Televizora baxmaq uşaqlar üçün nə zaman faydalıdır?

Televizora baxmaq uşaqlar üçün nə zaman faydalıdır?Son 30 ildə körpələrə yönəlmiş televiziya proqramlarının sayı artıb.
Milli.Az Lent.az-a istinadla bildirir ki, 1997-2014-cü illər arasında 0-2 yaşlı uşaqlar arasında ekran qarşısında qalma müddəti iki dəfə artıb.
Yeni araşdırma passiv ekrandan istifadənin azyaşlı uşaqların intellektual inkişafına təsirini müəyyənləşdirib. Bu zaman məlum olub ki, ekran qarşısında oturmaq baxış kontekstindən asılı olaraq faydalı ola bilər.
Portsmut və Paris-Nanter universitetlərinin tədqiqatçıları son iyirmi ildə dərc olunmuş 478 araşdırmanı təhlil ediblər. Onların nəticələri göstərib ki, erkən yaşda televiziya qarşısında çox qalmaq xüsusilə kiçik uşaqlar üçün oyun, dil inkişafına və icra funksiyalarına zərər verə bilər.
Tədqiqatlar onu da göstərib ki, valideyn və ya böyüklər yanında olarsa, uşaq üçün ekran vaxtı daha faydalıdır, çünki onlarla ünsiyyət qura və suallar verə bilər.
Araşdırmalar göstərir ki, ekran vaxtı əgər yanında valideyn və ya böyüklər varsa, uşaq üçün daha faydalıdır, çünki o, onlarla qarşılıqlı əlaqə yarada və suallar verə bilər.
Əgər siz övladınızla televizora baxırsınızsa, ətraflı danışırsınızsa və baxdıqlarınızı şərh edirsinizsə, bu, ona proqramın məzmununu daha yaxşı başa düşməyə, maarifləndirici proqramlar zamanı əldə etdiyi bilikləri möhkəmləndirməyə kömək edə bilər.
Tədqiqatçılar belə qənaətə gəliblər ki, birlikdə izləmək həm də danışıq bacarıqlarını inkişaf etdirməyə kömək edə bilər və uşaqlara müvafiq TV-yə baxma davranışı üçün nümunə modeli təmin edə bilər.
Düzgün məzmun növü zərərdən daha çox fayda verə bilsə də, tədqiqatçılar xəbərdarlıq edir ki, televizora baxmaq sosiallaşma kimi digər öyrənmə fəaliyyətlərini əvəz etməməlidir.
Milli.Az  / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 842   Tarix: 09 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Konservləşdirilmiş balıqdan imtina etməyin, amma belə yeyin

Konservləşdirilmiş məhsullar sağlam hesab edilmir.   -a istinadən bildirir ki, şəkərlə doldurulmuş konservləşdirilmiş tərəvəz və meyvələrdən imtina etmək daha yaxşıdır. . Qızılca ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ - Yenidən. Hazır qəhvəd

.

Bədii ədəbiyyat oxumaq beyinə necə təsir edir?

Almaniyanın Vürzburq Universitetindən olan alimlər müəyyən ediblər ki, bədii ədəbiyyat oxumağın koqnitiv bacarıqlara kiçik, lakin əhəmiyyətli təsiri var. -a istinadən bildirir ki, tədqiqat "Journal of Experimental Psychology

.

Qəhvə qiymətləri ən yüksək həddə çatdı

Espresso və hazır içkilərdə istifadə edilən Robusta qəhvəsinin qlobal qiymətləri aprel ayında 1979-cu ildən bəri ən yüksək səviyyəyə qalxıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Beynəlxalq Qəhvə Təşkilatının (ICO) so

.

Gec yemək yemək xərçəng riskini 25 faiz artıra bilər

Yatmazdan əvvəl yemək təkcə fiquranıza zərər vermir, həm də sağlamlığınızı riskə atır.   -a istinadən xəbər verir ki, axşam saat 9-dan sonra yemək sağlamlığımıza ciddi təsir edə bilər. . Barselona Qlobal Sağlamlıq İnstitutunu

.

Bu vərdişləri tərgidin, yoxsa

Psixoloqlar hər kəsin aradan qaldırmalı olduğu 6 jest və pozanın adını çəkib.   -a istinadən xəbər verir ki, insanlar çox vaxt müəyyən vərdişlərin onları poza biləcəyini dərk etmirlər. . Bədən dili xarakteriniz və əhvalını

.

Zeytun yağının daha bir faydası ortaya çıxdı

Son araşdırmalar göstərib ki, gündə təxminən yarım xörək qaşığı zeytun yağı demensiyadan ölmə ehtimalını azalda bilər. Ürək damarlarını qoruyan, stressi azaldan çay. Min dərdə dərman "ağ çiçəyim"- Ağacda bitən ca

.

Xərçəngdən qoruyan yeni üsul açıqlandı

Vaxtaşırı aclıq qaraciyər iltihabından və xərçəngindən qoruyur. -ə istinadən bildirir ki, bu barədə alimlər araşdırma aparıblar. Almaniya Xərçəng Tədqiqatları Mərkəzinin (DKFZ) və Tübingen Universitetinin alimləri müəyyə

.

Min dərdə dərman "ağ çiçəyim"- Ağacda bitən can dərmanı

a istinadən "Şəfalı bitkilər" rubrikasında akasiya çiçəkləri barədə məlumat verir. Bahar gələndə salxım-salxım ağ çiçəklərinin qoxusu insanı məst edən akasiya əslində yüz dərdin dərmanıdır. Bu bitkinin çiçəklərində

.

Duzlu qida sevənlərə xəbərdarlıq: Dəhşətli xəstəliyə

Vyana Tibb Universitetinin (Avstriya) alimləri qidaya duz əlavə etmək, həmçinin duzlu qidaların həddindən artıq istehlakı ilə mədə xərçənginə tutulma riskinin 39% artması arasında əlaqəni müəyyən ediblər. Xərçəng əmələ gətirə

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri kosmetoloq maskalar tort reseptləri röya ayxan erotik fantaziya əli əmirli kosmetika vətən cantalar oğlaq oxatan azerbaycanli is adami amerikada gullelendi