Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMABiz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidalar qədər faydalı olub-olmaması və ya dondurulduğunda nə kimi zərərləri olduğu barədə suallar yarana bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı kiçik bir araşdırma edərək bildirir ki, dondurulmuş qidaların da müəyyən bir istifadə tarixi var və bu saxlama müddəti daimi deyil. 
Mövsümi dəyişikliklər bir çox insanın süfrələrində müxtəliflik təmin etməyə çalışır. Bu da əvvəlki mövsümi məhsullarını dərin dondurucularda saxlamasına səbəb olur. Bununla belə, mütəxəssislər hətta dondurulmuş qidaların da müəyyən son istifadə müddəti olduğunu və düzgün olmayan saxlama üsullarının onların qida dəyərini azaldacağını vurğulayıb.
Gündəlik qidalanma vərdişlərini müəyyən edən mühüm amillərdən biri də yeməklərin bişirilməzdən əvvəlki şəraitdən süfrəyə çatana qədər saxlanması prosesidir. Bu prosesin düzgün idarə edilməsi həm sağlamlıq, həm də qida dəyərləri baxımından mühüm rol oynayır. 
Digərlərində olduğu kimi bizim ölkəmizdə də bir çox insan istehlak etmək üçün aldıqları tərəvəz və əti dondurur. Bəziləri yeməyin növündən asılı olaraq onu qurutmağa, sirkə çəkməyə və ya müxtəlif xüsusi məhlullarda saxlamağa üstünlük verir. Bəzən isə restoranlarda bu dondurulmuş qidaları yeyirik, ya da marketlərdən alırıq. 
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, hər bir qidanın dondurulma və istifadə müddətinin özünəməxsus olduğu və dondurulmuş qidaların xarab olma prosesinin yavaşladığı zaman var. Ancaq onlar həmişəlik təzə qalmır. Etiketlənmənin və tarixin qeyd olunmasının vacibliyini də vurğulamaq lazımdır. 
Bildirilir ki, dondurulmuş qidalar bir çox xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər. Onların bir neçəsini təqdim edirik: 
Ürək xəstəliyi riski
Dondurulmuş qidalar tərkibindəki trans yağlara görə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Trans yağların istehlakı damarların tıxanmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. 
Yüksək qan təzyiqi təhlükəsi
Dondurulmuş qidalarda tez-tez rast gəlinən duz və şəkər əlavələri qan təzyiqini və hipertoniya riskini artıra bilər. 
Diabetin inkişafı
Dondurulmuş qidaların təravətini qorumaq üçün istifadə edilən nişasta diabetin inkişafına kömək edir.
Xərçəng riski
Xüsusilə dondurulmuş ətin mədəaltı vəzi xərçənginə səbəb ola biləcəyi bildirilir. Çünki dondurularkən bəzi dəyərlərini itirir və buna görə də o ehtiyatla istehlak edilməlidir. Hətta mümkündürsə, dondurulmuş ət istehlakından qaçmaq lazımdır. 
Qida dəyərlərinin azalması
Yuxarıda da qeyd etdiyimiz kimi dondurma prosesi bir çox qida dəyərinin azalmasına gətirib çıxarır. Folat və C vitamini kimi xüsusilə tez xarab olan vitaminlər dondurulduqdan sonra azala bilər. qidalanma proqramına daxil etməlisiniz.
Onu da xatırladaq ki, qidalanma etiketlərini diqqətlə araşdırmaq və sağlam alternativləri seçmək bu potensial riskləri azalda bilər.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 650   Tarix: 20 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çox yaşamaq istəyirsinizsə bunları yeyin

Uzun və sağlam ömür sürmək üçün emal olunmuş qidalardan uzaq durmaq vacibdir. Mütəxəssislərin fikrincə orqanizmi cavanlaşdıran qidalar da var. -ə istinadən sözügedən qidaları təqdim edir:. Tərəvəz. Brokoli, ağ kələm və Brüsse

.

Hər gün sarımsaqlı su içsək, orqanizmdə nə baş verər?

Su balansı bədənin normal fəaliyyətini təmin etməyə kömək edir. .   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər sarımsaq suyu içməyi məsləhət görürlər. Limonlu suyu belə içmək olmaz- 4 mənfi təsiri . Ürək xəstəliyi riskiniz

.

İmmunitet hüceyrələrinin qocalmasını sürətləndirən infeksiya aşkar edilib

Malyariya immun hüceyrələrdə DNT zədələnməsinə səbəb ola bilər. Bu təsir xroniki xəstəliklərin inkişafına və sürətlənmiş yaşlanmaya kömək edə bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "American Journal of Huma

.

Azərbaycanda ən çox hansı əməliyyatlara ehtiyac var?

"Azərbaycan qanunvericiliyinə müvafiq olaraq köçürülməsinə icazə verilən orqanlar qaraciyər, ürək, ağciyər, bağırsaqların köçürülməsi, mədə, gözün buynuz qişasıdır. Eyni zamanda, qanunvericiliklə canlı donordan sümü

.

Qida əlavələri təhlükəlidirmi?

Vitamin K əlavələri dolayı yolla qan laxtalanma riskini, beta-karoten isə siqaret çəkənlərdə ağciyər xərçəngi riskini artıra bilər. Bəzi digər birləşmələr və bitki komponentləri (vitamin C, E və dazı otu) xərçəng, depressiy

.

İdmanda doğru bildiyimiz yanlışlar - Bu idmanlardan çəkinin

Yay yaxınlaşdıqca bir çox insan artıq çəkidən xilas olmaq və ya fit bədənə sahib olmaq üçün idmana üz tutur. Aparılan elmi araşdırmalar bu, müntəzəm məşqin ümumi bədən sağlamlığı ilə yanaşı ürək sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcəd

.

Dondurulmuş çörəyin faydaları nələrdir?

Alimlər dondurulmuş çörəyin faydalarını sübut etmək üçün geniş araşdırma aparıblar. Sosial şəbəkələrdə çörəyin dondurulmasının sağlamlığın yaxşılaşdırılması yolu kimi geniş müzakirələr apardığı bir vaxtda elmi araşdırmala

.

Ürəyi xəstəliklərdən qoruyan 10 qida

Ürək xəstəliyi riski demək olar ki, bütün insanları təhdid edən bir xəstəlikdir. Bu riski azaltmaq üçün idmanla yanaşı istehlak edilən qidalara da diqqət yetirmək lazımdır. "Unikal"a istinadən ürək-damar xəstəliklərində

.

Düzgün idman matını necə seçməli?

İdmanın faydalarını hamı bilir. Onu da bilirik ki, yaşından asılı olmayaraq, hər kəs gündəlik olaraq idman hərəkətləri etməlidir. Hazırkı vəziyyət idmansevərləri zallardan məhrum edib. Çarəni açıq havada gəzinti etməkdə görənlə

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari kosmetik vasiteler gelinlikler terxun kompotu dieta kəpəyə qarşı dondurmalar kosmetika sirniyatlar şebnem tovuzlu vətən şəkərbura kökəlmək üçün