İmmuniteti çökdürən ərzaqların QARA SİYAHISI

İmmuniteti çökdürən ərzaqların QARA SİYAHISIAdətən biz immuniteti qaldıran qidaları axtarırıq. Amma unuduruq ki, gündəlik yediklərimiz immunitetimizi azalda da bilir. Payız-qış aylarında insana lazım olan güclü immunitetdir.
Medicina.az immun hüceyrələrin aktivliyini azaldan, onları zədələyən 5 qida tipini ayırd edib.
Əgər ay ərzində bu qidaları ailəlikcə yeyirsizsə, o zaman sizin immun sisteminiz cökəcək.
1.Qızadılmış istənilən yemək, ərzaq və s.
İndi dəbdədir suda bişən düşbərə, gürzə, xingəli də yağda qızardırlar. Kolbasa, sosisi alıb, suda bişirmək əvəzinə qızardırıq. Əlimizə nə keçir, yağda qızartmasaq yemirik. Dağ yağda qızardılmış yeməklərdə trans yağ, doymuş yağ turşusu və kanserogen maddələr əmələ gəlir. Bunlar isə immun hüceyrələrə yad maddələrdir. Yaxşı olar ki, daha çox suda, manqalda, buxarda, sobada yemək bişirəsiz.
2.Şirniyyatlar - konfetdən tutmuş peçenyeyə kimi
Bu gün qidamızın 60%-i şirniyyatdır. Çox şirniyyat qəbulu qlükozanı artırır, qarın, bel nahiyəsində piy yığır, qaraciyəri piyləndirir, immun hüceyrələri dağıdır.
Tərkibində şəkər, qənd olan bütün içki, sous, konfet, bişmişləri azaldın. Şəkəri bal, meyvə, giləmeyvə, tərəvəzlərdən ala bilərsiz.
3.Heyvani piy və yağlar
Deyəcəksiz yemirik. Amma yarımfabrikatlarda, sosis, kolbasa, yumurta, kərə yağı, süd məhsulları bəs hansı yağdandır? Transyağları tamam çıxarın. Təmiz bitki yağlarına üstünlük verin.
4.Hazır fabrik qidası
Evdə bişirilməyən nə varsa, marketlərdə, fast-food və bəzi kafelərdə fabrik yeməyi sayılır.
Qutuda, qablaşmada olan qidalar, uzun müddət xarab olmayan yeməklər, duzlu, şəkərli qidalar sintetik əlavələrlə zəngindir. Bu immun hüceyrələrini depressiv vəziyyətə salır, onlar demək olar, ac qalır.
5.Qırmızı ət və ət məhsulları
Deyəcəksiz, dədə-babamız yeyirdi. Dədələrimiz bu əti bu formada bişirib yemirdi. Son elmi tədqiqatlar göstərib ki, qırmızı ət immuniteti azaldır. Həftədə 1 -2 dəfə 100 qr olmaqla yaxşı bozbaş, bifştesk, steyk yemək olar. Çünki ət olmayanda insan depressiyaya düşür.
6.Kofein tərkibli qidalar
Energetik içkilər, qazlı sular, rəngli çaylar, qəhvə - yuxunu pozur, mədəaltını pozur və immunitet yuxu normal olmadıqda düşür. Ona görə kofe içəndə immunitetinizi də yada salın.
Ən ucuz qidalanma elə sağlam qidalanmadır. Göyərti, qatıq, su, təzə tərəvəz, meyvə pörtlədib yemək, təmiz hava, 8 saatlıq yuxu, idman, 1 saat gəzinti, sakitlik, gülmək, müxtəlif bitki çayları və s. immunitetə yetərlidir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1020   Tarix: 16 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ginekoloq soyuqdəymə ilə bağlı məşhur mifi təkzib etdi

Soyuğun sağlamlığa təsiri ilə bağlı məşhur mif təkzib edilib. xəbər verir ki, Rusiyalı ginekoloq Tatyana İlyuxina soyuğun təkbaşına sistit xəstəliyinə səbəb olması barədə yayılan fikri təkzib edib. Mütəxəssisin sözlərin

.

Səhər yeməyində yeyənin zehni açılır: Alzheymer və demans riskini azaldır

Elm insanlarının fikrincə, qidalanma vərdişində edilən kiçik dəyişikliklər belə erkən yaşda başlayan demansın (yaddaş zəifləməsi) qarşısının alınmasında mühüm rol oynaya bilər. Mütəxəssislər müəyyən qidaların beyni qoruyara

.

Soyuq havalar dərini qurudur – Necə qulluq etməli?

Payızın gəlməsi ilə havaların soyuması və rütubətin azalması dəri sağlamlığına mənfi təsir göstərir. xəbər verir ki, dermatoloqlar bildirir ki, bu mövsümdə insanlar quru, çatlamış və həssas dəri problemi ilə daha çox üzləşir

.

Ağ, sarı, qırmızı yoxsa yaşıl: Hansı soğan ən faydalıdır?

Soğan yalnız yeməklərə dad qatmaqla deyil, həm də sağlamlığa faydaları ilə də vacib tərəvəzlər sırasındadır. xəbər verir ki, ağ, sarı, qırmızı, yaşıl soğan kimi müxtəlif növləri olan bu tərəvəz, hər növü ilə bədən üçün fərql

.

Birdən çox partnyoru olmaq qadınlarda xərçəng yaradırmış

Üç və daha çox doğuş qadınlarda uşaqlıq boynu xərçəngi riskini artırır. xəbər verir ki, bu barədə açıqlamasında rusiyalı mama-ginekoloq Nadejda Petrunina məlumat verib. Həkimin sözlərinə görə ən böyük risk qrupuna papillom

.

Balıqla bu tərəvəzi bir yerdə yeməyin

Balıq sağlam qida mənbəyi kimi tanınsa da, onu bəzi tərəvəzlərlə birlikdə yemək orqanizm üçün faydalı olmaya bilər. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Kamuran Diğdem Özkahya xəbərdarlıq edir ki, rukkola (arugula) ilə balığı

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Qırmızı ət sevənlərə XƏBƏRDARLIQ: bu bədən üzvünüzü itirə bilərsiniz

İngiltərədə aparılan yeni tədqiqat, qırmızı ətin diş əti sağlamlığına düşündüyümüzdən daha çox zərər verə biləcəyini ortaya çıxarıb. Alimlər bildirir ki, yemək vərdişlərimiz bədəndə iltihabı artıraraq diş əti xəstəliklərin

.

Yuxusuzluğa qarşı gündəlik yeyə biləcəyiniz 5 məhsul

Müasir həyat tərzi, stress və qeyri-normal gündəlik rejim bir çox insanın yuxu problemləri ilə üzləşməsinə səbəb olur. Uzunmüddətli yuxusuzluq isə həm psixoloji, həm də fiziki sağlamlığa mənfi təsir göstərir. Mütəxəssislə

turlar.az

geyim seçimi geyim necə seçməli qaşların formalari kəklikotunun faydası aroma və fitoterapiya kişi dünyası zaur ve gunay kosmetika qizlar xerceng janrlar ginekoloq novruza aid hakışta