Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipi

Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipiDəri rəngi və saç tonunun xərçəng riski ilə əlaqəsi olub-olmaması uzun müddətdir tibb sahəsində maraq doğuran mövzulardan biridir. Dermatoloqlar bu sualı aydınlaşdırmaq üçün geniş müşahidələr aparıblar və nəticələr bir daha sübut edib ki, bədənimizin rəng çalarları sağlamlığımızla birbaşa əlaqəlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, kürən və sarışın saçlı, açıq dərili insanlar günəşin zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalarına qarşı daha həssas olurlar. Bu da onların dəri xərçəngi, xüsusilə melanom inkişaf etdirmə riskini artırır. Açıq dərili insanlarda dəridə piqmentin - melanin miqdarı az olduğundan, günəş şüalarının dərinin dərin qatlarına təsiri daha güclü olur.
Əksinə, qaraşın və tünd dərili şəxslər melanin baxımından daha zəngin olduqları üçün dəriləri UV şüalarından daha yaxşı qorunur. Bu, onların bəzi dəri xərçəngi növlərinə qarşı nisbətən daha az həssas olduqlarını göstərir. Lakin bu, onların tam təhlükəsiz olduğu anlamına gəlmir.
Günəşdən qorunmaq hər kəs üçün vacibdir
Həkimlər vurğulayır ki, dəri rəngindən asılı olmayaraq günəş qoruyucu kremlərdən istifadə, birbaşa günəş şüasından uzaq durmaq və dəridəki dəyişiklikləri izləmək hər kəs üçün vacibdir. Erkən diaqnoz, xüsusilə də melanomanın vaxtında aşkarlanması, müalicənin uğurla nəticələnməsində əsas rol oynayır.
Beləliklə, günəşli havalarda dəri tipindən asılı olmayaraq diqqətli olmaq tövsiyə olunur. Xüsusilə də kürən və sarışın şəxslər bu məsələdə daha çox risk altında olduqlarını unutmamalıdırlar.
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1018   Tarix: 17 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Kondisioner yaşlılarda ölüm riskini azaldır – Yeni araşdırma

Kanadalı alimlərin araşdırmasına görə, kondisioner istifadə edən yaşlı insanlar isti havalarda daha uzun yaşayır. Tədqiqat 2010-2023-cü illər arasında qocalar evlərində 74.00 ölüm hadisəsini analiz edib. xəbər verir ki, nəticələ

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

turlar.az

gozel gorunmek gözəllik məhsulları adlarin menasi salatlarin hazirlanmasi hicab baglama usullari cennet almasinin murebbesi dalğalı saç düzümləri kosmetika atalar sözləri hamilelik faydalı maskalar salam hesaplama