Bayramda aldığımız kiloları necə verək? – mütəxəssis AÇIQLADI

Bayramda aldığımız kiloları necə verək? – mütəxəssis AÇIQLADINovruzda hər birimizin bayram süfrəsini növbənöv şirniyyatlar, milli yeməklərimiz bəzəyir. Bayramda bolluca paxlava, şəkərbura, qoğal, badambura və saymaqla bitməyən şirniyyatlardan yeyib, kefini çıxartdıq. Lakin bayramda qida rejimi pozulduğuna görə, bu orqanizmdə müəyyən fəsadların yaranmasına səbəb ola bilər.
Maraqlıdır, bəs, bayramdan sonra necə qidalanmalıyıq?
Milli.Az bildirir ki, məsələ ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Məhsəti Hüseynova Lent.az-a açıqlamasında bildirib ki, bayram günmlərində qida rejimi pozulduqda, xüsusilə yemək yemə saatları dəyişdikdə orqanizmdə həzm problemləri yaranır və maddələrdə mübadiləsi pozulur.
Onun sözlərinə görə, bunu bərpa etmək üçün daha tez həzm olunan, kalori miqdarı aşağı olan qidalara üstünlük vermək lazımdır:
"Qida miqdarı isə mütləq şəkildə orqanizmin günlük fiziki aktivliyinə, yaşa və cinsə görə planlaşdırılmalıdır. Səhər yeməklərində daha çox süd məhsulları və  yumurta istehlak etmək lazımdır. Axşam isə qızartma, ağır yağlı və duzlu qidalardan uzaq durmaq vacibdir. Eyni zamanda qəbul edilən su miqdarı da çox önəmlidir. Çünki su qəbul olunmuş artıq çəkini, həzm sistemində yaranan problemləri aradan qaldırır. Gün ərzində 7-8 stəkan su içmək lazımdır. Axşam saatlarında ağır qida istehlak etmək olmaz. Bunun yerinə tez həzm olunan yüngül qidalara üstünlük vermək lazımdır. Mümkün qədər şirniyyatlardan uzaq durmaq lazımdır. Əgər istehlak edilsə, mütləq günün birinci yarısında 150 qramdan çox olmamaq şərtilə istehlak edilsə, daha faydalı olar və enerjiyə çevrilər".
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 657   Tarix: 30 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Niyə pəhrizə sarıkök əlavə edilməlidir? - 5 ƏSAS FAYDASI

Sarıkök antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Sarıkök yeməklərə ətir və dad əlavə etməklə yanaşı, həm də çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınan heyrətamiz bir ədviyyatdır. .   -a istinadən xəbər verir ki, bu ədviyyat antioksidan

.

Qida əlavələri təhlükəlidirmi?

Vitamin K əlavələri dolayı yolla qan laxtalanma riskini, beta-karoten isə siqaret çəkənlərdə ağciyər xərçəngi riskini artıra bilər. Bəzi digər birləşmələr və bitki komponentləri (vitamin C, E və dazı otu) xərçəng, depressiy

.

Səhər yeməyindən imtina etməyin - Dəhşətli nəticələr

Əgər müntəzəm olaraq səhər yeməyindən imtina edilsə, ürək və damarlarla bağlı problemlər yarana bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə kardioloq Kseniya Eruslanova bildirib. . Həkim bildirir ki, səhər yeməyində

.

Dondurulmuş çörəyin faydaları nələrdir?

Alimlər dondurulmuş çörəyin faydalarını sübut etmək üçün geniş araşdırma aparıblar. Sosial şəbəkələrdə çörəyin dondurulmasının sağlamlığın yaxşılaşdırılması yolu kimi geniş müzakirələr apardığı bir vaxtda elmi araşdırmala

.

Azərbaycanda ən çox hansı əməliyyatlara ehtiyac var?

"Azərbaycan qanunvericiliyinə müvafiq olaraq köçürülməsinə icazə verilən orqanlar qaraciyər, ürək, ağciyər, bağırsaqların köçürülməsi, mədə, gözün buynuz qişasıdır. Eyni zamanda, qanunvericiliklə canlı donordan sümü

.

8 stəkan su nələri dəyişə bilər?

Sara Smit adlı qadın sosial şəbəkədə etdiyi " əvvəl və sonra" foto nümunəsi ilə içməli suyun nə qədər faydalı olduğunu nümayiş etdirib. .   -a istinadən xəbər verir ki, 42 yaşlı Sara Smit uzun müddətdir baş ağrıs

.

Bir ovuc fındığın gücü: O nələrə qadirdir?

100 qr fındıqda 628 kalori var. Gün ərzində bir ovucdan çox fındıq yemək isə artıq çəkiyə səbəb olur.   -a istinadən bir ovuc fındığın insan orqanizmi üçün faydalarını təqdim edir:. - Bədəni gücləndirir. -Yorğunluğu arada

.

Pilləkənlə qalxmaq ani ölüm riskini azaldır - ARAŞDIRMA

Britaniyalı alimlər müəyyən ediblər ki, müntəzəm olaraq pilləkənlə qalxmaq insan ömrünü xeyli uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu elmi işin nəticələri Avropa Kardiologiya Cəmiyyətinin (ECS) saytında dərc olunub

.

Bu bitki xərçəngin qarşısını alır

a istinadən yemişanın faydalarını təqdim edir:. - Xərçəngin yaranmasının qarşısını alır. - İnfeksiyanın qarşısını alır. - Bədəni diabet və astma kimi xroniki iltihablardan qoruyur. - Böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısın

turlar.az

sonxeber.az geyim və ayaqqabılar sac duzumleri sade makiyaj sekilleri zirincin faydaları bizim mətbəx xiyar tutmasi hazirlanmasi almaniya haqqinda melumat kosmetika vətənə aid atalar sözləri üzeyir hacıbəyli qizliq perdesi gozellik sirniyatlar