Qastritin müxtəlif növləri

Qastritin müxtəlif növləri* Kimyəvi qastrit ən çox rezeksiya olunmuş mədə güdülündə, vaqotomiyadan sonra mədə çıxacağının anadangəlmə və ya qazanılma çatışmazlığında, onikbarmaq bağırsaq keçiriciliyinin xroniki pozğunluğunda müşahidə edilir. Xroniki qastritin bu forması pankreatik fermentlərin, öd turşularının və onun duzlarının mədəyə davamlı olaraq tökülməsi sayəsində əmələ gəlir.
* Limfositar qastrit aşkar olumayan antigenin yerli təsirə immun cavab kimi ortaya çıxır. Xəstəliyin əsas əlaməti epitelin kəskin ifadə olunan limfositar infiltirasiyası ilə xarakterizə olunmasıdır. Xroniki qastritin bu növündə mədənin divarında qalınlaşmış büküşlər, düyünlər, eroziyalar aşkar edilir. Xroniki qastritin bu növü selikli qişa və mədə divarının digər qatlarının eozinofillərlə kəskin ifadə olunmuş infiltirasiyası, onun ödemi və qanla dolğunluğu ilə xarakterizə olunur.
* Eozinofilli qastrit naməlum etiologiyalı xroniki residivləşən xəstəlikdir. Xəstələrin bu qismində anamnezdə bronxial astma, ekzema və atopik fenomenlə bağlı digər xəstəliklər qeyd edilir. Qastritin bu növündə mədə divarının ödemi, infiltirasiyası və qanla dolğunluğu müşahidə edilir.
* Qranulomatoz qastrit sarkidozlu xəstələrin 10%-ində Kronn xəstəliyi olan xəstələrin 7%-ində, həmçinin vərəmdə, mikozlarda rast gəlinir. Qastritin bu forması epiteloid hüceyrələrdə qranulomaların olması ilə xarakterizə edilir.
*Qiqant hipertrofik qastrit mədənin selikli qişasının beyin qırışlarının qiqant büzüşməsi ilə xarakterizə edilir. Bu zaman mədənin çuxurları qıvrılmış və genişlənmiş görünür. Xroniki qastritin bu növündə mədənin çuxurları genişlənmiş, qıvrılmış görünür, onların mənfəzində çox vaxt selik tapılır.
* Xroniki qeyri atrofik qastrit iltihabi dəyişikliklər subepitelial ödem və leykositar infiltirasiya ilə təzahür edir. Xroniki atrofik qastrit mədənin fundal şöbəsi və cisminin selikli qişasının erkən atrofiya əmələ gəlməklə zədələnməsi ilə xarakterizə edilir.
* Atrofik qastrit adənən B 12 defisitli anemiya, trioidit, treiotoksikoz xəstəlikləri ilə birgə olur. Xroniki qastritin bu növünə ahıl yaşda olan adamlarda rast gəlinir. Bu zaman mədədə dolma və artıq yemə hissi olur. Qastritin bu növündə xəstələrdə qida və hava ilə gəyirmə, meteorizm olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1091   Tarix: 06 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

turlar.az

makiyaj instagram qadin sayti gozel gorunmek hamiləlik həftələri goyemin faydasi dirnaq uzatmaq yollari pizzalar kosmetika hesaplama novruz bayramina aid hakista xocali yumurta laylalar