Qidaların təkibindəki bu əlavələr xərçəng və diabet yaradır - ALİMLƏR

Qidaların təkibindəki bu əlavələr xərçəng və diabet yaradır - ALİMLƏR2021-ci ilin son ayında Texas ştatında süd vəzi xərçənginə həsr olunmuş beynəlxalq simpoziumda qadınlarda xərçəngin və digər xroniki xəstəliklərin yaranma səbəbləri açıqlanıb.
Medicina.az xəbər verir ki, Fransa alimlərinin apardığı elmi araşdırmada qida əlavələri, süni rəngləndiricilər, trans yağlar, nitrat və nitritlərin xərçəng riskini artırması sübut olunub.
Nutrinet-Sante adlanan elmi işdə 171 min iştirakçı araşdırılıb.
"Nitrat və nitritlət termiki işlənmiş ət, ət məhsulları, kolbasa, sosisdə istifadə edilir. Bu əlavə maddələr məhsulun rəf və saxlanma müddətini uzadır, xarab olmağa qoymur. Tədqiqat zamanı 3311 nəfərdə xərçəng aşkarlanıb, onların 966-sı süd vəzi, 400 prostat xərçəngi idi. Qidalarında nitrat və nitritlər çox olan qadınlar arasında süd vəzi xərçəngi riski 25% artır.
Kişilərdə isə bu rəqəm 58%-dir".
Professor Şazelasın fikrinə görə, qida əlavəsi olan nitratlar süd vəzi, nitritlər isə prostat xərçəngini artırır.
Alimlər zərərli qida əlavələrinin kod adlarını belə sıralayıblar.
- Süni rəngləndirici - aspartam E 951
- Asesulfam kaliy - E 950
- Sukrolaza - E 955
Bu maddələr piylənmə, diabet, süf vəzi və prostat xərçəngi yaradır
_ Eləcə də hazır qidalara qatılan süni şirinləşdirici dadlandırıcılar 25% hallarda xərçəng yaradır.
Süni şirin dadlandırıcı və rəngləndirici maddələr marketlərdə və satışda olan 10 000 adda ərzaq və içkilərdə var.
Eləcə də qida sənayesində istifadə olunan trans yağ turşuları, marqarin və spred yağlar fast-food və şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunan yağdır.
Onlar da piylənmə, diabet, qadınlarda süd vəzi, kişilərdə prostat xərçəngi riskini 25-50%-ə qədər artırır.
"Elmi araşdırmaların bu nəticələri göstərir ki, ÜST qida sənayesində ərzaqlardan bu yağları istisna etməli və çıxarmalıdır. İnsanlar hidrogenirizə olunmuş yağlar olan qidalardan uzaq durmalıdır.
Aşağı keyfiyyətli və zərərli tərkibli qidaların reklam və marketinqi məhdudlaşdırılmalıdır. İstehsalçılar öz məhsullarında bu maddələri azaltmaldır. Xüsusən uşaq qidaları yüksək keyfiyyətli olmalıdır".
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 825   Tarix: 18 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şaftalı bu xəstəliyi olanlara faydalıdır

Şaftalı şirin və dadlı meyvə olması ilə yanaşı, vitamin, minerallar, orqanik turşular, efir yağları, qidalı liflər və s. faydalı maddələrlə zəngindir. Həmçinin bu meyvənin insan sağlamlığına bir çox faydaları var. -a istinadə

.

Yatmazdan əvvəl bunu etmək sağlamlığınıza zərər verə bilər - Həkim AÇIQLADI

Baylor Tibb Kollecindən (ABŞ) dietoloq Roberta Andinqin sözlərinə görə, yatmazdan əvvəl qəbul edilən zəngin qidalar və kofeinli içkilər gecə istirahətinin keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Eyni zamanda, yüngül bir şa

.

Yayda döymə etdirməyin! - Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

Döymələr bir çox insanın ayrılmaz hissəsinə çevrilib və müasir cəmiyyətin reallıqları hətta işəgötürənləri də bununla bağlı fikirlərini yenidən nəzərdən keçirməyə məcbur edir. Bəs yayda döymə etdirməyə dəyərmi?.   -a istinadən xəbə

.

Hava dəyişdikdə oynaqlar niyə ağrıyır?

"Dayaq-hərəkət aparatının xəstəlikləri, xüsusən də artroz olan xəstələrdə hava şəraiti dəyişdikdə ağrılar artır". Yatmazdan əvvəl bunu etmək sağlamlığınıza zərər verə bilər - Həkim AÇIQLADI . Mədə üçün ən faydal

.

Yaponların "sarı qızıl" adlandırdıqları toxum – Faydaları saymaqla bitmir

Yaponlar öz mətbəxlərində tez-tez sarı küncütdən istifadə edirlər. Əsasən suşi və salatlarda istifadə edilən sarı küncüt faydaları ilə də diqqət çəkir. Çoxlu qəhvə içmək varikoz yaradır. Cökə çayının bilmədiyimiz faydaları 

.

Arzuları yerinə yetirən sehirli ot – Zəncirotu barədə bilmədiklərimiz

Ana təbiət əslində hamıya səxavətlə davranır,  otunu, çiçəyini insanların ayaqları altına sərir. Sadəcə, biz onun dilini bilmirik, hansı otun, çiçəyin hansı dərdə dərman olmasından xəbərsizik. "Şəfalı bitkilər"

.

Ətin tərkibindəki mikrobların sayını təyin edən sensor hazırlandı

Alimlər ətin tərkibindəki mikrobların sayını təyin edən sensor hazırlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, hazırda bu sensor ABŞ-da və İsrailin böyük müəssisələrindən birində sınaqdan keçirilir. Mütəxəssislər ət parçasını

.

Çirkli ev sağlamlığınız üçün faydalı ola bilər – İlginc açıqlama

Evini tez-tez təmizləməyən insanların sizdən daha sağlam olmasında məhz "pintilik" amili rol oynaya bilər?. Bu, qeyri-mümkün səslənsə də, elm adamları məişət mikroblarının sağlamlıq üçün faydalı ola biləcəyini deyirlər

.

Yatarkən belə yağ yandırmaq mümkündür – Necə?

Salk İnstitutunun araşdırmasına görə, nə qədər oyaq qalsaq, bir o qədər çox kalori qəbul edirik. Buna görə də alimlər kalori qəbulunu azaltmağın ən sadə yolunun erkən yatmaq olduğunu bildirirlər. Yatarkən arıqlamağın başq

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi toy gecesi yay kolleksiyasi qidalandirici maskalar sevgi 2024 yaz geyimleri imam sadiq kosmetika baldıza aid hakışta burcler haqqinda vətən haqqında bayatı tut ağacı tutdudu baliq burcu