Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipi

Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipiDəri rəngi və saç tonunun xərçəng riski ilə əlaqəsi olub-olmaması uzun müddətdir tibb sahəsində maraq doğuran mövzulardan biridir. Dermatoloqlar bu sualı aydınlaşdırmaq üçün geniş müşahidələr aparıblar və nəticələr bir daha sübut edib ki, bədənimizin rəng çalarları sağlamlığımızla birbaşa əlaqəlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, kürən və sarışın saçlı, açıq dərili insanlar günəşin zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalarına qarşı daha həssas olurlar. Bu da onların dəri xərçəngi, xüsusilə melanom inkişaf etdirmə riskini artırır. Açıq dərili insanlarda dəridə piqmentin - melanin miqdarı az olduğundan, günəş şüalarının dərinin dərin qatlarına təsiri daha güclü olur.
Əksinə, qaraşın və tünd dərili şəxslər melanin baxımından daha zəngin olduqları üçün dəriləri UV şüalarından daha yaxşı qorunur. Bu, onların bəzi dəri xərçəngi növlərinə qarşı nisbətən daha az həssas olduqlarını göstərir. Lakin bu, onların tam təhlükəsiz olduğu anlamına gəlmir.
Günəşdən qorunmaq hər kəs üçün vacibdir
Həkimlər vurğulayır ki, dəri rəngindən asılı olmayaraq günəş qoruyucu kremlərdən istifadə, birbaşa günəş şüasından uzaq durmaq və dəridəki dəyişiklikləri izləmək hər kəs üçün vacibdir. Erkən diaqnoz, xüsusilə də melanomanın vaxtında aşkarlanması, müalicənin uğurla nəticələnməsində əsas rol oynayır.
Beləliklə, günəşli havalarda dəri tipindən asılı olmayaraq diqqətli olmaq tövsiyə olunur. Xüsusilə də kürən və sarışın şəxslər bu məsələdə daha çox risk altında olduqlarını unutmamalıdırlar.
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 856   Tarix: 17 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu çayı yeməklə bir içmək olmaz - Həkimdən xəbərdarlıq

Matça çayı dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini azalda bilər. xəbər verir ki, bunu biotexnoloq Mariya Zolotaryova bildirib. Onun dediyinə görə bu bəzi insanlarda qanazlığına yol aça bilər. "Sağlam insanlar üçü

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Gel dırnaqların bilinməyən fəsadları: Gözəllik yoxsa genetik zərər?

Son illərdə qadınlar arasında məşhurlaşan gel dırnaqları estetik görünüş təqdim etsə də, sağlamlıq üçün risklər daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə gel dırnaqlarında istifadə olunan TPO (Trimetilbenzoil Difenilfosfi

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

turlar.az

yemek reseptleri aksessuarlar qaşların formalari dil haqqinda atalar sözləri mimoza salatinin hazirlanma qaydasi kisi ve qadin intim munasibetleri qazan kotleti kosmetika gulmeli hakista oğlan evine aid hakisda pomidor intim munasibetler vətənə aid