Siqaretdən imtina etməyə kömək edən 5 qida
Siqaret çəkmək geniş yayılmış zərərli vərdişdir. Təəssüf ki, ondan yaxa qurtarmaq olduqca çətindir. Siqaretə qurşanmış gənclər siqaretin onların sağlamlığına nə dərəcədə mənfi təsir göstərdiyini zamanla anlamağa başlayırlar. Nikotin asılılığından yaxa qurtarmaq istəyənlər müxtəliv vasitələrə, məsələn, saqqız çeynəmək, dərman preparatları qəbul etmək, fiziki hərəkətlər, meditasiya və s. əl atırlar.
Siqareti atmaq üçün sizə kömək edən qidalar:
Şimali Karolina ştatının (ABŞ) Durham şəhərindəki Duke Universitetinın tədqiqatçıları hesab edirlər ki, 5 qida məhsulu bu zərərli vərdişdən uzaqlaşmağa kömək edəcək.
Süd və süd məhsulları
Siqaret çəkənlərə əvvəlcə 1 stəkan süd içib, sonra siqaret çəkmək məsləhət görülür. Belə halda onlar siqaretdən heç bir zövq ala bilmirlər, gözlənilən "xoş" dad yoxa çıxır, əvəzində isə acı dad əmələ gəlir. Hətta bəzi insanlar siqareti südə batırır, sonra çəkməyə cəhd edirlər.
Portağal və limon şirəsi
Siqaret çəkən insanlarda hətta onlar lazımı qədər C vitamini qəbul etsələr də həmişə vitamin çatışmamazlığı olur. Çunki nikotinin təsirindən C vitamini sürətlə məhv olur.
Amerikalı alimlər siqareti tərgitmək istəyən insanlara portağal və limon şirəsi qəbul etməyi təklif ediblər. Təcrübə 6 gün müddətində aparılıb və müsbət nəticələr verib. Nikotin asılılığından azad olmaq üçün C vitamini ilə zəngin olan portağal, limon, qara qarağat, nar və digər meyvə şirələri içmək məsləhətdir.
Kərəviz, badımcan və xiyar
Badımcan, lobya və xiyar siqaretin dadını dəyişir. Müttəxəsislərin fikrincə bu tərəvəzlərdən çox istifadə olunarsa nikotin asılılığı əhəmiyyətli dərəcədə azalar. Qeyd edək ki, du tərəvəzlər nikotinin təsirindən zərər çəkmiş qaraciyəri və bağırsaqları təmizləyir.
Məsələ burasındadır ki, əksər insanlar kərəvizi sevmirlər. Onu yerkökü ilə də əvəz etmək olar. Ancaq yeyilən yerkökülərin miqdarını nəzarətdə saxlamaq lazımdır. Belə ki, o şirin tərəvəzlərə aid edildiyindən çox miqdarda qəbulu qlükozanın miqdarını artıra və əks effektin yaranmasına gətirib çıxara bilər.
Brokkoli
Kələm ağciyər xəstəlikləri, eləcə də ağciyər xərçəngi riskini aşağı salır. Brokollinin tərkibində xərçəng əleyhinə və antibakterial təsir göstərən üzvi birləşmələr mövcuddur. Bu sulforafandır. Mütəxəsislərin fikrincə nikotin qəbul edən insalara brokkolinin bu müalicəvi xassəsi təsir göstərmir. Belə ki, nikotin sulforafanın fəaliyyətini ləngidir.
Qırmızı çaxır
Cəmi 1 qədəh qırmızı çaxır siqaret çəkən insanlarda ağciyər xərçəngi riskini azaldır. Qırmızı çaxırın tərkibində flavonoidlər və resveratrollar var ki, bunlar da ürək və qan üçün faydalıdır. Cənubi Kaliforninayı alimlərin təcrübələrinə istinadən demək olar ki, gün ərzində 1 qədəh qırmızı çaxır içilməsi 60% ağciyər xərçəngi riskini azaldır.
f Paylaş