Turpun faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləri

Turpun faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləriTurp çox faydalı tərəvəzdir. Belə sayılır ki, turpun yarpaqları hətta turpun özündən faydalıdır.
Adətən atdığımız bu yarpaqları təmizləmək, yumaq və göyərti kimi salatların tərkibində istifadə etmək olar.
İlk növbədə turp və onun yarpaqları C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin ən güclü antioksidant sayılır - orqanizmdə qocalma və dağılma prosesləri ilə mübarizə aparır, immun sistemini möhkəmləndirir, damarların elastikliyini artırır.
Turp piylərin parçalanmasını sürətləndirir, mübadilə prosesləri yaxşılaşdırır. Bu səbəbdən diyetoloqlar bu tərəvəzi arıqlamaq üçün olan pəhrizlərə tez-tez əlavə edirlər. Turp azkalorili tərəvəzdir - 100 qr turpda yalnız 16 kalori var.
Turp "fitonsidlər" adlanan xüsusi maddələrlə zəngindir. Bu maddələr "təbii antibiotik"lər kimi tanınır. Fitonsidlər orqanizmdə bakteriya, mikrob, viruslarla mübarizə aparır.
Turpun tərkibində efir yağları, qidalı liflər, fermentlər, B1, B2, PP vitaminləri, kalium, maqnezium, fosfor və s. kimi çox vacib minerallar var.
Turp həmçinin antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir.
Turpun tərkibində "antosian" adlanan maddə var. Məhz bu maddəyə görə turp belə gözəl qırmızı rəngə malikdir. Antosian maddəsi orqanizmə xərçəng əleyhinə təsir göstərir.
Turp həzm prosesləri yaxşılaşdırır, ürək-damar sistemi üçün faydalıdır, orqanizmdən "pis" xolesterini xaric edir.
Nəzərinizə çatdıraq ki, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar turpdan süi-istifadə etməməlidir, bu onların sağlamlığına mənfi təsir edə bilər.
Turp müalicəvi vasitə kimi də istifadə olunur. Belə ki, baş ağrısı zamanı alnınıza və  gicgahlarınıza turpun şirəsini sürtün və uzanın. Bir müddətdən sonra siz ağrıların azalmasını hiss edəcəksiniz.
Radikulit zamanı turpu sürtgəcdən keçirin, pambıq əskiyə qoyun və kompres kimi istifadə edin.
Üz dərisini cavanlaşdırmaq, daha elastik və sağlam etmək məqsədi ilə belə maskadan istifadə edin: 2-3 turp blenderdən keçirilir, 1/2 çay qaşığı zeytun yağı və 1 xörək qaşığı karfof nişastası əlavə olunur, yaxşı qarışdırılır və üz dərizinə çəkilir. Maskanı 20 dəqiqə saxlayın və sonra ilıq su ilə yuyun.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 844   Tarix: 28 avqust 2022
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Niyə qadınlar 40 yaşdan sonra arıqlaya bilmir? – SƏBƏB

Bəzi qadınlar yetkinlik dövründə arıqlamağın gənclik illəri ilə müqayisədə daha çətin olduğunu bildirirlər. Zərif cinsin nümayəndələrinin yaş keçdikcə artıq çəkidən çətinliklə qurtulmasının 2 mümkün səbəbi var. . -a istinadə

.

Keyfiyyətli kolbasanı necə seçmək olar? – DİQQƏTLİ OLUN

Kolbasaları çoxlarının sevdiyi məşhur qidalardan biricif. Bəs, doğru kolbasaları necə seçmək olar? .   -a istinadən xəbər verir ki, hər zaman tərkibinə diqqət etməlisiniz. Buna görə də, tərkibindəki maddələri təhlil etməy

.

Albalı bu xəstəliyin dərmanıdır

a istinadən albalının faydalarını təqdim edir:. Gündə nə qədər kolbasa yemək olar? . Niyə körpələrə yumurta ağı vermək olmaz? . Ən zərərli tərəvəzin adı açıqlandı . - Albalı ürək xəstəlikləri riskini azaldır. - Albalı arıqlamağ

.

Banan qabıqlarını ƏSLA ATMAYIN! - Gözünüzün altına qoysanız

Göz altındakı şişlik və ya torbalar qadınların 80%-nin problemidir. Yaşlanma, sıx emosiyalar, yuxu olmaması və ya müəyyən sağlamlıq şərtləri gözlərin şişməsinə səbəb ola bilər. Eyni şey duza aiddir - duzlu qidaların həddində

.

Armud şirəsi 10 xəstəliyin dərmanı imiş

Armud şirəsi qədimdən bir çox xəstəliklərin şəfası hesab edilib.   -a istinadən armud şirəsinin 10 faydasını təqdim edir:. Çox tərləyənlər bu yazını oxuyun. Banan qabıqlarını ƏSLA ATMAYIN! - Gözünüzün altına qoysanız. Ba

.

COVID-19-dan sağ qalanların 64 faizinin vəziyyəti bir il ərzində pisləşir – ARAŞDIRMA

San-Fransiskodakı Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları ağır formada COVID-19-dan sağ çıxan insanların üçdə ikisinin bir ildən sonra sağlamlığının pisləşdiyini müəyyən edən bir araşdırma aparıblar.   -a istinadən xəbə

.

Baş ağrılarını bu çayla dərhal aradan qaldırın

Səhər oyananda müşahidə olunan baş ağrısı bütün günü təsir edən və həyat keyfiyyətini aşağı salan bir vəziyyətdir. Baş ağrısı problemi yarananda ağıla tez-tez gələn üsul ağrıkəsicilərdən istifadə etməkdir. -a istinadən xəbə

.

Yemək bişirəndə duzu nə zaman əlavə etməliyik?

Duz yeməyin dadının dəyişməsinə kömək edir. Məhz bu səbəbdən duz olmadan yemək yemək son dərəcə çətindir. .   -a istinadən xəbər verir ki, bəzi yeməkləri başlanğıcda duzlamaq lazımdır. Söhbət istənilən növ dənli bitkilərdə

.

Botoksun psixikaya faydası üzə çıxdı

Botoks toksin inyeksiyasının nəinki miqren, həmçinin depressiya və təşvişi azaltması sübut olundu. Milli.Aaz "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, təmizlənmiş neyrotoksin olan botoks hazırda qırışları açmaq v

turlar.az

sonxeber.az maskalar kosmetoloq kosmetik vasiteler zorlama səhnə qadini ehtiraslandiran sozler səyahət xatire islamin sekilleri kosmetika xərçəng bürcü gözəllik masturbasiya xerçeng burclerin uyumu