Orqanizmdə vitamin C çatışmadıqda nə vaş verir? – Acı fəsadları

Orqanizmdə vitamin C çatışmadıqda nə vaş verir? – Acı fəsadları17 -19-ci əsrlər arası kəskin vitamin C çatışmazlığı nəticəsi olan Sinqa xəstəliyindən 1 milyondan çox dənizçi həlak olmuşdu. Damar divarlarının keçiriciliyinin yüksəlməsi, əsasən diş ətindən qanaxma ilə xarakterizə olunan bu xəstəliyin səbəbi uzun illər tapılmamış və əsasən pnevmoniya ilə ağırlaşdığına görə infeksion mənşəli olduğu düşünülmüşdür.
Yalnız 1932-ci ildə vit C-nin sinqaəleyhinə təsiri aşkarlanmışdır. Damarların vacib struktur komponenti olan kollagen sintezi məhz vit C iştirakı ilə getdiyindən onun qıtlığı bu simptomlara səbəb olmuşdur.
Daha sonra Vit C-nin tək kollagen sintezi deyil, həmçinin, başqa həyati vacib funksiyaların iştirakçısı olduğu məlum olmuşdur. Orqanizmdə ümumilikdə 150-dən çox metabolik funksiyada vacib rol oynayır. Onlardan biri də immun hüceyrələrin yaranması və optimal fəaliyyətidir.
Medicina.az xəbər verir ki, dünyada tüğyan edən COVİD -19 infeksiyasının əsasən hava - damcı və səthlərlə təmas yol ilə yayılması virusun yayılmasını qarşısıalınmaz edib. Xüsusən də yanaşı xəstəlikləri olan insanlarda ciddi fəsadlarla (tənəffüs çatışmazlığı, pnevmoniya, böyrək çatışmazlığı) ağırlaşan, spesifik müalicə metodları olmayan infeksiyadan necə qorunmaq olar? Xəstəliklə mübarizədə ən doğru tədbir - orqanizmin özünün müdafiə qüvvələrinin gücləndirilməsidir.
Hazırda məlumdur ki, immun sisteminin viruslara qarşı muvafiq reaksiya verə bilməsi ücün orqanizmin vit C -nin yüksək konsentrasiyasına ehtiyacı var.
Bu məqsədlə pandemiya dövründə ABŞ-da, Finlandiyada, Çində, Türkiyədə virusla mübarizədə uğurlu nəticələr vermiş Yüksəkdozalı Vitamin C tövsiyə olunur.
Yüksəkdozalı Vitamin C-nin terapevtik faydası tədqiqatlarla sübut olunub. Yüksəkdozalı vitamin C-nin çoxsaylı farmakoloji xüsusiyyətləri sırasında aşağıdakılar immun sisteminə təsir edərək virus infeksiyalarının profilaktika və müalicəsində olduqca əhəmiyyətlidir:
• İmmun sisteminin spesifik hüceyrələri və neytrofillərin aktivliyini normallaşdıraraq virus və bakteriyaya qarşı immun cavabı təmin edir
• Komplement sistemini aktivləşdirir
• İnterferon sintezini artırır
• Antioksidant təsir göstərir
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1169   Tarix: 28 iyun 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"

Həkim qaraciyər xəstələri üçün ideal səhər yeməyi və nahar menyusunu açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı dietoloq-hepatoloq Nuriya Dianova qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslərə düzgün qidalanma ilə bağlı tövsiyələ

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN

Ekspertlər bildirirlər ki, 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün D vitamini qəbul etmək sağlamlıq baxımından xüsusilə vacibdir. xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin sağlamlığını qorumaq, əzələ gücünü artırmaq və immun sistemin

turlar.az

gozel gorunmek reseptler toy makiyaji sekilleri stil və moda gozalti qaralar ucun bas ortuleri yuxuyozmalar kosmetika gozellik uşaq şeirləri maraqli hakistalar salatlar opusme