Yaponların "sarı qızıl" adlandırdıqları toxum – Faydaları saymaqla bitmir
Yaponlar öz mətbəxlərində tez-tez sarı küncütdən istifadə edirlər.
Əsasən suşi və salatlarda istifadə edilən sarı küncüt faydaları ilə də diqqət çəkir.
Çoxlu qəhvə içmək varikoz yaradır
Cökə çayının bilmədiyimiz faydaları
Xərçəng əmələ gətirməyə qadir - 5 ət məhsulu
Milli.Az medicina.az-a istinadən küncütün faydalarını araşdırıb:
Qida dəyəri:
Sarı küncütdə zülal, lif, B vitaminləri (xüsusilə B1 və B6), E vitamini, dəmir, maqnezium, fosfor və sink kimi bir çox qida maddəsi var. Bu qidalar bədən üçün vacib olan bir çox funksiyanı dəstəkləyir.
Ürək sağlamlığı:
Sarı küncüt tərkibindəki oleik turşu və Omeqa-6 yağ turşuları sayəsində ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Oleik turşu ürəyə faydalı yağlardan biridir. Bu turşu xolesterol səviyyəsini tənzimləyir.
Sümük sağlamlığı:
Küncüt kalsium, maqnezium və fosfor kimi minerallarla zəngindir. Bu minerallar sümük sağlamlığını dəstəkləyir və osteoporoz riskini azaldır.
Antioksidant təsiri:
Sarı küncütdə olan E vitamini kimi antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsini azalda və yaşlanmanı yavaşlada bilər.
Çəkini nəzarətdə saxlayır:
Sarı küncütün tərkibindəki lif toxluq hissi verir və beləliklə, çəkiyə nəzarət etməyi asanlaşdırır.
Qan şəkəri səviyyəsi:
Tərkibindəki lif və qlisemik indeksinin az olması sayəsində küncüt qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir. Bu isə diabet riskini azaldır.
Dəri və saç sağlamlığı:
Küncüt dəri və saç üçün vacib olan sink, mis və B vitaminlərini ehtiva edir. Buna görə də müntəzəm olaraq istehlak edildikdə dəri və saç sağlamlığını dəstəkləyir.
İmmun sistemi:
Tərkibindəki sink və antioksidantlar immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir, xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
Milli.Az