Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipi

Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipiDəri rəngi və saç tonunun xərçəng riski ilə əlaqəsi olub-olmaması uzun müddətdir tibb sahəsində maraq doğuran mövzulardan biridir. Dermatoloqlar bu sualı aydınlaşdırmaq üçün geniş müşahidələr aparıblar və nəticələr bir daha sübut edib ki, bədənimizin rəng çalarları sağlamlığımızla birbaşa əlaqəlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirir ki, kürən və sarışın saçlı, açıq dərili insanlar günəşin zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalarına qarşı daha həssas olurlar. Bu da onların dəri xərçəngi, xüsusilə melanom inkişaf etdirmə riskini artırır. Açıq dərili insanlarda dəridə piqmentin - melanin miqdarı az olduğundan, günəş şüalarının dərinin dərin qatlarına təsiri daha güclü olur.
Əksinə, qaraşın və tünd dərili şəxslər melanin baxımından daha zəngin olduqları üçün dəriləri UV şüalarından daha yaxşı qorunur. Bu, onların bəzi dəri xərçəngi növlərinə qarşı nisbətən daha az həssas olduqlarını göstərir. Lakin bu, onların tam təhlükəsiz olduğu anlamına gəlmir.
Günəşdən qorunmaq hər kəs üçün vacibdir
Həkimlər vurğulayır ki, dəri rəngindən asılı olmayaraq günəş qoruyucu kremlərdən istifadə, birbaşa günəş şüasından uzaq durmaq və dəridəki dəyişiklikləri izləmək hər kəs üçün vacibdir. Erkən diaqnoz, xüsusilə də melanomanın vaxtında aşkarlanması, müalicənin uğurla nəticələnməsində əsas rol oynayır.
Beləliklə, günəşli havalarda dəri tipindən asılı olmayaraq diqqətli olmaq tövsiyə olunur. Xüsusilə də kürən və sarışın şəxslər bu məsələdə daha çox risk altında olduqlarını unutmamalıdırlar.
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1003   Tarix: 17 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Dar geyinən qadınlara xəbərdarlıq

Qadınların əksəriyyəti həyatlarının müəyyən dövründə vaginal infeksiyalara tutulur. xəbər verir ki, Türkiyəli həkim Ecem Eren dar geyimlərin və bəzi digər amillərin vaginal infeksiyalara səbəb olduğunu bildirib. Dar geyim

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

hamiləlik hamilelikde qidalanma yaz geyimleri 2025 vətənə aid atalar sözü valideynlərə məsləhət kokteyllər əməliyyatlar kosmetika big.az həmidə uzeyir qizliq perdesi veten seirleri