Bağırsaq xərçəngi haqqında hər şey: Kimlərdə niyə əmələ gəlir? - 8 ƏLAMƏT

Bağırsaq xərçəngi haqqında hər şey: Kimlərdə niyə əmələ gəlir? - 8 ƏLAMƏTHazırda Azərbaycanda 50 yaşdan sonra kişi və qadınlarda çox rast gəlinən şişlərdən biri də bağırsaq, yoğun bağırsaq xərçəngidir.
Bu xəstəlik çox gec aşkarlanır. Çünki bağırsaqlar uzun və iri orqandır, orda ağrı, köpü insanlar çox zaman diqqətə almır, yanma hissinə fikir vermir.
Və ən əsası bağırsaqlarda şiş özünü ən son ana qədər biruzə vermir, simptomsuz keçir.
Milli.Az medicina.az-a istinadən yoğun bağırsaq xərçənginin kimlərdə niyə və necə əmələ gəlməsini təqdim edir.
Bağırsaq xərçəngini tətikləyən triggerlər, səbəblər hansıdır.
Əksər hallarda xərçəng yoğun bağırsaq və düz bağırsaq seqmentində olur.
Bağırsağın ən uzun hissəsində onkoloji proses yuxarılara doğru gedə bilər.
Düz bağırsaqda olan şiş isə anusa kimi çatır.
Avropada bağırsaq xərçəngi 2-ci yerdədir.
Hər 20 kişidən biri, hər 35 qadından birində həyatın müəyyən mərhələsində bu xəstəlik aşkarlanır.
100 min əhalisi olan şəhərdə hər 100 mində 40 bağırsaq xəstəsi olur.
Bu xəstəlik daha çox sənaye inkişaf etmiş iri şəhərlərdə, rayonlarda, şəhər adamlarında olur. Pasiyentlərin 50%-i yaşı 60-dan yuxarı oalnlardır.
Amma ildən-ilə bu xəstəlik cavanlaşır və 45 yaşda da xəstələr var.
Risk faktorları
Bu günə kimi bağırsaq xərçənginin inkişaf mexanizmi çözülməyib. Səbəblər çoxdur.
- Yaş- 60-yaşdan sonra artır, 70-yaşda pik həddə çatır. Ona görə yaşı 50-ni keçmiş hər bir şəxs 5 ildən bir bağırsaqları yoxlatmalıdır
- Bağırsaqda poliplərin olması. adenomalar. Onlar əslində xoşxassəli olsalar da zamanla onkoloji şişə çevrilə biər.
- Xəstədə genetik olaraq nəsildə bu xəstəliyin olması
- Digər bağırsaq xəstəlikləri
- Başqa orqanlarda şişlər, qadınlarda ginekoloji
- Kolit, Kron kimi iltihabi xəstəliklər sonra onkoloji prosesə çevrilə bilər. Bu heç də hamıda olmur
- Qeyri-sağlam həyat və qidalanma -çox oturanlar, siqaret çəkənlər, içki, fast food qidalananlar, trans yağlar, kolbasa, sosis, qırmızı ət, qızarmış yemək, qazlı içkilər və s.
- Şəkərli diabet xəstələri
Xərçəng riskini nə azaldar?
- Sağlam qidalanma, meyvə, tərəvəz, təmiz su, təmiz taxıl
- Fiziki aktivlik
- Stresdən uzaq həyat
- Vaxtında müayinə olunub müalicə almaq
Sadalanan faktorlar ayrlıqda mütləq bağırsaq xərçəngi yaratması barədə dəqiq söz demək olmaz. Amma hansısa faktor orqanizmdə mexanizmi işə salır və bağırsaq hüceyrələrində mutasiyalar yaranır.
Bağırsaq xərçənginin əlamətləri
- Bağırsaqdan qanın gəlməsi - vaxtından, rəngindən, mütəmadiliyindən asılı olmayaraq, qan gördünüzsə, yoxlanmalısız
- Xroniki qəbizlik, ishal
- İnsanda qanazlığının yaranması və dərinləşməsi
- Nəcisin rəngi, tərkibi, formasının dəyişməsi
- Qarında xoşagəlməz ağrı, sancı, şişkinlik
- Düz bağırsaqdan adi halda da qəribə axıntının gəlməsi
- Yorğunliq, arıqlama, dərinin ağarması
Bağırsaq xərçənginin müalicəsi
Bu gün əsas müalicə əməliyyatla şiş və yaxın metastazların götürülməsidir.
Eləcə də limfa düyünləri götürülməlidir. Cərrah müasir texnologiyaları bilməlidir.
Limfa düyünlərə metastaz olduqda kimyaterapiya edilir. Xəstəlik nə qədər tez aşkar olunub əməliyyat edilsə, xəstənin xilas olma şansı 90%ə çatır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1300   Tarix: 13 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir

İspanaq yarpaqlarının arasında gizlənən qum və palçıq çox vaxt adi yuma ilə tam təmizlənmir. Mütəxəssislər isə həm sadə, həm də təsirli bir üsul tövsiyə edir - bunun üçün cəmi 1 xörək qaşığı kifayətdir. xəbər verir ki, mətbə

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Xəstəlik geni yaradır - Hər gün istəmədən biraz yeyirik

Mikroplastik nəsil sağlamlığını dəyişdirir. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mikroplastiklərlə təmasda olan siçanların erkək fərdlərində spermanın tərkibi dəyişir və bu, onların nəslind

.

Bayramda bunları yeməyin

Bayram günlərində süfrələrin bol və çeşidli olması çox vaxt həddindən artıq qidalanmaya səbəb olur. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, normadan artıq yemək mədə-bağırsaq sistemində ağırlaşma, köp, həzm pozğunluğu və ümum

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

turlar.az

qadın geyimi reseptler donlar 2025 sekis yay paltarları 2025 sarmisaqin faydasi donlar 2025 yay kosmetika tərəzi bürcü novruz bayramına aid ekizler azerb clpaq qadinlari vətənə aid