Qırmızı yemişan

Qırmızı yemişanQırmızı yemişan çoxillik həmişəyaşıl kol bitkisinin meyvəsidir. Qırmızı yemişan kolunun yarpaqlarının kiçik, parlaq və kənarları kəsik olur. Onun meyvələri isə qırmızı , kiçik yumru olaraq turşa meyilli şirin dada malik olur və avqust-sentyabr aylarında yetişir.
Qırmızı yemişan meşə giləmeyvələrindən sayılır. O əsasən meşələrdə yabanı halda bitir. Qırmızı yemişan əsasən sərin bölgələrdə yetişir və soyuğa davamlı bitkilərdəndir.
100 qram qırmızı yemişanın tərkibində olanlar
- Zülallar - 0,7 qr
- Yağlar - 0,5 qr
- Karbohidratlar - 8,2 qr
- Su - 86 qr
- Kalori - 46 kKal.
Qırmızı yemişanın tərkibi karbohidratlar, faydalı təbii turşular(limon, salisil,alma və s.), pektin, karotin, tanin maddələr, A, C, E vitaminləri ilə zəngindir. Giləmeyvələrin tərkibində 10-15% şəkər(qlükoza, saxaroza, fruktoza), kalsium, kalsium, maqnium, marqanes, dəmir və fosfor var. Tərkibində olan benzoy turşusu sayəsində qırmızı yemişanı uzun müddət konservləşdirilmiş şəkildə saxladıqda onun tərkibi dəyişmir. Qırmızı yemişanın yarpaqları arbutin, tanin , hidroxinon və karbon turşusu ilə zəngindir.
Qırmızı yemişan toxumlarının tərkibində karbonlu yağ turşuları, linolen tapımlışdır.
Müalicəvi təsirləri
Qırmızı yemişan qiymətli müalicəvi bitkilərdən biridir. Ən çox da onun yarpaqları daha yaxşı müalicəvi təsirə malikdir. Bunun üçün onun yarpaqlarını yığraraq qurudub saxlamaq lazımdır. Müalicə məqsədilə qırmızı yemişan yarpaqlarını aprel və may aylarında toplayırlar. Yarpaqlar əllə,ehtiyatla saplaqlarından toplanmaldır. Yarpaqların tamlığının pozulması onun tərkibindəkilərin təsirinin azalmasına səbəb olur. Xalq təbabətində qırmızı yemişandan tonuslandırıcı, yarasağaldıcı, qızdırmasalıcı məqsədlə, sinqa xəstəliyi əleyhinə, avitaminoz zamanı geniş istifadə edilir. Xalq arasında qırmızı yemişan yarpaqlarının dəmləməsindən qurd əleyhinə, dezinteriya, qastritlərdə, hepato-xolisistitdə, mədə şişlərində, antiseptik məqsədlə,uşaqlıq və daxili qanaxmalar zamanı, revmatizmdə, diabet xəstəliyi zamanı istifadə edilir. Qırmızı yemişan yarpaqlarının qaxotu toxumları ilə qarışımından hazırlanan dəmləmə isə enurezlər zamanı çox faydalıdır.
Qırmızı yemişandan hazırlanan ekstrat isə orqanizmə sakitləşdirici və diuretik təsir bağışlayır.
Qırmızı yemişan meyvələrindən hazırlanan esensiya hemopatiyalar zamanı istifadə olunur. Onun təzəsi və qurusu avitaminoz əlamətlərini aradan qaldırır.
Bu giləmeyvə təzyiqin normallaşmasına, nevrasteniya əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur, orqanizmə antibakterial təsir göstərir.
Qırmızı yemişan dəmləməsi orqanizmə antiseptik, sidikqovusu təsir bağışlayır. Dəmləmə aşağıdakı qaydada hazırlanır:
2 xörək qaşığı xırdalanmış qırmızı yemişan yarpaqlarının üzərinə 200 ml(1 stəkan) qaynar su əlavə edib su hamamında 30 dəqiqə dəmləmək lazımdır. Dəmləməni 10 dəqiqə soyuduqdan sonra həkimin söylədiyi dozada yeməkdəın 30 dəqiqə əvvəl içmək lazımdır.
Qırmızı gemişan meyvəsinin tərkibində təbii meyvə turşuları, şəkər, vitaminlər var. Tibbdə ondan arterial təzyiqi aşağı salmaq və mədə turşuluğunu artırmaq məqsədilə istifadə edilir. Onun suda hazırlanmış ekstraktı susuzluğu yatışdırır və orqanizmi sakityləşdirir. Bu xüsusiyyətinə görə onu yüksək qızdırmalı xəstələrə təyin edirlər.
Qırmızı yemişan dəmləməsi arterial təzyiqi normallaşdırmaqla yanaşı bağırsaqların da peristaltikasını artırır, bağırsaq möhtəviyyatını yumşaldır, möhtəviyyatın xaric olunmasını sürətləndirir.
Qaraciyər və qəbizlik zamanı gün ərzində 4 dəfə 100 qram qırmızı yemişan dəmləməsi içmək lazımdır. Bu dəmləməni hazırlamaq üçün 200 qram qırmızı yemişanı 400 qram qaynar suda 6 saat saxlamaq və sonra qəbul etmək lazımdır.
Qırmızı yemişan qanda xolesterinin azalmasına səbəb olur, mədə-bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırır, zəif ağrıkıəsici və antidepressant rəsir göstərir.
Qırmızı yemişanın çiçəklərindən xalq təbabətində hamiləliyin saxlanması üçün istifadə edilir. O ağır xəstəliklərdən sonra azalmış iştahanı bərpa edir, orqanizmdə antibiotiklərin və sulfanilamidlərin təsirini artırır, soyuqlama əlamətlərini azaldır.
Qırmızı yemişanın zərərli xüsusiyyətləri
Qırmızı yemişan radioaktiv maddələri özünə çəkmək qabiliyyətinə malikdir. Bu səbəbdən də müalicə məqsədilə yemişan və onun yarpaqlarını toplayarkən avtomobil yollarından uzaqda, sənaye müəssisələrindən çox da yaxın olmayan məsafədə bitən kollardan istifadə edilməlidir. Qırmızı yemişanın meyvəsi mədə turşuluğunun çoxluğundan əziyyət çəkənlər üçün problemlərə səbəb ola bilir. Bu mədə qıcqırmasınıln artmasına səbəb olur. Aşağı təzyiqi olan adamlara da qırmızı yemşandan istifadə edən zaman diqqətli olmaları tövsiyə edilir
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1027   Tarix: 18 may 2021
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Ənənəvi, yoxsa elektron siqaretlər daha çox zərərlidir? - Professordan AÇIQLAMA

Son vaxtlar elektron siqaretdən istifadə edənlərin sayı artıb. Əvvəllər mağaza piştaxtalarında az görünən bu tip siqaretlərə indi qəzet köşklərində, market və hətta aksesuar satılan dükanlarda belə rast gəlinir.   -a istinadən xəbə

.

İbn Sinanın bəhs etdiyi qida: zəkanı artırır, gözə dərman

Əqli gücü artıran, zəkanı kəskinləşdirən müxtəlif qidalar olduğu bilinir. -a istinadən xəbər verir ki, bunlardan birinin adını məşhur tibb alimi İbn Sina əsrlər öncə açıqlayıb. Sağlamlıq sahəsində müxtəlif tədqiqatlar apara

.

Bu üsul bağırsaq xərçəngi riskini azalda bilər

Fukusima Tibb Universiteti və Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, appendiksin çıxarılması "Fusobacterium nucleatum" bakteriyasının səbəb olduğu bağırsaq xərçənginin bir növünün qarşısın

.

Qanqalın möcüzələri - Çölə tökülən can dərmanı

Bahar gələndə yol kənarlarında soyulmuş qanqal satanları çox görmüsünüz yəqin. Çox ucuz qiymətə satılan bu yabanı bitki dadlı olmaqla yanaşı həm də sözün həqiqi mənasında can dərmanıdır.   -a istinadən "Şəfalı bitkilər"

.

Orqanizmdə iltihabı azaldan 7 qida

Bu qidaları çox miqdarda yemək lazımdır ki, bədəndə iltihab azalsın. Çünki iltihab xroniki xəstəlik və xərçəngin səbəbidir. -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Trista Best antioksidant təsirli ən güclü qidaları açıqlayıb

.

Qan damarlarını təmizləyən iki səhər yeməyi

Həkimlər qan damarlarını təmizləyən iki səhər yeməyini açıqlayıblar. .   -a istinadən bildirir ki, sözügedən məhsul damarları təmiz saxlamağa kömək edir. . Diyetoloqlar bildirib ki, yağ, yumurta, xama yeməkdən imtina etmə

.

Çuğundur bu dərdlərin dərmanı imiş

Hələ qədim zamanlardan çuğundur bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunub. Tərkibində olan askorbin turşusu və karotin orqanizm üçün çox faydalıdır. -a istinadən çuğundurun faydalarını təqdim edir:. Alçanın faydaları

.

Duzlu qida sevənlərə xəbərdarlıq: Dəhşətli xəstəliyə

Vyana Tibb Universitetinin (Avstriya) alimləri qidaya duz əlavə etmək, həmçinin duzlu qidaların həddindən artıq istehlakı ilə mədə xərçənginə tutulma riskinin 39% artması arasında əlaqəni müəyyən ediblər. Xərçəng əmələ gətirə

.

Çox bişmiş yumurta təhlükəlidir - XƏBƏRDARLIQ

Bir çox insan yumurtanın nə qədər sağlam olduğunu bilir. Yumurta zülal və əvəzolunmaz amin turşuları ilə zəngindir. Lakin yumurtanın uzun müddət bişirilməsi zamanı yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənməyə və hətta boğulmalar

turlar.az

sonxeber.az reseptler geyim və ayaqqabılar qadin dunyasi toy gecesi paxlava reseptləri cennet almasinin murebbesi is qurmagin yollari kosmetika paxlava qiz evi novruz hakısdası bürclər burcler