Ağciyəri gücləndirən qidalar

Ağciyəri gücləndirən qidalarAğciyər xərçəngi bütün orqan xərçəngləri arasında ən ölümcül xərçəng növüdür. Hesab olunur ki, ağciyərə zərər verən ən güclü amil siqaretdir. Mütəxəssislər, çirklənmiş havaya məruz qalmamaq, siqaret çəkməmək və siqaret çəkilən mühitdə olmamaq lazım olduğunu vurğulayır, eyni zamanda sağlam qidalanmanın ağciyəri təmizlədiyini bildirirlər.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, dietoloq Gizem Gençyürek ağciyərin dostu olan qidaları açıqlayıb. Onlar aşağıdakılardır:
Hər şeydən əvvəl maye. Bol su içmək və C vitamini ilə zəngin təzə tərəvəz və meyvə şirələrinin qəbulu ağciyərləri təmizləmək üçün zəmin hazırlayır. Maye ağciyərin mucus qatını incəldərək nəfəs almağı asanlaşdırır.
C vitamini mənbələri: Cəfəri, qırmızı bibər, sitrus meyvələri antioksidant xüsusiyyətlərinə görə ağciyəri sərbəst radikallardan qoruyurlar.
Bundan əlavə, antioksidantlar tənəffüs sisteminin epiteli toxumasını yaradaraq ağciyəri bakteriyalardan qoruyur.
Sink qaynağı olan qatıq və taxıl məhsulları: Tənəffüs yolu infeksiyalarına qarşı müqavimət yaradan sink mənbəyi olan qidalar gündəlik rasiona daxil edilməlidir.
Gündə 2-3 porsiya qatıq, 3-4 porsiya tam taxıl məhsulları qəbul edilməlidir.
Üzüm tumu
Tərkibindəki "resveratrol" komponenti sərbəst radikallara qarşı ağciyərə bir qalxan rolunu oynayır. Tərkibinin bədən tərəfindən tam həzmi üçün üzüm toxumu çeynənərək yeyilməlidir.
Kərəviz
C vitamini ilə zəngindir, antioksidant xüsusiyyətləri var.
C vitamini iltihab əleyhinə təsiri ilə ağciyərin sərbəst radikal zədələnməsinin qarşısını alır. Eyni zamanda, tərkibindəki "kumarin" adlanan birləşmələr immun hüceyrələrinin işini dəstəkləyir və sərbəst radikalların böyüməsinin qarşısını alır.
Zəncəfil və sarıkök
Həm zəncəfil, həm də sarıkök güclü antivirus təsirlərə malikdir. Zəncəfilin tərkib hissəsi olan "Gingerol" və sarıkökün tərkib hissəsi olan "Curcumin" ağciyəri virus infeksiyalarından qoruyur.
Eyni zamanda, zəncəfil və sarıkökün tərkibində olan maddələrin koronavirusun çoxalması və gen ötürülməsində vasitəçi olan "Mpro" fermentinə maneə törətdiyini göstərən araşdırmalar var.
Keçibuynuzu
Keçibuynuzu ciyərləri təmizləmək üçün vacib bir funksiyaya malikdir. Keçibuynuzu, vitamin K, vitamin E və vitamin B2 (Riboflavin) kimi vitaminlərlə və xüsusilə sink, kalsium, fosfor və kalium kimi minerallarla zəngindir, güclü bir antioksidant xüsusiyyəti var. Şiddətli öskürəkdən xilas edir, astma tutmalarının azalmasına səbəb olur və infeksiyanın qarşısını alır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1259   Tarix: 28 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Nə yeməyi azaltmağa ehtiyac var, nə də idmana - Gündə 10 dəqiqə edirsən, arıqladır

Düzgün nəfəs alma təkbaşına piyləri əridə bilməsə də, orqanizmdə arıqlama prosesini sürətləndirən mexanizmləri işə salır. xəbər verir ki, bunu idmançı Kseniya Qufranova deyib. Onun sözlərinə görə nəfəs texnikası üzərind

.

Ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi bu imiş

Ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasında ən mühüm amillərdən biri düzgün qidalanmamaqdır. Gündəlik istehlak edilən bir çox məhsul bədəndə pis xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damarların tıxanmasına səbəb ola bilər. xəbə

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

.

Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır

Son zamanlar evlərdə və avtomobillərdə tez tez istifadə edilən ətir çubuqları sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu onkoloq Fərid Museyibov deyib. O bildirib ki, bu tip məhsulların bir çoxunun tərkibind

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

4 manata keçəllikdən ömürlük qurtuldu - FOTO

Kişilərdə saç tökülməsi çoxlarına tanış olan narahatedici proses olmaqla yanaşı, bu hal həm görünüşə təsir göstərir, həm də özünəinamı azalda bilir. Saçların seyrəlməsi müxtəlif səbəblərdən yarana bilər və buna genetika

.

Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida

Yüksək xolesterol bu gün geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Vaxtında müdaxilə edilmədikdə infarkt, insult və ateroskleroz riskini artıran bu vəziyyət daha çox həyat tərzi və gündəlik qidalanma il

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

turlar.az

donlar 2025 makiyaj instagram geyim şəkilləri hicab metbex qarabasaq kotleti terevezler kosmetika xocali öpüşme qu quşu atalar sözü gozde olar