Mayonez haqqında həqiqət

Mayonez haqqında həqiqətHal-hazırda mayonez mətbəxdə ən tez-tez istifadə olunan məhsullardan biridir. Mayonezi salatlarda, ət və toyuq qızartdıqda istifadə edirlər. Mayonezin dadı bizim çoxumuzun zövqünə o qədər xoşdur ki, biz hiss etmədən ondan "süi-istifadə etməyə" başlayırıq.
Beləliklə, bizim pərəstiş etdiyimiz mayonez xeyirli məhsuldur yoxsa ziyanlı?
Avropa və Amerika standartlarına uyğun olaraq mayonezin yağlılığı 70-80 % olmalıdır. Bizim supermarketlərimizdə satılan mayonez heç də hər zaman bu standartlara uyğun deyil.
Mayonezin tərkibinə bitki yağı, yumurta sarısı, xardal, limon turşusu və sirkə daxildir. Mayonezdə bu inqridientlərin nisbətindən asılı olaraq məhsul ya şirintəhər ya da neytral, ya acı ya da şit, ya yağlı ya da yüngül, ya qatı ya da duru olur. Mayonezin xeyiri və ziyanı tərkibində olan inqridientlərin keyfiyyətindən birbaşa asılıdır. Malın etiketini diqqətlə oxuyaraq Siz lazım olan məlumatları ala bilərsiniz.
Klassik reseptə əsasən mayonezin əsas hissəsini A, D, E, K, P vitaminlərlə zəngin olan və dərini cavanlaşdıran təbii bitki yağı təşkil edir. Təəssüf ki, hal-hazırda mayonezlərin çoxusunun tərkibində bu xeyirli yağ yox, modifikasiya olunmuş yağlar (onlara trans-piylər da deyilir) istifadə olunur. Bu yağ tam süni məhsul olub orqanizm tərəfindən onun mənimsəməsi üçün qətiyyən uyğunlaşmayıb.
Belə yağların mayonezin tərkibində olub-olmadığını necə bilmək olar? Bu sualın cavabını mayonezin etiketində tapa bilərsiniz. Əgər məhsulun tərkibində "yüksək keyfiyyətli bitki piyi" ("высококачественный растительный жир") varsa, deməli, burada təbii bitki yağından söhbət gedə bilməz. Onun yerini bu konkret məhsulda kimyəvi modifikasiya olunmuş yağlar tutur ki, bu yağların molekulları təbiətdə yoxdur.
Belə mayonezi əlavə olunmuş qida mədə-bağırsaq traktında çox çətinlikdə həzm olunur ki, onun fermentləri trans-piylərinin molekullarını parçalamaq iqtidarında deyillər. Nəticədə onlar orqanizmdən xaric edilmir və qara ciyərdə, mədəalti vəzidə, damarların divarlarında xolesterin yığınları şəklində yığılır.
Bu təhlükə "yüngül" mayonezləri sevənlər üçün daha realdır. Vaxt keçdikcə belə mayonezlərə olan "sevgi" ateroskleroz, artıq çəki, endokrin problemləri, ürəyin işemik xəstəliyi  və s. problemlərə gətirib çıxara bilər.
Hətta mayonez keyfiyyətli, təbii bitki yağı ilə hazırlanmış olarsa, ondan tez-tez istifadə etmək olmaz. Hər şey qədərində lazımdır.
Trans-piylərdən əlavə mayonezə emulqatorlar da əlavə olunur ki, mayonezin konsistensiyası uzun müddət ərzində həmcins qalsın. Bu emulqator şəklində tez-tez soya lesitini istifadə olunur. Soya paxlalı bitkilərə aid olan bitkidir. Lakin hal-hazırda bütün dünyada daha tez-tez qenetik səviyyəsində modifikasiya olunmuş (dəyişdirilmiş) soyadan istifadə olunur ki, orqanizmə mənfi təsir edə bilər və bu təsir hətta bir neçə nəsldən sonra özünü göstərə bilər.
Mayonezdə dad gücləndiriciləri də istifadə olunur. Bunlar kimyəvi maddələr olub mədə-bağırsaq sisteminə mənfi təsir edir. Uşaqlar, hamilə qadınlar, yaşlılar, qastrit, mədə xorası, pankreatit xəstəliyi olan insanlar üçün dad gücləndiriciləri tam əks-göstərişdir. Dad gücləndiricilərin mənfi xüsusiyyətlərindən biri də ondan ibarətdir ki, bu maddələr məhsula alışma yaradır.
Mayonezin tərkibinə daxil olan konservantlar da orqanizm üçün ziyanlı maddələrdir. Onların bir çox hissəsi orqanizmdə yığılır. Bu səbəbdən də mayonez seçərkən saxlama müddəti daha az olan məhsula üstünlük verin.
Bütün yuxarıda qeyd olunanlar bizə belə bir nəticəyə gəlməyə imkan yaradır - mayonez  heç də xeyirli məhsul deyil və onun qidalarda təz-tez istifadə edilməsi səhhətimizdə mənfi nəticələrə gətirib çıxara bilər.
Əgər Siz mayonezsiz həyatınızı təsvir edə bilmirsinizsə, bu halda ev şəraitində hazırlanan mayonezin resepti ilə tanış olun.
Yumurta - 4 dənə
Zeytun yağı - ½ l
Şəkər tozu - 1 ç.q.
Duz - 2 ç.q.
Xardal - 2 ç.q.
Üzüm sirkəsi - 2 x.q.
Qara istiot - zövqə görə
Yumurtanın sarısını ağından ayırın və xardal, duz və istiotla yaxşı-yaxşı çalın. Sonra çalmağı davam edib kütləyə damcılarla zeytun yağını əlavə edin. Kütləyə yağın 1/3 hissəsi daxil edəndən sonra yağı nazik şırnaqla tökmək olar.
Axırda kütlə həmcins və qatı olmalı, qabın divarlarından asanlıqla ayrılmalıdır. Bundan sonra mayonezə sirkə ələvə etmək lazımdır.
Ev şəraitində hazırlanan mayonezi soyuducuda 72 saat ərzində saxlamaq olar.
Nuş olsun!
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 912   Tarix: 19 dekabr 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri 8 trilyon dollar ziyana səbəb olur

BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı (FAO) qeyri-sağlam qidalanma vərdişlərinin qlobal kənd təsərrüfatı-ərzaq sistemlərində hər il 8 trilyon dollar gizli xərclərə gətirib çıxardığını müəyyən edib. Bu barədə Haber Global-

.

Dərini gözəlləşdirir, kəpək də azalır

Alma sirkəsinin həzm problemlərindən, dəri problemlərinə, kəpəyi azaltmaqdan ürək sağlamlığına qədər bir çox faydaları var. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, alma sirkəsi sağlamlıq üçün faydalı birləşmələri ehtiva edir

.

10 dəqiqəyə necə "yenidən doğulmuş kimi" hiss etmək olar?

Alimlər yuxu ilə bağlı yeni tədqiqatlar aparıblar. Belə ki, günün ortasında 20-30 dəqiqəlik yuxunun insan həyatında müsbət təsirləri ortaya çıxıb. qafqazinfo-ya istinadla xəbər verir ki, yaddaşı yaxşılaşdıran, diqqəti artıra

.

Fasiləli ac qalmaqla buna nail ola bilərsiniz

Beynəlxalq molekulyar bioloqlar qrupu qocalma prosesi ilə bağlı mühüm kəşf edib. -a istinadən xəbər verir ki, təbiətdə aparılan bir araşdırma, aralıqlı ac qalmanın qocalmanı necə yavaşlatdığını və sağlamlığı yaxşılaşdırdığın

.

Yüksək xolesterolu olanlar üçün 5 ən yaxşı pendir - Dietoloqların məsləhəti

Dietoloqlar xolesterol səviyyələrini izləyənlər üçün ən yaxşı olan beş pendir növünü açıqlayıblar. . -a istinadən həmin pendir növlərini sizə təqdim edir:. Mozzarella . Dietoloq Cim Vayta görə, pendir pəhrizə inanılmaz bi

.

İnsan ən çox nə qədər yaşaya bilər?

İnsanların maksimum ömür müddəti hələ tam olaraq dəqiq bilinmir, lakin müxtəlif araşdırmalar və genetik tədqiqatlar bu mövzuya işıq salmağa çalışır. Hal-hazırda qəbul edilən fikrə görə, insanların bioloji potensialı təxminə

.

Azərbaycanda yayılan virus nədir?

Son zamanlarda insanlar arasında yayılan virus təkcə qrip deyil. Çünki havaların soyuması özü ilə bərabər müxtəlif növ virusların yayılmasına da səbəb olur. . Bəs yeni yayılan virus nədir? Bundan necə qorunmaq olar?. İnfeksionis

.

Dərmanlar haqqında bilmədikləriniz: miflər və reallıq

Sağlamlığını düşünən hər kəs nəyi yadda saxlamalıdır?. Dərman və müalicə ilə bağlı çoxlu miflər var. Təəssüf ki, onlara inanmaq ciddi nəticələrə səbəb ola bilər. Beləliklə, həqiqətlə üzləşməyin vaxtı gəldi. . -a istinadə

.

Meymunçiçəyinin yeni ştamı ilə bağlı həyəcan: Yoluxma rekord həddə

Britaniyada meymunçiçəyi virusunun yeni ştamına yoluxma halları artıb. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Britaniya Səhiyyə Mühafizə Agentliyi (UKHSA) xəbər yayıb. "Mpox Ib" virusu ilə iki yoluxma halı aşka

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri yay kolleksiyasi yemek reseptleri yuxa tortu ailə psixoloqiyası donlar 2024 yay yanıltmacalar google qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə novruza aid hakışta novruza aid hakistalar novruz hakışdaları