Onkoloji xəstəliklərə, bağırsaq qurdlarına, öskürək və sətəlcəmə inanılmaz təsir göstərən ərik tumu...
Şirəli, ətirli ərikləri həm uşaqlar, həm də ki, böyüklər çox sevir. Çünki onlar çox dadlı və faydalıdır. Əriyin yalnız meyvə ətini deyil, tumunuda istifadə edirlər.
Ərik tumu qiymətli maddələrin mənbəyidir. Onun tərkibində əvəzolunmaz turşular mövcuddur: tirozin, valin, argin, metionin və başqaları. Həmçinin bu ləpələrin tərkibində maqnezium, fosfor, dəmir, kalsium, natrium, kalium və başqa qiymətli bioloji aktiv maddələr çoxdur.
Bundan başqa ərik tumunun tərkibinə B17 vitamini amiqdalin kimi qiymətli və nadir maddə daxildir. Bu maddənin miqdarı 10-12% arası dəyişir. Məhz bu maddənin sayəsində ərik ləpələri acıtəhər tama malikdir. B17 vitamininin mövcudluğu nəticəsində ərik tumu onkoloji xəstəliklərlə mübarizə üçün istifadə olunur. Lakin onun müalicə məqsədləri üçün istifadə zamanı həkimlə məsləhətləşmək lazımdır.
Zəngin tərkibi sayəsində ərik tumu xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Onu müxtəlif parazitlər, həmçinin bağırsaq qurdları ilə mübarizə vaxtı tətbiq edirlər. Həmçinin ərik tumu göy öskürəyin, bronxitin və nefritin müalicəsi üçün effektiv vasitədir.
Ərik tumu yüksək kalorililiyi ilə fərqlənir: 100 q. tumun tərkibində 450 kkal olur. Ərik tumundan həmçinin yağ əldə edilir. Hələ Orta əsrlərlərdə bu qiymətli məhsul qızıla bərabər sayılırdı. Bu yağ sağaldıcı, yumşaldıcı, sətəlcəmə qarşı, qurdqovucu, həmçinin antioksidant təsirə malikdir.
Uşaqlara gün ərzində 4-5 ərik tumundan çox istifadə etmək olmaz.
Ərik tumu kosmetologiya, kulinariya və xalq təbabətində geniş istifadə olunur.
Üyüdülmüş ərik tumundan dəri üçün effektiv maskalar hazırlanır. Ərik yağı kirpiklər, qaşlar, saçlar, üz və bədən qulluğu üçün istifadə edilir.