Kəskin pnevmoniyanın əmələ gəlmə səbəbləri

Kəskin pnevmoniyanın əmələ gəlmə səbəbləriAğciyərlərin iltihabının inkişafı infeksiyanın nüfuz etməsi mexanizmi, bu nüfuzetmənin şəraiti və orqanizmin vəziyyəti ilə əlaqədardır.
İnhalyasion hissəciklərin tənəffüs yollarında paylanması və inkişaf etməsi infeksiyanın həcmindən asılıdır. Xəstəliyin törədiciləri az miqdarda da olsa patologiyanın əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Əksər hallarda xəstəliyin törədicisi Staphylococcus aureusdur.
Törədici ağciyər toxumasına nüfuz edir və pnevmoniyanın əmələ gəlməsinə səbəb olur. Xəstəlik orqanizmi zəif olan adamlarda daha tez əlamətlərin göstərir. Bu əlamətlərə aiddir:
- səsin tutulması
- qırtlaq üstlüyünün bağlanması
- öskürək refleksi
- tənəffüs yollarında nazik selik qatı
- mukosilitar klirens
- udqunmanın pozulması.
Kəskin pnevmoniyanın inkişafına virus infeksiyası, bronx şaxələrinin obstruksiyası, papirosçəkmə və havanın sənaye çirklənməsi, döş qəfəsinin travması, durğunluq ürək çatmazlığı və cərrahi əməliyyatdan sonrakı dövr də şərait yaradır. Xəstəliyin əmələ gəlməsinə stafilokokklar, göy irin çöpləri, klebsiellalar, viruslar və mikoplazmalar səbəb ola bilir.
Xəstələr ümumi zəiflikdən, iştahanın olmamasından, titrətmədən, təngnəfəslikdən, döş qəfəsində ağrıdan şikayət edir.
Xəstəliyin əlamətləri kəskinləşdikcə mialgiya əlamətləri meydana çıxır.
Kəskin pnevmoniyaya diaqnozun qoyulmasında obyektiv müayinə və rentgenoqrafiyanın nəticələri əsas götürülür. Müxtəlif laborator analizlərin və bəlğəmin müayinəsi xəstəliyi törədən mikroorqanizmlərin növünün tapılmasında və müalicədə çox yardımçı olur.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 944   Tarix: 04 fevral 2023
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Mədə üçün ən faydalı ədviyyat: qastritin dərmanı

Ədviyyatlar arasında mədə üçün ən faydalısı hildir. -a istinadən xəbər verir ki, dünyanın ən bahalı ədviyyatlarından biri olan hil Cənubi Asiyanın məhdud bölgələrində bitir. Bu səbəbdən nadir və qiymətli ədviyyatdır. - Hi

.

Mikrodalğalı sobada yeməyin zəhərə çevrilməməsi üçün nə etməliyik?

"Mikrodalğalı sobada yeməkləri plastik qablarda qızdırmaq məsləhət deyil. Çünki materialdan benzol ayrılır, bu da DNT-nin mutasiyasına və zədələnməsinə səbəb olur". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanı

.

Kimlər balqabaq tumu yeməməlidir: Bu siyahıda olub-olmadığınızı yoxlayın

Balqabaq tumu orqanizm üçün çox sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar üçün faydalı olmaya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, allergik reaksiyalarla müşayiət olunan fərdi dözümsüzlüyünüz varsa, bu məhsulu istifadə etməməlisiniz

.

Dönər alarkən bunlara diqqət etmək lazımdır

Dönər alarkən vətəndaşların diqqət etməli olduğu məqamlar açıqlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin məlumatında bildirilib. Dönər alarkən aşağıdakılara diqqət edilməlidir:. -Qida təhlükəsizliy

.

Kəklikotunun çoxsaylı faydaları

Kəskin qoxusu ilə diqqət çəkən bir bitki olan kəklikotu daha çox yeməklərdə istifadə olunur. Kəklikotu bir çox xəstəliklərin təbii müalicəsində də istifadə olunur. Müntəzəm olaraq kəklikotu istehlak edən insanlar bədənlər

.

Yumurta qabığını atmayın - Bu faydaları var

a istinadən yumurta qabığından istifadə edə biləcəyiniz sahələri təqdim edir:. - Tərkibindəki kalsium, maqnezium və digər minerallar sayəsində təbii gübrə kimi istifadə edilə bilər. Torpaqla qarışdıqda bitkilərin qidalanmasın

.

Yaponların "sarı qızıl" adlandırdıqları toxum – Faydaları saymaqla bitmir

Yaponlar öz mətbəxlərində tez-tez sarı küncütdən istifadə edirlər. Əsasən suşi və salatlarda istifadə edilən sarı küncüt faydaları ilə də diqqət çəkir. Çoxlu qəhvə içmək varikoz yaradır. Cökə çayının bilmədiyimiz faydaları 

.

Köpün qarşısını almaq üçün lobyanı belə bişirin

Lobya bir çoxlarının sevdiyi qida növü olsa da, bişirilən zaman o mədədə şişkinliyə səbəb ola bilir. .   -a istinadən xəbər verir ki, aşpazlar bunu lobyanın düzgün bişirilməməsi ilə əlaqələndirirlər. Bildirilir ki, loby

.

Xərçəngdən qorunmaq üçün 4 VACİB QAYDA

Xərçəngin əsas səbəbləri genetik xüsusiyyətlər və ətraf mühit faktorlarıdır. Xərçəngə səbəb ola biləcək ekoloji faktorları azaltmaq bizim əlimizdədir. . Prof. Dr. Uğur Coşkun ümumi sağlamlığı dəstəkləmək və xəstəliklərdə

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi makiyaj etmek qaydalari həkim məsləhəti hicablı geyimlər ədəbiyyat testləri xercengden qoruyan qidalar suni usaq yemekleri kosmetika ariqlamaq bürcler novruza aid hakışda seksual birlik