Kök şirəsi içsək, orqanizmdə nə baş verər?
Danimarkada aparılan yeni bir araşdırmada elm adamları kök şirəsinin insan orqanizminin iltihaba reaksiyasına təsir edə biləcəyi sualına diqqət çəkiblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu məhsul yalnız görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıra bilməz, həm də bədənimizin iltihab reaksiyasını asanlıqla tarazlaya bilər.
İltihab aktual bir problemdir, diabet, xərçəng və ürək xəstəlikləri kimi ciddi xəstəliklərlə əlaqələndirilir. Unikal birləşmələrlə zənginləşdirilmiş yerkökü iltihabı azaltmaq da daxil olmaqla, əvvəllər təsirli faydalar göstərib. Bununla belə, bu birləşmələrin insanlarda təsir mexanizmi bu araşdırmanın mövzusu idi.
Təcrübədə on dörd könüllü iştirak edib. Şirəni içməzdən əvvəl və bir saat sonra qan yoxlanılıb. Kök suyunun bu reaksiyaya necə təsir etdiyini müəyyən etmək üçün bəzi qan nümunələri də iltihablı bir maddəyə (lipopolisakkarid, LPS) məruz qalıb.
Göründüyü kimi, kök şirəsi immunitet sistemimizə tarazlaşdırıcı təsir göstərərək, bir çox xəstəliklərin əsas amili olan iltihabla mübarizə aparmağa kömək edə bilər. Bununla belə, tədqiqat canlı orqanizmdən kənarda aparıldığı üçün kök şirəsinin xüsusiyyətlərini daha yaxşı başa düşmək üçün daha çox tədqiqat, o cümlədən insan klinik sınaqları tələb olunur.
Milli.Az