Ağciyəri gücləndirən qidalar

Ağciyəri gücləndirən qidalarAğciyər xərçəngi bütün orqan xərçəngləri arasında ən ölümcül xərçəng növüdür. Hesab olunur ki, ağciyərə zərər verən ən güclü amil siqaretdir. Mütəxəssislər, çirklənmiş havaya məruz qalmamaq, siqaret çəkməmək və siqaret çəkilən mühitdə olmamaq lazım olduğunu vurğulayır, eyni zamanda sağlam qidalanmanın ağciyəri təmizlədiyini bildirirlər.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, dietoloq Gizem Gençyürek ağciyərin dostu olan qidaları açıqlayıb. Onlar aşağıdakılardır:
Hər şeydən əvvəl maye. Bol su içmək və C vitamini ilə zəngin təzə tərəvəz və meyvə şirələrinin qəbulu ağciyərləri təmizləmək üçün zəmin hazırlayır. Maye ağciyərin mucus qatını incəldərək nəfəs almağı asanlaşdırır.
C vitamini mənbələri: Cəfəri, qırmızı bibər, sitrus meyvələri antioksidant xüsusiyyətlərinə görə ağciyəri sərbəst radikallardan qoruyurlar.
Bundan əlavə, antioksidantlar tənəffüs sisteminin epiteli toxumasını yaradaraq ağciyəri bakteriyalardan qoruyur.
Sink qaynağı olan qatıq və taxıl məhsulları: Tənəffüs yolu infeksiyalarına qarşı müqavimət yaradan sink mənbəyi olan qidalar gündəlik rasiona daxil edilməlidir.
Gündə 2-3 porsiya qatıq, 3-4 porsiya tam taxıl məhsulları qəbul edilməlidir.
Üzüm tumu
Tərkibindəki "resveratrol" komponenti sərbəst radikallara qarşı ağciyərə bir qalxan rolunu oynayır. Tərkibinin bədən tərəfindən tam həzmi üçün üzüm toxumu çeynənərək yeyilməlidir.
Kərəviz
C vitamini ilə zəngindir, antioksidant xüsusiyyətləri var.
C vitamini iltihab əleyhinə təsiri ilə ağciyərin sərbəst radikal zədələnməsinin qarşısını alır. Eyni zamanda, tərkibindəki "kumarin" adlanan birləşmələr immun hüceyrələrinin işini dəstəkləyir və sərbəst radikalların böyüməsinin qarşısını alır.
Zəncəfil və sarıkök
Həm zəncəfil, həm də sarıkök güclü antivirus təsirlərə malikdir. Zəncəfilin tərkib hissəsi olan "Gingerol" və sarıkökün tərkib hissəsi olan "Curcumin" ağciyəri virus infeksiyalarından qoruyur.
Eyni zamanda, zəncəfil və sarıkökün tərkibində olan maddələrin koronavirusun çoxalması və gen ötürülməsində vasitəçi olan "Mpro" fermentinə maneə törətdiyini göstərən araşdırmalar var.
Keçibuynuzu
Keçibuynuzu ciyərləri təmizləmək üçün vacib bir funksiyaya malikdir. Keçibuynuzu, vitamin K, vitamin E və vitamin B2 (Riboflavin) kimi vitaminlərlə və xüsusilə sink, kalsium, fosfor və kalium kimi minerallarla zəngindir, güclü bir antioksidant xüsusiyyəti var. Şiddətli öskürəkdən xilas edir, astma tutmalarının azalmasına səbəb olur və infeksiyanın qarşısını alır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1271   Tarix: 28 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

turlar.az

yay kolleksiyasi donlar 2025 aksessuarlar anaya aid atalar sozu zirinc haqqinda daglar haqqinda kök suyu kosmetika novruza aid hakisdalar hakiwda qoğalın nağlı efsane salatlar