İnfarkta qarşı təbii qalxan: Xolesterolu tənzimləyir, ürək-damar xəstəliklərini 30% azaldır

İnfarkta qarşı təbii qalxan: Xolesterolu tənzimləyir, ürək-damar xəstəliklərini 30% azaldırYaşıl və qara növləri ilə süfrələrdə tez-tez yer alan zeytun, ürək sağlamlığını qoruyan, immuniteti gücləndirən və qocalmanı ləngidən xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkir. Mütəxəssislər, müntəzəm şəkildə istehlak edilməsinin sağlam həyat üçün vacib olduğunu bildirir.
Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, zeytunun tərkibindəki maddələr orqanizmi sərbəst radikallardan qoruyur və infeksiyalara qarşı müqaviməti artırır. Xüsusilə mövsüm dəyişikliklərində gündə 5-10 ədəd zeytun yemək immunitetin möhkəmlənməsinə kömək edir.
Elmi araşdırmalar göstərir ki, zeytunda olan təkli doymamış yağ turşuları pis xolesterolu azaldır, yaxşı xolesterolu isə yüksəldir. 2018-ci ildə American Journal of Clinical Nutrition dərgisində dərc olunan geniş araşdırma, müntəzəm zeytun yeyənlərin ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riskinin 30% daha aşağı olduğunu sübut edib. Həmçinin qan təzyiqini tarazlayaraq infarkt riskini azaldır.
Zeytunun yetişmə prosesində qazandığı təbii antioksidantlar sayəsində dərinin qocalması gecikir, hüceyrə zədələnməsinin qarşısı alınır və beyin sağlamlığı dəstəklənir. 2021-ci ildə Nutrients dərgisində yayımlanan bir araşdırma, bu xüsusiyyətlərin xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərdiyini ortaya qoyub.
2022-ci ildə European Journal of Clinical Nutrition dərgisində dərc olunan başqa bir araşdırma, zeytunun bağırsaq sağlamlığını gücləndirdiyini və həzmi asanlaşdırdığını təsdiqləyib. Az kalorili olması isə çəki nəzarətinə kömək edir.
Səhər yeməyindən tutmuş salatlara, qəlyanaltılardan əsas yeməklərə qədər geniş istifadə sahəsinə malik olan zeytun, həm dadı, həm də sağlamlığa faydası ilə süfrələrin ən vacib qidalarından biri olmağa davam edir.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 705   Tarix: 22 sentyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Bu xəstəliklər kişiləri gücdən salır

ABŞ-lı uroloq Castin Hauman kişilərdə erektil disfunksiyanın əsas səbəblərini açıqlayıb. xəbər verir ki, bu barədə "New York Post" yazır. Həkimin fikrincə bu problem tək bir orqanın deyil, bütün sistemin pozulmas

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Şizofreniyanın çarəsi tapıldı

Psixi pozuntuların gözlənilməz səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqat qrupu yalnız bir genin mutasiyasının psixi xəstəliklərin birbaşa səbəbi ola biləcəyini müəyyənləşdirib. Araşdırma "Molecular Psychiatry"

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

turlar.az

qadin dunyasi geymler 2025 makiyaj instagram güllərin mənası qısa saçların yığılması cennet almasindan murebbe seksual hereketler kosmetika rəksanə ariqlamaq vətən haqqında atalar sözləri hesaplama baliq