Hamiləlikdə risk qrupları açıqlandı

Hamiləlikdə risk qrupları açıqlandıHamiləlikdə risk qrupları açıqlanıb.
Medicina.az xəbər verir ki, bu barədə Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, mama-ginekoloq Nigar Axundova məlumat verib.
O bildirib ki, hamiləlikdə risk qruplarının təyini çox vacib amillərdən biridir:
"Bu risk qruplar həkim mama-ginekoloq tərəfindən təyin olunur və bütün dünyada qəbul olunan perinatal konsepsiya çərçivəsində aparılır. Risk qruplarının təyini hamilə qadınlarda fəsadlaşmaların öncədən proqnozlaşmasına və bu ağırlaşmaların minimuma endirilməsinə kömək edir. Nəticədə vaxtından əvvəl doğuşların sayını, anadangəlmə qüsurların faizini və ölüdoğulanların sayını azaldır. Bu risk qruplarının ən əsas problemlərdən biri kimi qadının yaşı aiddir. Bildiyiniz kimi, 18 yaşdan aşağı və 38 yaşdan yuxarı olan hamilə xanımlara ciddi nəzarət olmalıdır. Çünki onlarda tez-tez müəyyən ağırlaşmalar - hipertenziya (preeklampsiya, eklampsiya, gestasion diabet, dölün inkişaf ləngiməsi, psixoloji problemlər) qeyd oluna bilər.
Qadında neçənci hamiləliyin olması da vacib hesab olunur. Çoxsaylı doğuşlarda (5, 6 və daha çox) ağırlaşmalara daha tez rast gəlinir. Bu zaman dölün sağrı gəlişi, mamalıq qanaxmaları (ciftin vaxtından əvvəl qopması, hipotonik və atonik qanaxmalar), vaxtından əvvəl doğuşlar və s. patologiyalar ola bilər".
"Növbəti risk qrupuna çoxdöllü hamiləlik aiddir. Döl sayının çox olması düşüklərin və vaxtından əvvəl doğuşların riskini artırır (40 faizədək), hamilə qadında isə daha çox təzyiq problemləri, ödemlər və böyrək infeksiyalarına rast gəlinir. Nəticədə bu da yenidoğulmuşların azçəkili və bətndaxili patologiyalar ilə doğulmasına səbəb ola bilir, - həkim əlavə edib.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1420   Tarix: 14 fevral 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Ayaqlarımız niyə üşüyür? - Əsas səbəb açıqlandı

Bir çox insan, xüsusilə soyuq havalarda və ya ev şəraitində belə ayaqlarının tez-tez üşüdüyündən şikayətlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıb. Həkimlərin sözlərinə görə, ayaqların üşüməsini

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

.

Bu simptomlar sizdə varsa virusa yoluxmusunuz - Həkimə gedin

Havaların soyuması ilə birlikdə qripə yoluxma hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki,yoluxucu xəstəliklər üzrə türkiyəli mütəxəssis professor Dr. Duran Tok H3N2-nin A qrupu qrip virusu olduğunu və bəzi hallard

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

turlar.az

gelinlikler qis geyimləri 2025 qadin sayti ibrətamiz sözlər bürclər gündəlik zirinc faydalari qrip zökəm kosmetika novruz hakışdaları kondom seksual bayraq qiz adlari