Çorəkdən imtina etmək üçün 8 ən vacib səbəb

Çorəkdən imtina etmək üçün 8 ən vacib səbəbÇörəyin zərəri
Yulaf, çovdar unu və ya kəpəkdən hazırlanan çörəklərə qarşı dietoloq və ya qastroenteroloqlar bir söz demir. İstədiyiniz qədər yeyə bilərsiz, lakin müasir texnologiyalarla əla növ buğda unundan hazırlanmış ağ çörəyin ziyanı, mütəxəssislərin fikrincə, xeyrindən çoxdur. Aşağıdakı səbəblərdən ağ çorəkdən imtina etmək məsləhət görülür.
1. FAYDASIZdır
Ağ çörək - əla növ undan istehsal edilmiş faydasız qida məhsuludur. Əlbəttə, buğdada faydalı maddələr çoxdur, lakin onlar dənlərin una çevrilmə prosesində yoxa çıxır. Yüksək növ unda cəmi 30% faydalı maddələr ola bilər. Onlar məhsul hazırlandıqdan sonra 2 həftə ərzində aktiv qalır. Bəs sonra? Tam faydasız olur.
2. DADSIZdır
Ağ çörək xüsusi dada malik deyil, elə ona görə də çoxları tərəfindən sevilir. Belə çörəyin bir dilimi onunla birgə yeyilən yeməyin dadını korlmaz. Amma bütöv dəndən hazırlanmış un məmulatları kimi də yaxşılaşdırmaz.
3. ZƏHƏRLİdir
Buğdaya olan tələbat daim artır: daha çox və daha tez əldə olunmalıdır. Bol məhsul almaq üçün istehsalçılar pestisidlərə pul xərcləməkdən çəkinmir, zərərverici həşərat və göbələklərdən qurtulmaq üçün isə zərərli kimyəvi maddələrlə əkini emal edirlər.
Unun ağ olması üçün o, yuyucu maddələrlə (xlor, natriumun və kalsiumun pirosulfatı, benzoilin peroksidi) ağardılır. Orqanizmə məhvedici təsirdən qaçmaq üçün çörəyin orqanik və ya rafinə olunmuş undan hazır olduğunu dəqiqləşdirmək lazımdır. İkincisi daha zərərlidir.
4. DƏRİDƏ PROBLEMLƏR yaradır
Kosmetoloqa pul xərclənməzdən öncə öz rasionunuzu gözdən keçirin. Dəridə səpkilər çox vaxt yanlış qidalanmanın nəticəsidir.
Ağ çörəyin tərkibində olan qlüten, demək olar ki, orqanizmdən çıxarılmır, bağırsaqların divarlarına çökərək onun liflərini zədələyir. Nəticədə digər məhsullarla qəbul olunan faydalı maddələr daha az sovrulur.
5. ASILILIQ yaradır
Kekslər, bulkalar, kruassan və pirojkilər asılılıq yarada bilər. Çörəyin bir dilimi qanda dəhşətli dərəcədə şəkərin ifrazına səbəb olur. Buna görə insana güc və gümrahlıq hissi verir.
Amma sürətlə qalxmış şəkər eyni sürətlə düşür və əllər növbəti çörək tikəsinə uzanır. Qanda şəkərin kəskin sıçrayışları zarafat deyil! Çörəkdən sui-istifadə şəkərli diabetə səbəb ola bilər.
6. Vaxtından öncə QOCALMAya səbəb olur
Diyetoloqlar yekdilliklə etiraf edir ki, un məmulatlarından çox istifadə edənlər adətən öz yaşlarından böyük görsənirlər. Qidalı maddələrdən məhrum olan ağ çörək cavanlıq və gözəlliyinizi artırmır. Çörək yesəz belə, yalnız çovdar və yulaf unundan və ya kəpəkdən hazırlanmış olsun.
7. HƏZMDƏ PROBLEM yaradır
Köp və qəbizlikdən əziyyət çəkirsiz? Buna səbəb yenə də glütendir, daha dəqiq desək, ona qarşı həssaslıq. Bu həssaslıq varsa, mədənin və bağırsaqların selikli qişası qidadan lazımi maddələri qəbul edə bilmir.
Orqanizmi lazımlı miqdarda sellülozla zənginləşdirmək və həzm sistemini normaya salmaq üçün yalnız bütöv dəndən hazırlanmış çörəkdən istifadə edin. Belə çorəyin
5-6 dilimində gündəlik sellüloz norması mövcuddur.
8. ARTIQ ÇƏKİyə səbəb olur
Undan imtina arzuladığınız fiquraya çatmaq yolunda atılan doğru bir addımdır. Çörəyin tərkibində olanlar qarın və digər nahiyələrdə yığılır, qlükoza şəklində qana keçir və dərhal aclıq hissi yaradır. Arıqlamaq üçün, çörəkdən tamamilə imtina etmək vacib deyil, bütöv dəndən hazırlanmış çörəkdən istifadə etmək olar.
Belə un məmulatları daha az kalorilidir, tərkibində çox miqdarda sellüloz və orqanizmə lazım olan mikroelementlər olur. Amma yenə də, yeyilmiş çörəyin miqdarına nəzarət etmək lazımdır.
Qeyd etmək istərdik ki, çörəkdən tam imtina həddən artıq yorğunluğa, səbirsizliyə, əsəb gərginliyinə səbəb ola bilər. Ona görə gündə bir dilim bütöv dəndən hazırlanmış çörək nəinki fiquranızı korlamaz, hətta depressiyalardan da qoruyar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 951   Tarix: 23 oktyabr 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Uzun ömrün sirri bu şirniyyatda gizlidir

Uzun və sağlam həyat üçün şirniyyatdan tam imtina etməyə ehtiyac yoxdur. Pəhriz mütəxəssisləri uzunömürlü bölgələrdə yaşayan insanların vərdişlərini nəzərə alaraq sağlam şokoladlı mus resepti hazırlayıblar. e- -a istinadə

.

Yalnız həyat yoldaşınızın aşkar edə biləcəyi XƏSTƏLİK

Yatağınızı paylaşan biri, simptomları siz yatarkən görünən və adətən diqqətdən kənarda qalan bu pozğunluğu başa düşə bilər. Müalicə edilməzsə, ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki

.

Arıqlamaq istəyirsinizsə günün altında gəzin

Minnesot Universitetinin alimləri araşdırıblar ki, "Günəş vitamini" insanı arıqladır və çəkini tənzimləyir. axşam.az-a istinadla xəbər verir ki, təcrübədə iştirak edən və artıq çəkidən əziyyət çəkən 38 adama 1

.

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?

Ramazan ayı boyunca uzun saatlar ac və susuz qaldığımız üçün orqanizm fərqli qidalanma rejiminə uyğunlaşır. Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun məqaləsində deyilir. Qeyd olunur ki, Ramazan bayramı və sonrak

.

Qəhvəsiz günə başlamayanlara ciddi xəbərdarlıq

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. xəbər verir ki, bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsind

.

Qoxlayaraq xəstəliyi tapır - Başqa ölkələrdən minlərlə geyinilmiş köynək göndərirlər - FOTO

Parkinson xəstəliyini qoxlayaraq aşkarlayan qadın tibbdə inqilab yarada bilər. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, Parkinson xəstəliyi dünyada ən sürətlə yayılan nevroloji xəstəliklərdən biridir və erkən diaqnozun çətinliy

.

Dünyada ilk yaşandı - Qadının üzərində test edildi

Beyindəki siqnalları səsə çevirən süni intellekt modeli ilə işləyən cihaz sınaqdan keçirilib. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, ABŞ-də tədqiqatçılar beyindəki siqnalları səsə çevirən süni intellekt modeli ilə işləyə

.

Məşhur firmanın çipsləri marketlərdən yığışdırılır - Qaytarıb pulunuzu alın - FOTO

Dünyaca məşhur çips markasının populyar məhsulu geri çağırılır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, "Ruffles Sabor a Jamón Crisps" həyati təhlükə riski daşıdığı üçün təcili şəkildə geri çağırılır. Böyük Britaniyanı

.

Xolesterini ən çox yüksəldən qəhvə növü açıqlanıb

Endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova xolesterinin səviyyəsini ən güclü şəkildə artıran qəhvə növünü adlandırıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, o, bu barədə öz Telegram kanalında danışıb. Pavlova bildirib ki

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sade makiyaj sekilleri aksessuarlar geyim və ayaqqabılar boğaz ağrısı pol breqq hicab 2025 sidik ifrazı sistemi vetene aid bayati novruz hakista əqrəb haxışda novruz hakışdaları