Bu 6 qida ömrü qısaldır: Xərçəng, infarkt və diabet

Bu 6 qida ömrü qısaldır: Xərçəng, infarkt və diabetGündəlik istehlak etdiyimiz qidalar sağlamlığımıza və həyat keyfiyyətimizə böyük təsir göstərir.
Milli.Az xəbər verir ki, bəzi qidalar faydalı olsa da, digərləri xroniki xəstəliklər riskini artıraraq ömrümüzü qısalda bilər. Daha sağlam seçimlər etməklə həyatımızda böyük dəyişikliklər edə bilərik.
Emal edilmiş ət
Dondurulmuş toyuq kolbasaları və sosiskalar kimi işlənmiş ətlər ciddi sağlamlıq riskləri yaradır. Bu məhsullardakı nitratlar və nitritlər xüsusilə kolorektal xərçəng riskini artırır. Üstəlik, doymuş yağ və natriumun yüksək olması ürək xəstəliklərinə və hipertoniyaya səbəb ola bilər.
Şəkərli içkilər
Alkoqolsuz içkilər və enerji içkiləri həddindən artıq şəkərlə doludur. Bu qidalar çəki artımına, insulin müqavimətinə və 2-ci tip diabet riskinə yol açır. Araşdırmalar göstərir ki, şəkərli içkilər hər il dünyada yüz minlərlə insanın ölümünə səbəb olur. Daha sağlam alternativ olaraq su və şəkərsiz içkilər seçilməlidir.
Rafinə edilmiş taxıllar
Ağ çörək, ağ düyü və makaron kimi təmizlənmiş taxıllar faydalı lif və vitaminlərdən məhrumdur. Onlar qan şəkərinin sürətlə artıb-enməsinə səbəb olur və 2-ci tip diabet və piylənmə riskini artırır. Qəhvəyi düyü və tam buğda məhsulları daha sağlam alternativlərdir.
Qızardılmış qidalar
Kartof qızartması, qızardılmış toyuq kimi qidalar sağlam olmayan yağlarla zəngindir. Bu məhsullar bağırsaq sağlamlığını pozaraq iltihab yaradır və pis xolesterolu artırır. Müntəzəm olaraq qızardılmış qidalar istehlak edənlərdə ürək xəstəliyi və vaxtından əvvəl ölüm riski artır.
Qablaşdırılmış qəlyanaltılar
Çipslər və krakerlər həddindən artıq işlənmiş, konservantlar və duzla zəngindir. Yüksək natrium səviyyəsi yüksək qan təzyiqinə və böyrək problemlərinə səbəb ola bilər. Daha sağlam alternativ olaraq qoz-fındıq və ya təzə meyvələr tövsiyə olunur.
Süni dadlandırıcılar
Şəkərin alternativi olaraq təqdim edilən süni dadlandırıcılar metabolik balanssızlığa səbəb ola bilər. Bu məhsullar bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərərək şəkərli qidalara olan istəyi artırır.
Hər gün qəbul etdiyimiz qidaların təsirini nəzərə alaraq, daha sağlam seçimlər etmək sağlam həyat üçün vacibdir.(E-saglam.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 949   Tarix: 21 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər

Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq

.

Süni mayalanma qorxusu aradan qalxır - Həkim hormonlarla bağlı mifləri qırdı

Ekstrakorporal mayalanma (süni mayalanma) proseduru hələ də bir çox qadınlarda narahatlıq və qorxu yaradır. Xüsusilə hormonlarla bağlı yayılan miflər bu prosesə qarşı əksəriyyətin həyəcanını artırır. bildirir ki, rusiyal

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

.

Yatanda mədəniz qıcıqlanırsa, belə edin

Bəzi yatış pozaları həzm sisteminə zərər verir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı qastroenteroloq Anastasija Qostrous deyib. "İnsanın yatdığı poza həzm sisteminə düşündüyümüzdən daha ciddi təsir göstərir. Yanlış vəziyyətd

.

Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır

Son zamanlar evlərdə və avtomobillərdə tez tez istifadə edilən ətir çubuqları sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu onkoloq Fərid Museyibov deyib. O bildirib ki, bu tip məhsulların bir çoxunun tərkibind

.

Stomatoloq öpüşməyin dişlərə faydasından danışdı

Öpüş zamanı ağızda tüpürcək ifrazı artır və bu proses ağız sağlamlığına müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt Yekaterina Denisova bildirib. Onun sözlərinə görə tüpürcəyin tərkibində kariyesi

.

Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida

Yüksək xolesterol bu gün geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Vaxtında müdaxilə edilmədikdə infarkt, insult və ateroskleroz riskini artıran bu vəziyyət daha çox həyat tərzi və gündəlik qidalanma il

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

turlar.az

toy makiyajlari makiyaj instagram geyim dəbləri qadin dunyasi 2025 toxunma geyimlər yemək bişirmək hicab baglama qaydasi kosmetika efsane veten seirleri maskalar ekizler şirin qoğal