Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?

Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?Qarabaşağın vətəni Hindistandır. Orada qarabaşaq 3000 il əvvəl becərilməyə başlanmışdır. Əsrlər sonra, qarabaşaq yarması Çin, Yaponiya və Koreya da becərilməyə başladı. XI əsrdə Avropa ölkələrini fəth etdi. Təəccüblüdür ki, Avropada qarabaşaq yarması bal bitkisi kimi yetişdirilir, toxumları apteklərdə dərman kimi satılır. Qarabaşaq sıyığı Rusiyada populyardır, buna görə də Rusiya dünyada ən böyük qarabaşaq istehsalçısıdır.Bu bitki ekoloji cəhətdən təmiz bir qida məhsuludur, genetik olaraq dəyişdirilməmişdir.Qarabaşaq yarması insan pəhrizində əti əvəz edə bilər, ancaq paxlalı bitkilərdən daha çox faydası var. Qarabaşaq sıyığının müntəzəm istehlakı bədəndəki maddələr mübadiləsinə müsbət təsir göstərir, ürəyi sabitləşdirir. Bədəndən zərərli toksinləri çıxarır.
Yaşlı insanlara qarabaşaq yarmasını diyetə daxil etmək tövsiyə olunur (qəbizlik üçün).
Ateroskleroz, hipertansiyon, qızılca, revmatizm, hemoroid, artrit kimi xəstəliklərin müalicəsində qarabaşaq olduqca effektlidir.
Qarabaşaq otu - quru öskürək üçün təsirli bir vasitədir. Onun xammalından qan damar xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Qarabaşaq yarması eyni zamanda şəkərli diabet xəstələri üçün də uyğundur.
Qarabaşaqın tərkibində rutin var. Buna görə qan laxtalanması artan insanlar üçün məsləhət deyil. Qarabaşaq yarması süd ilə yemək arzuolunmazdır. Fakt budur ki, bu cür qidanı həzm etmək üçün bədənin fərqli fermentlərə ehtiyacı var. Süd və qarabaşağın eyni vaxtda istifadəsi ishal və həzmsizliyə səbəb ola bilər.Hamilə qadınlara və yüksək qan təzyiqi olanlara isə ümumiyyətlə, bu məhsulu yeməmək tövsiyə edilir.
Ən əsası qarabaşağı düzgün bişirmək vacibdir. Onu dərhal qaynatmaq deyil, üzərinə qaynar su töküb, bir gecə isladıb sonra bişirmək lazımdır. Bu vəziyyətdə qarabaşaq yarmasında olan zərərli maddələr itir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1111   Tarix: 18 may 2021
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qəhvə qiymətləri ən yüksək həddə çatdı

Espresso və hazır içkilərdə istifadə edilən Robusta qəhvəsinin qlobal qiymətləri aprel ayında 1979-cu ildən bəri ən yüksək səviyyəyə qalxıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Beynəlxalq Qəhvə Təşkilatının (ICO) so

.

Ürəyə zərərli olan arıqlama əlavələri

Arıqlamaq üçün nəzərdə tutulmuş əlavələr qida boşluqlarını doldurmaq və sağlamlığı qorumaq üçün məşhurdur, lakin onlardan bəziləri təhlükəli ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, kofein əsaslı arıqlama məhsulları, efedri

.

Bir həftədə 3 kilo necə arıqlamaq olar? - PƏHRİZ SAXLAMADAN

Dietoloq Leticia Carrera pəhriz saxlamadan bir həftədə 3 kiloqram arıqlamağın yollarını açıqlayıb.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, həftədə 2-5 kiloqram arıqlamaq üçün ciddi pəhrizlərə müraciət etmə

.

"Ölkənin bu ərazilərində xəstəliklərin artması müşahidə olunur" – HƏKİM SƏBƏBİ AÇIQLADI

Əldə olunan göstəricilərə görə, 18 yaşadək insanların ən yüksək ümumi xəstələnmə Bakı, Abşeron və Xızıda qeyd olunur. . Maraqlıdır, bəs bunun səbəbi nədir? Yaşadığımız yer sağlamlığa nə dərəcədə təsir edir?. xəbər verir ki

.

Bu üsul bağırsaq xərçəngi riskini azalda bilər

Fukusima Tibb Universiteti və Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, appendiksin çıxarılması "Fusobacterium nucleatum" bakteriyasının səbəb olduğu bağırsaq xərçənginin bir növünün qarşısın

.

Musiqi yaşlı insanların beyninə necə təsir edir?

Simon Fraser Universiteti və Health Research BC tədqiqatçılarının apardığı araşdırmada qeyd edilir ki, musiqi dinləmək yaşlı yetkinlərin beyin sağlamlığı üçün yaxşıdır, hətta onlar bunu əvvəllər eşitməsə və ya həqiqətən sevməsələ

.

Gecə növbəsində işləmək orqanizmə necə təsir edir?

Gecə növbəsində işləməyin insan orqanizminə necə təsir etdiyi məlum olub. -ə istinadən bildirir ki, tədqiqatın rəhbəri, professor Hans Van Dongen bədənin fəaliyyət və istirahət dövrlərini tənzimləyən daxili bioloji saat

.

Səhər yeməyində xama ilə kəsmik yemək olar?

Dietoloqların fikrincə, xama ilə kəsmik səhər yeməyi üçün əla seçimdir.   -a istinadən xəbər verir ki, belə bir səhər yeməyi yeyərkən bəzi nüansları nəzərə almaq lazımdır. Xama ilə kəsmiyin həddindən artıq istehlakı şişkinli

.

Duzlu qida sevənlərə xəbərdarlıq: Dəhşətli xəstəliyə

Vyana Tibb Universitetinin (Avstriya) alimləri qidaya duz əlavə etmək, həmçinin duzlu qidaların həddindən artıq istehlakı ilə mədə xərçənginə tutulma riskinin 39% artması arasında əlaqəni müəyyən ediblər. Xərçəng əmələ gətirə

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi gozel gorunmek kosmetoloq nişanlılıq gənc ailə toy gecesi küncüt yağı kosmetika aybawi paxlava baliq fitat namiq qaraçuxurlu