Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Böyrək xəstəliyi olanlar belə qidalanmasa

Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Böyrək xəstəliyi olanlar belə qidalanmasa"Böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün pəhriz müxtəlif olmalı, əsas qida maddələrinin tərkibinə görə balanslaşdırılmalı və gündə 5-6 dəfə kiçik hissələrdə qəbul edilməlidir". 
Milli.Az xəbər verir ki, bunu Moskva Səhiyyə Departamentinin baş dietoloqu Antonina Starodubova bildirib.
"Qidalanma sağlamlığın qorunmasında və müxtəlif xəstəliklərin inkişafının qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Qidalanmanın köməyi ilə xroniki böyrək xəstəliklərinin, o cümlədən piylənmənin, onunla əlaqəli olanların inkişafı üçün bəzi risk faktorlarına təsir etmək mümkündür: şəkərli diabetin iki tipi, hipertoniya, purin mübadiləsinin pozulması, dislipidemiya, fosfor-kalsium mübadiləsinin pozulması", - Starodubova bildirib.
O qeyd edib ki, pəhrizin qurulmasının ümumi prinsipləri sağlam qidalanma prinsiplərinə uyğundur:
"Pəhriz müxtəlifdir, əsas qida maddələrinin tərkibinə görə balanslaşdırılıb, bəzi hallarda zülalların məhdudlaşdırılması ilə. Zülal mənbəyi kimi az yağlı sortların əti və quş əti, əsasən qaynadılmış, yağ tərkibi azaldılmış süd, süd məhsulları, yumurta, balıq istifadə olunur. Bu vəziyyətdə, protein qəbulunun məhdudlaşdırılması dərəcəsi böyrək funksiyasının azalması dərəcəsindən asılı olaraq müəyyən edilir. Lazım gələrsə, pəhrizdə ənənəvi protein qidaları kəskin şəkildə məhdudlaşdırılır və xüsusi sağlamlıq qida məhsulları ilə əvəz olunur".
Həkim qeyd edib ki, pəhrizdə duzu məhdudlaşdırmaq lazımdır - gündə 5 qrama qədər və ya daha az. Əvvəla, turşular, marinadlar, hisə verilmiş ətlər, konservlər istisna olunur. Yemək duzsuz hazırlanır, sonra isə həkimin tövsiyələrinə əsasən hazır yeməyə duz əlavə etmək mümkündür. Yeməklərin dad xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün ədviyyatlı otlar istifadə edilə bilər: nanə, şüyüd, kimyon, darçın.
"Pəhrizin kalorili tərkibi orqanizmin enerji sərfiyyatına uyğun olmalıdır - həddindən artıq yeməyə və ac qalmağa ehtiyac yoxdur. Pəhriz rejiminə riayət etmək lazımdır, yeməkləri kiçik hissələrdə, gündə 5-6 dəfə qəbul etmək tövsiyə olunur. pəhriz müxtəlif olmalıdır və bütün əsas qida qruplarını əhatə etməlidir. Əsasən qaynatmaq və ya buxarda bişirmək də mümkündür. Pəhriz meteorizmin yaranmasına kömək edən məhsulları məhdudlaşdırır: birləşdirici toxuma ilə zəngin ət və quş əti, qırmızı kələm, turp, turp, paxlalılar", - həkim əlavə edib.
Onun sözlərinə görə, xroniki böyrək çatışmazlığı və böyrək çatışmazlığı olan insanlar yüksək kaliumdan uzaq durmalı, tərkibində az olan tərəvəz və meyvələrə üstünlük verməlidirlər. Çünki bu, hiperkalemiyaya və ürək-damar sisteminin pozulmasına səbəb ola bilər. İlk növbədə qurudulmuş meyvələrdən, banandan istifadə etməlidirlər.
Həkim bildirib ki, əgər böyrək funksiyası pozulursa, müəyyən müddət ərzində qanda fosfatların yüksək olması skelet sisteminin xəstəliklərinə, ürək-damar sistemində pozğunluqlara səbəb ola bilər. Müvafiq fəsadların qarşısını almaq üçün pəhrizdə fosfatların tərkibinə nəzarət etmək lazımdır:
"Tərkibində fosfor yüksək olan qidalara bərk və emal olunmuş pendirlər, sakatatlar, heyvan qaraciyəri və, böyrəkləri, sardina, qoz-fındıq, toxumlar, maya, yumurta sarısı daxildir. Fosfatlardan həmçinin tərəvəz və meyvələrin konservləşdirilməsində, qazlı və şirin içkilərin hazırlanmasında, qatılaşdırılmış süddə istifadə olunur. Həmçinin kolbasa və sosiskalarda da".
"Böyrəklərin saxlanması həm də ekstraktiv maddələrin - ət, balıq, göbələk bulyonları, souslar və ətirli yeməklərin məhdudlaşdırılması ilə təmin edilir. Pəhrizdə isti ədviyyatlar, böyrəkləri qıcıqlandıran, mərkəzi sinir və ürək-damar sistemini həyəcanlandıran maddələr istifadə edilməməlidir: qəhvə, tünd çay, kakao, şokolad, qazlı içkilər, spirt. 
Xroniki böyrək xəstəliyində maye qəbulunun miqdarına dair tövsiyələr ciddi şəkildə fərdi və tibbi müayinə məlumatlarına, qidalanma və müalicəyə dair tövsiyələrə əsaslanır. Xroniki böyrək xəstəliyi üçün pəhriz terapiyası son dərəcə vacib və müalicənin tərkib hissəsidir. Böyrək funksiyasının azalması dərəcəsindən, xəstəliyin şiddətindən, gedişat mərhələsindən, ağırlaşmaların və müşayiət olunan xəstəliklərin olması və ya olmamasından asılı olacaq", - diyetoloq yekunlaşdırıb. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1055   Tarix: 21 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qırışları və ləkələri yox edən düyü maskası – RESEPT

Düyü maskalarının gücü hamıya məlumdur. Bir çox məşhur brendin təqdim etdiyi düyü maskası minlərlə qadının gözəllik rutinində yer alır. Düyü maskaları həm qırışları açır, həm də dəri ləkələrini aradan qaldırır. Eyni zamand

.

Onlara sağlamlığınızı əmanət ETMƏYİN: vicdansız həkimlərin 5 ƏLAMƏTİ

Hər hansı ciddi problem üçün həkimə müraciət etməkdən çəkinməməlisiniz, lakin bəzi əlamətlər həkiminizin yaxşı seçim olmadığını və alternativ axtarmağın lazım olduğunu göstərir.   -a istinadən bu əlamətləri sadalayır:. Həki

.

Qadınlar və kişilər üçün faydalı olan ÇƏRƏZLƏR

Rasionunuza müəyyən növ çərəzlərin daxil edilməsi sağlamlığınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər.   -a istinadən bildirir ki, dietoloqlar qadınlara qoz, badam, fındıq yeməyi məsləhət görür. Şam fıstığı və badam dər

.

Bir həftədə 3 kilo necə arıqlamaq olar? - PƏHRİZ SAXLAMADAN

Dietoloq Leticia Carrera pəhriz saxlamadan bir həftədə 3 kiloqram arıqlamağın yollarını açıqlayıb.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, həftədə 2-5 kiloqram arıqlamaq üçün ciddi pəhrizlərə müraciət etmə

.

Xərçəngdən qoruyan yeni üsul açıqlandı

Vaxtaşırı aclıq qaraciyər iltihabından və xərçəngindən qoruyur. -ə istinadən bildirir ki, bu barədə alimlər araşdırma aparıblar. Almaniya Xərçəng Tədqiqatları Mərkəzinin (DKFZ) və Tübingen Universitetinin alimləri müəyyə

.

Qəhvə qiymətləri ən yüksək həddə çatdı

Espresso və hazır içkilərdə istifadə edilən Robusta qəhvəsinin qlobal qiymətləri aprel ayında 1979-cu ildən bəri ən yüksək səviyyəyə qalxıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Beynəlxalq Qəhvə Təşkilatının (ICO) so

.

Yemək bişirəndə duzu nə zaman əlavə etməliyik?

Duz yeməyin dadının dəyişməsinə kömək edir. Məhz bu səbəbdən duz olmadan yemək yemək son dərəcə çətindir. .   -a istinadən xəbər verir ki, bəzi yeməkləri başlanğıcda duzlamaq lazımdır. Söhbət istənilən növ dənli bitkilərdə

.

Səhər yeməyində xama ilə kəsmik yemək olar?

Dietoloqların fikrincə, xama ilə kəsmik səhər yeməyi üçün əla seçimdir.   -a istinadən xəbər verir ki, belə bir səhər yeməyi yeyərkən bəzi nüansları nəzərə almaq lazımdır. Xama ilə kəsmiyin həddindən artıq istehlakı şişkinli

.

Çuğundur bu dərdlərin dərmanı imiş

Hələ qədim zamanlardan çuğundur bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunub. Tərkibində olan askorbin turşusu və karotin orqanizm üçün çox faydalıdır. -a istinadən çuğundurun faydalarını təqdim edir:. Alçanın faydaları

turlar.az

sonxeber.az donlar 2024 gozel gorunmek qaşların formalari dünya mətbəxi həyat stili dibcekler edebi janrlar kosmetika novruza aid ağır itki masturbasiya azerbaycanli is adami amerikada gullelendi vətən haqqında bayatılar