzə pomidor avitaminozların müalicəsi və profilaktikasında istifadə edilir.
Pomidor kişi potensiyası üçün faydalıdır. Hələ hindu qəbilələrində potensiyanı artırmaq üçün pomidordan istifadə edilirdi. Pomidorlar həqiqətən də cinsiyyət vəzilərinin fəaliyyətinə müsbət təsir edir. Fransızlar əbəs yerə bu tərəvəzi "la pomme de lamour", yəni sevgi alması adlandırmırlar.
Pomidor xərçəngdən xilas edir. Tibb işçiləri uzun illər təcrübə apararaq əminliklə bildirirlər ki, gündəlik qida rasionuna təzə pomidor əlavə etmək bədxassəli şişlərin yaranma riskini azaldır. Bu isə pomidorun tərkibində olan karotinoid və likopen sayəsində mümkün olur.
Pomidorun ziyanı
Pomidor ziyanlı allergendir. Allergiya pomidorun insan orqanizminə vura biləcəyi ən böyük ziyandır. Qida allergiyasından əziyyət çəkən insanlara pomidor yemək qadağan edilir və ya qida rasionunda pomidoru minimuma qədər azaltmaq məsləhət görülür.
Podaqra və böyrəklərin kəskin xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar da pomidordan imtina etməlidir.
Pomidorlar daşları böyrəklərə tərəf "qovur". Böyrək daşı xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə pomidor yemək olmaz.
Pomidor hipertoniyaya səbəb olur. Hipertoniklər, böyrək və ürək-damar sistemi xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə konservləşdirilmiş, marinadlaşdırılmış və şorabaya qoyulmuş pomidor yemək olmaz. Bu ərzaq məhsulları böyrəklərdə və sidik kisəsində daş yaranmasına səbəb olur. Məlum olduğu kimi, bütün şoraba və marinad məhsulları bir çox xəstələrə qadağan edildiyi üçün istənilən insan şorabaya qoyulmuş pomidor qəbul edərkən diqqətli olmalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 916   Tarix: 04 iyun 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar.   -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübut edib. Əslində

.

Doşaba 1 qaşıq bu ədviyyatdan əlavə edin və... – Enerji içkilərinə ehtiyac qalmayacaq

Doşab və zəncəfil insan sağlamlığı üçün faydalı qidalar arasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, şəfa mənbəyi olaraq görülən bu iki qida qarışdırılaraq dərman kimi də istehlak edilə bilər. Onlardan əldə edilən qarışı

.

Mətbəxin ən çirkli əşyası – Təhlükələr nələrdir?

Mətbəxdə ən çirkli əşya müəyyən edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, masaların üstünü silmək üçün istifadə olunan əskidir. . Bildirilir ki, o daim qida və yağ ilə təmasda olur. Bu da böyrək problemlərinə və hətta pnevmoniyay

.

Yumurta qabığını atmayın - Bu faydaları var

a istinadən yumurta qabığından istifadə edə biləcəyiniz sahələri təqdim edir:. - Tərkibindəki kalsium, maqnezium və digər minerallar sayəsində təbii gübrə kimi istifadə edilə bilər. Torpaqla qarışdıqda bitkilərin qidalanmasın

.

Köpün qarşısını almaq üçün lobyanı belə bişirin

Lobya bir çoxlarının sevdiyi qida növü olsa da, bişirilən zaman o mədədə şişkinliyə səbəb ola bilir. .   -a istinadən xəbər verir ki, aşpazlar bunu lobyanın düzgün bişirilməməsi ilə əlaqələndirirlər. Bildirilir ki, loby

.

Ağciyəri toksinlərdən təmizləyən qidalar

Havanın çirklənməsi, yaxşı qidalanmamaq və siqaret çəkmək ağciyər sağlamlığını ciddi şəkildə təhdid edən amillərdəndir. Sağlamlığınızı qorumaq üçün həyat şəraitinizi dəyişdirmək, tütün məhsullarından istifadəni dayandırmaq

.

Yumurta ilə hansı qidaları yemək olmaz?

Yumurtanın müəyyən qidalarla birləşdirilməsi mədə problemlərinə səbəb ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, qidalanma mütəxəssisləri yumurtaları ət, vetçina, pendir və yüksək kalorili souslarla (mayonez, tartar və s.

.

Dünyanın ən qəribə və müalicəsi olmayan XƏSTƏLİKLƏRİ

Diabet, hipertoniya və ya astma kimi demək olar ki, hamımızın eşitdiyi tibbi xəstəliklər var. . unikal-a istinadən xəbər verir ki, insanlar bədənlərindəki balanssızlıqlar və ya zərərli orqanizmlərin yaratdığı problemlər səbəbində

.

Xolesterol səviyyəsini idarə etməyə kömək edəcək unikal içki

Xəstəliklərə nəzarət və qarşısının alınması məlumatına görə, 40-59 yaş arası böyüklərin 17 faizi xolesterolunu azaltmaq üçün statin qəbul edir.   -a istinadən xəbər verir ki, ümumi xolesterolu azaltmağın təsirli yolu yüksə

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları yemek reseptleri makiyaj instagram seks xarici yemişan faydaları şirin xəmir işləri cagatay ulusoy kosmetika xanim.az həmidə novruza aid hakışta maraqli hakistalar yutube