sebet.az onlayn maqazin

90% insan düyünü səhv bişirir - Tərkibindəki zəhərli mərgümüş orqanizmə düşür

90% insan düyünü səhv bişirir - Tərkibindəki zəhərli mərgümüş orqanizmə düşürYəqin ki, siz də düyünü səhv bişirənlərdənsiniz. Alimlər sübut edib ki, hətta peşəkar aşpazlar belə düyünü qaydasında bişirə bilmir.
Deyəcəksiz ki, düyüdür, necə bişdi nə fərqi, əsas yumşalsın, dadı olsun, yağı vurulub yeyilir.
İş ondadır ki, düyü orqanizm üçün zərərli ola biləcək qidadır.
Məsələ düyüdə yox, onun plantasiyalarda yetişdirilmə texnologiyasındadır. Düyü tarlaları çox vaxt suyun içində olur. Düyünn kökü torpaqdan kremnezin alır, lakin bu zaman torpaqda olan zəhərli mərgümüş, yəni daha çox stomatoloqların diş siniri öldürərkən bir vaxtlar istifadə etdiyi mərgümüş də kremniy kimi maddə olduğundan düyü tərəfindən mənimsənilir. Bitkidə mərgümüşün daha çox toplandığı yer isə düyünün özü olur.
Sübut olunub ki, düyü digər taxıllarla nisbətdə daha çox mərgümüş udur. Bu da onun su ilə bol torpağından qaynaqlanır.
Düyü yetişdirilən ölkədə, sahədə torpaq nə qədər çox pestisidlərlə çirklənibsə, orda yetişdirilən düyü bir o qədər toksiki olur.
Məsələn, beynəlxalq rəqəmlərə görə hind düyüsünün 1 qramında 0,05 mkq mərgümüş, Avropa düyüsündə 0,15 mkq, amerikan düyüsündə 0,26 mkq mərgümüş olur. Təsəvvür edin, bizim istifadə etdiyimiz müxtəlif ölkələrin, hətta Çinin düyüsündə nə qədər mərgümüş var.
Medicina.az bildirir ki, insan orqanizmi üçün zəhərli təsir göstərən mərgümüş sinir sistemini dağıdır, insanın beynini toksinləşdirir, qaraciyəri sıradan çıxarır, şiş yaradır. Düyüdəki mərgümüşü neytrallaşdırmağın yeganə yolu onu düzgün bişirməkdir.
Maraqlısı odur ki, düyünün düzgün bişirilməsinə məhz çinlilər və yaponlar əməl edir. Hansı ki, Avropa və Amerika bunu bilmir. Qaydaya baxanda görürürük ki, Azərbaycanda da qədimdə nənələrimiz düzgün bişirirdilər. Amma indi müasir qadınlar asan yolu seçib, rus, türk üsulu düyü süzürlər.
Düyüdəki mərgümüşü təmizləmək üçün düzgün yol: düyünü yuyub, üzərinə bol su alıb, gecədən islağa qoymaqdır.
İngiltərənin Kral Universitetinin professoru Endi Miyerq düyünün düzgün bişirilməsini belə izah edib:
- Lazım olan qədər düyü götürüb, onun 3 misli qədər təmiz su alınır. Yəni 1 kq düyüdürsə, 3 litr su tökürsüz.
- Düyü suda gecədən səhərə kimi, azı 10 saat qalır.
- Daha sonra o su atılır. Düyü bir neçə dəfə, suyu təmiz çıxana kimi yuyulur.
- Daha sonra düyü qurudulur.
- Qazana 5/1 nisbətində su alınır, duz əlavə olunur və qarışdırılır.
- Qaynara düşən kimi, qapağı bərk örtülüb, zəif odda 10 dəqiqə bişirilir.
- Çəngəllə və ya taxta qaşıqla düyünün içində buxarının çıxması üçün dəliklər açın.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 585   Tarix: 14 yanvar 2022
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Pişiklərin qanında təhlükəli virus aşkarlandı

Koronavirus pandemiyasının başlamasından çox əvvəl ABŞ-da ev pişiklərindən alınan qan nümunələrində SARS-CoV-2 reseptor bağlayan domenə (RBD) qarşı anticisimlər müəyyən olunub. Bu barədə Tennessi Universitetinin mütəxəssislər

Ürəyin dostu olan qidalar hansılardır?

Ürək və damarların sağlam olması həm də bir çox xəstəliklərin qarşısının alınması baxımından önəmlidir. Ürəyin sağlamlığının qorunması üçün əsas şərtlərdən biri sağlam qidalanmadır. Ona görə də həmin qidaların hansılar olduğun

3 dəfə peyvənd olunsalar da Omikrona yoluxdular

Farer adalarında keçirilən elmi konfransın iştirakçılarının 60%-i Omikrona yoluxub. -a istinadən bildirir ki, yoluxanların çoxusu 3 dəfə kovid peyvəndi olunub. "Bizim qənaətimiz budur ki, Omikron hətta 2-3 dəfə peyvən

Həkimlərdən xəbərdarlıq: Dezodorantlardan düzgün istifadə etmirsiniz

Fransa kosmetoloqları yüzlərlə insana nəzarət etdikdən sonra belə nəticəyə gəliblər ki, insanların əksəriyyəti dezodorant və antipersirantlardan düzgün istifadə etmirlər. Mütəxəssislər əsas səhvləri sadalayıb:. 1. Həddində

İşlənmiş batareyalar xəstəlik yayır - Xərçəng, karlıq, göz zəifliyi

Batareyaların ziyanı zibil qutusuna düşdükdən və ya sadəcə küçəyə atıldıqdan sonra başlayır. Köhnə batareyaları hara gəldi atmaq, xüsusilə də uşaqlara oynamağa vermək olmaz. Belə batareyalar istifadədən sonra xüsusi qutular

Ağcaqanadlar hansı xəstəlikləri yayır?

"Ağcaqanadlar bir çox xəstəliklərin yayılmasına səbəb olur. Bu həşəratların sancması nəticəsində insan malyariya, hepatit C, B və sairə xəstəliklərə yoluxa bilər". xəbər verir ki, bunu terapevt Günel Verdiyeva bildirib

Hepatit D nədir? - Əlamətləri

D hepatiti qaraciyərin virus xəstəliyidir.Xəstəliyin törədicisi insan orqanizmində virusun tək yox,digər infeksiya ilə birlikdə inkişaf etməsinə səbəb olur.D hepatiti xəstəliyə qoşulan ikinci infeksiya adətən B hepatiti olur.B

Ürək ağrısı bildiyiniz ağrılar onkoloji xəstəliklərdən də qaynaqlana bilər

Havaların isinməsi, bəzi fəsli amillərin təsiri ilə insanların səhhətində olan problemlər aşkara çıxır. Bu gün təcili tibbi yardım briqadasına ən çox edilən müraciətlərdən biri də məhz kardioloji problemlərlə bağlıdır. Laki

Qorunmaq üçün ikiqat maska taxın - Həkimdən ÇAĞIRIŞ

"Omikron" ştammının yoluxuculuğu çox yüksəkdir. Bunun üçün qapalı məkanlarda ikiqat maska taxılmasını tövsiyə edirik". Bunu "ARB 24"ün "İş vaxtı" verilişinə açıqlamasında həkim Mədinə Abdullayev


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi geyim və ayaqqabılar toy makiyajlari feyxoanin faydalari ana südü muslim somen beautiful permanent makiyaj kosmetika oğlan evine aid hakisda melikmemmed