Bu 5 qidanı acqarına yemək təhlükəlidir

Bu 5 qidanı acqarına yemək təhlükəlidirQarın ağrısı və mədə-bağırsaq traktının problemləri əsasən səhər yeməyi üçün yanlış seçimin nəticəsidir.
Milli.Az acqarına yeyiləndə zərər verən qidaları təqdim edir:
Turşuluğu artıran qidalar
Qəhvə, şirniyyatlar, konservlər, kolbasa - bütün bu qidalar mədədə artıq turşu istehsalını stimullaşdırır ki, bu da kramplara, ürək yanmasına və qastritə səbəb ola bilər. Qastrit və ya xora kimi əvvəlcədən mövcud olan mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün bu qidaları acqarına yemək vəziyyəti daha da pisləşdirə bilər.
Meyvələr
Turşu və şəkərlə zəngin olan meyvələr (məsələn, alma və ya portağal) səhər yeməyi üçün də uyğun deyil. Onlar qan şəkərinin və insulinin kəskin sıçrayışına, həmçinin mədə mukozasının qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Dietoloqlar qlükoza səviyyəsini aşağı salmaq və özünüzü tox hiss etmək üçün meyvələri pendir və ya qatıq kimi protein qidaları ilə birləşdirməyi məsləhət görürlər.
Acılı yemək
Çox ədviyyatlı qidalar acqarına daha təhlükəlidir, çünki onlar mədənin divarlarını qıcıqlandıra bilər. Mədə mukozasında qoruyucu təbəqə yaradan süd məhsullarından sonra ədviyyatlı yeməklər yemək daha yaxşıdır.
Çörək və desertlər
Mağazada satın alınan tortlar, xəmir məmulatları və digər bişmiş məmulatların tərkibində çox vaxt rənglər, emulqatorlar, stabilizatorlar və ədviyyatlar kimi əlavələr olur. Hətta evdə hazırlanmış bişmiş məmulatların tərkibində çox vaxt mədədə qıcıq yarada bilən maddələr, məsələn, marqarin və ya quru xəmir qarışıqları olur. Bu cür məhsulları acqarına yemək qastrit və digər mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
Qəlyanaltılar və krakerlər
Krakerlər, çipslər, quru məhsullar və digər qəlyanaltılar qan şəkərində kəskin sıçrayışa səbəb olan sürətli karbohidratlarla doludur. Lakin onların tərkibində qlükoza emalını ləngidə bilən zülallar və vitaminlər yoxdur. Əvəzində, qida maddələri və dolğunluq hissini təmin etmək üçün hinduşka və ya toyuq ilə tam taxıl çörəyində sendviç yeyin.
Səhər mədənin qidaya ən həssas olduğu vaxtdır. Narahatlığın qarşısını almaq və mədə-bağırsaq sağlamlığınızı qorumaq üçün zülallar, kompleks karbohidratlar və sağlam yağlar olan balanslaşdırılmış yeməklər seçin. (lent.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 840   Tarix: 04 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Nə qədər sayta girirsinizsə, hamısını bir-bir izləyirlər" - Ekspert

"Nə qədər sayta girirsinizsə, hamısını bir-bir izləyirlər" . xəbər verir ki, bunu, texnologiya eksperti, Rusiya Texnoloji Universitetinin süni intellekt laboratoriyasının rəhbəri Yuri Silaev deyib. "Bir ço

.

Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?

Qadınların kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirməsinin səbəbi məlum olub. xəbər verir ki, insult hələ də dünyada əlilliyin əsas səbəblərindən biridir və getdikcə yalnız yaşlılara deyil, həm də həyatının ən akti

.

Avropada quş qripi yayıldı: Ölkəmizdə vəziyyət nə yerdədir?

Avropada quş qripi halları sürətlə artır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, İspaniya, Almaniya, Fransa, İrlandiya, Niderland, Belçika, Polşa və İngiltərə də daxil olmaqla bir sıra ölkələrdə yeni yoluxmalar qeydə alınıb

.

Bir dilimi belə təhlükəli ola bilər - Alimlərdən pendirlə bağlı xəbərdarlıq

Türkiyə mətbəxinin ayrılmaz hissəsi sayılan pendir səhər yeməklərinin və qəlyanaltıların sevimli məhsulu olsa da, onun həddindən artıq qəbulu sağlamlığa ciddi zərər vura bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, pendirdək

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

.

Stresdən tez qurtulmağın sadə yolu

Alimlər müəyyən ediblər ki, yoqa nəfəs meditasiyası beyin ritmlərini dəyişir və dərin rahatlıq hissi yaradır.  xəbər verir ki, tədqiqat "Mental Health Research" jurnalında dərc olunub. Elektroensefaloqrafiya (EEQ

.

Gündə 2 ədəd mandarinin sağlamlığa faydaları

Qış mövsümündə yetişən və meyvə bazarlarında yerini alan mandarin, tərkibindəki C vitamini və digər təbii maddələr sayəsində olduqca sağlam bir meyvədir. xəbər verir ki, mandarinin tərkibindəki sağlam maddələr və faydalar

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari qadin dunyasi yaz geyimleri 2025 2025 qis modasi şəbəkə sənəti qadın xəyanət 2025 un geyimleri kosmetika xanım az əfsanələr lakonizim salam anabaci