Qarın köpü. Meteorizmin səbəb və növləri

Qarın köpü. Meteorizmin səbəb və növləriYeməkdən sonra yəqin ki, bir çox insan köplə rastlaşır. Tibb elmində bunun adı meteorizmdir.   
Köpün yaranma səbəbi pis həzm olunmuş qidanın mədədən bağırsağa keçməsidir. Çünki bağırsaqda böyük miqdarda qazın yaranması ilə nəticələnir.
Beləcə, qarın yaranan qazlar, maye və fekal kütlə səbəbindən şişir (köp yaranır) . Yeməkdən sonra qarın köpü, onun səbəbi və müalicəsi, bu məqalədə bu məsələlərdən bəhs ediləcək.
Orta yaşlı insanların bağırsağından hər gün 700 ml qaz çıxır. Qalan qaz isə bağırsaq divarından keçir. Qaz bağırsaqda əsasən atmosferdəki havanın udulması, mikroorqanizmlərin yaranması, qan damarlarından sızma nəticəsində yaranır.
Sağlam orqanizmdə qaz bağırsaqdakı plazmada olan stabil təzyiq hesabına sanlıqla qan və bağırsaq arasında dövr edir. Qazın bir hissəsi qan tərəfindən sovrulur və ağ ciyər vasitəsilə ifraz edilir.
Qida qəbulundan sonra qarın köpünün fizioloji səbəbləri aşağıdakılardır:
-Qaz yaranmasına səbəb olan qida qəbulu,
-Həddən artıq yemək,
-Yemək zamanı tələsmək, siqaret çəkmək, danışmaq-bu zaman hava qəbul edilir və mədəyə ötürülən havanın 30 faizi bağırsağa düşür,
-Mədə yanmasına görə soda qəbulu,
-Qazlı suları çox qəbul etmək,
-Adət edilən rasionu dəyişmək (başqa ölkəyə səfər),
-Hamiləlik.
Aşağıdakı qidaları isə qaz yaranmasını sürətləndirən qidalar siyahısına daxil etmək olar:
-Süd və dondurma,
-Dənli bitkilər, çörək, düyü sıyığından başqa digər sıyıqlar,
-Lobya, paxlalı bitkilər, qarğıdalı, soya məhsulları,
-Qoz, yerfıstığı, fındıq, keşyu,
-Kələm və çuğundur, soğan,
-Göbələk,
-Ananas, üzüm, armud və şaftalı.
Qarının patoloji köpünün səbəbləri aşağıdakılar ola bilər:
-Disbakterioz,
-Həssas bağırsaq sindromu,
-Polip, spayk, divertikul, bağırsaqda bəd və xoşxassəli şişlər,
-Qastrit və mədə xorası,
-Xroniki pankreatit,
-Kron xəstəliyi,
-Bağırsaq qripi.
Nevrotik və allergik meteorizm də patologiyaya aid edilir. Qida qəbulu zamanı yaranan köp orqanizmdə gelmint və infeksiya səbəbindən ola bilər.
Meteorizmin bir neçə növü var:
-Alimentar-Qazlı su, pivə, un məhsulları, meyvələri həddən artıq qəbul edəndə yaranır,
-Dinamik-Bağırsaq dinamikası və qidanın həzmolma sürəti pozulanda yaranır. Adətən mədə-bağırsaq sistemində keçirilən əməliyyatlardan sonra üzə çıxır.
-Psixogen-uzun müddət davam edən stressdən sonra yaranır.
-Digetstiv-Həzm prosesi pozulanda yaranır.
-Disbiotik-Bağırsağın mikroflorası dəyişəndə yaranır və qastrit, pankreatit üçün xarakterikdir.
-Mədə-bağırsaq orqanlarının xəstəliyi arasında əlaqə var. Bu səbəbdən bir sıra müayinələrdən keçmək, sizi narahat edən patologiyanın səbəbini müəyyən etmək lazımdır.
Bir sıra simptomlar yarananda xalq təbabətinə müraciət etmək olmaz. Çünki bu zaman yaranan xəstəliyi artıq inkişaf etmiş mərhələdə aşkar etmək olar. Bu zaman isə müalicə daha ciddi və bahalı başa gələcək.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 867   Tarix: 05 iyun 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Elektron siqaret çəkmək hansı xəstəliklərə səbəb olur?

Elektron siqaret çəkmək hobbisi son dərəcə təhlükəlidir, çünki nəticələri müxtəlif yollarla özünü göstərə bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, Ukraynanın İctimai Sağlamlıq Mərkəzi bu cür təhlükəli əyləncələri sevənləri

.

Çirkli ev sağlamlığınız üçün faydalı ola bilər – İlginc açıqlama

Evini tez-tez təmizləməyən insanların sizdən daha sağlam olmasında məhz "pintilik" amili rol oynaya bilər?. Bu, qeyri-mümkün səslənsə də, elm adamları məişət mikroblarının sağlamlıq üçün faydalı ola biləcəyini deyirlər

.

Qaraciyəri təmizləyən qidaların SİYAHISI

Qaraciyəri təmizləməyə kömək edəcək və bu orqanın fəaliyyətini dəstəkləyəcək məhsulların siyahısı tərtib edilib.   -a istinadən bildirir ki, siyahını kardioloq Olqa Bokeriya tərtib edib. Onun sözlərinə görə, sağlam qaraciyə

.

Ətin tərkibindəki mikrobların sayını təyin edən sensor hazırlandı

Alimlər ətin tərkibindəki mikrobların sayını təyin edən sensor hazırlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, hazırda bu sensor ABŞ-da və İsrailin böyük müəssisələrindən birində sınaqdan keçirilir. Mütəxəssislər ət parçasını

.

Qonaqlar gəlmədən tualetə bir qaşıq duz tökün – Evdar qadınların sirri

Bəzən evə heç gözlənilməyən anda qonaq gəlir. Belə hallarla qarşılaşan ev sahibləri çox vaxt həyəcanlanır. Evlərin səliqəyə salınması, yeməyin hazırlanmasında çətinlik yaranır. Ancaq bunun üçün narahat olmaq lazım deyil

.

Soğanın hansı növü daha faydalıdır?

Soğan immuniteti möhkəmlədir, dərini cavanlaşdırır, virusları öldürür, damarları təmizləyir. Amma hansı soğanı daha çox yeməliyik- yaşıl, ağ, yoxsa qırmızı?. Eləcə də porey soğanı unutmamalıyıq. İmtahandan əvvəl bunları YEYİN

.

Kimlər balqabaq tumu yeməməlidir: Bu siyahıda olub-olmadığınızı yoxlayın

Balqabaq tumu orqanizm üçün çox sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar üçün faydalı olmaya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, allergik reaksiyalarla müşayiət olunan fərdi dözümsüzlüyünüz varsa, bu məhsulu istifadə etməməlisiniz

.

Arzuları yerinə yetirən sehirli ot – Zəncirotu barədə bilmədiklərimiz

Ana təbiət əslində hamıya səxavətlə davranır,  otunu, çiçəyini insanların ayaqları altına sərir. Sadəcə, biz onun dilini bilmirik, hansı otun, çiçəyin hansı dərdə dərman olmasından xəbərsizik. "Şəfalı bitkilər"

.

Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik?

"Mikrodalğalı sobada yeməkləri plastik qablarda qızdırmaq məsləhət deyil. Çünki materialdan benzol ayrılır, bu da DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olur". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanı

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri toy makiyaji sekilleri aksessuarlar hicablı xanımlar infarkt elametleri üz və bədənə qulluq xinayaxdi sozleri kosmetika pomidor zehmet ve zinet qiz evi dostluq bürcler