Qatıqdan 10 dəfə daha faydalı qida: Bağırsaqları rahatladır

Qatıqdan 10 dəfə daha faydalı qida: Bağırsaqları rahatladırHəzm sistemini qaydaya salmaq bu qədər asan olmamışdı. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi təbii fermentləşdirilmiş (mayalanmış) qidalar orqanizmdəki probiotikləri artıraraq bağırsaqları təmizləyir, şişkinlik və həzm problemlərini aradan qaldırır. Qatıq yeyə bilməyənlər üçün isə bu qidalar əla alternativ sayılır.
Kimçi - Koreyalıların əvəzolunmaz yeməyi
Kimçi Koreya mətbəxinə aid fermentləşdirilmiş kələm və tərəvəz qarışığıdır.
Probiotik baxımından zəngindir - xüsusən Lactobacillus plantarum bakteriyasını çoxaldır.
Bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır, həzmi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir.
Laktoz (süd şəkəri) ehtiva etmədiyi üçün qatıq yeyə bilməyənlər rahatlıqla istifadə edə bilər.
Tərkibindəki sarımsaq, zəncəfil və acı bibər bağırsaqları iltihabdan qoruyur.
Araşdırmalar göstərib ki, kimçinin müntəzəm istifadəsi həssas bağırsaq sindromunun (IBS) əlamətlərini azalda bilər.
Kombuça - probiotikli çay içkisi
Kombuça şəkər və xüsusi maya-bakteriya mədəni (SCOBY) ilə fermentləşdirilmiş çay içkisidir.
Lactobacillus və Bifidobacterium kimi faydalı bakteriyaları artırır.
Laktoz yoxdur, içmək asandır, xüsusilə antibiotikdən sonra bağırsaq balansını bərpa etməyə kömək edir.
Qaraciyəri təmizləyən maddələr (qlukuron turşusu, polifenollar) ehtiva edir.
Mütəxəssislər kombuçanı gündəlik istifadə etməklə həm həzmin, həm də enerjinin yaxşılaşdığını deyirlər.
Kələm turşusu - ənənəvi, amma çox faydalı
Fermentləşdirilmiş kələmdən hazırlanan bu turşu, probiotiklər baxımından çox zəngindir.
Bağırsaq keçiciliyini azaldır, iltihabı aşağı salır.
Laktoz yoxdur, liflə zəngindir - bu da həzmi tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır.
Tərkibində C vitamini, K vitamini və dəmir kimi faydalı maddələr var.
Araşdırmalara görə, müntəzəm turşu yemək bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaları çoxaldır və immun sistemini aktivləşdirir.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 752   Tarix: 28 sentyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səhər yeməyində bu qidanı yeyin - İnfarkt riskini kəskin azaldır

Səhər yeməyində tam taxıl lifinin müntəzəm qəbulu ürək və damar sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə qoruyur. xəbər verir ki, Kolumbiya Universitetinin Mailman İctimai Səhiyyə Məktəbində aparılan tədqiqatda müəyyən edilib ki

.

Qəhvə içib yatanlar yuxuda da stress keçirirmiş

İnsan yuxuda da stress keçirə bilər. xəbər verir ki, bu barədə kardio­loq Aurelio Roxas məlumat verib. "Yuxu zamanı bədənin müəyyən vəziyyətləri gündəlik stressin əlaməti ola bilər. Biləklərin bükülməsi və yumruqları

.

Stresdən tez qurtulmağın sadə yolu

Alimlər müəyyən ediblər ki, yoqa nəfəs meditasiyası beyin ritmlərini dəyişir və dərin rahatlıq hissi yaradır.  xəbər verir ki, tədqiqat "Mental Health Research" jurnalında dərc olunub. Elektroensefaloqrafiya (EEQ

.

Mədə yanmasına səbəb ola biləcək qidalar

Mədə yanması döş qəfəsində və boğaz nahiyəsində hiss olunan yanğı və ağrılı hisslərlə müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu vəziyyət adətən mədə şirəsinin tərkibindəki duz turşusu və fermentlərin mədədən yuxarıda yerləşən qid

.

Bu halda ölüm riski artır

"Son zamanlar idman zallarında qəfil ürək ölümü və infarkt hallarının artması ictimaiyyətin ciddi narahatlığına səbəb olub. Məsələnin kökündə bir neçə amil dayanır. Əvvəla, gizli ürək-damar xəstəlikləri bu halların əsa

.

Gec danışan uşaqlarla bağlı mütəxəsisdən XƏBƏRDARLIQ

"Nitqdə rast gəlinən problemləri təkcə şifahi nitqdə yox, həmçinin yazılı nitqdə, yəni  öyrənmə, oxuma, yazma və yeni informasiyaların analizi zamanı da çətinliklərə səbəb olacaq". xəbər verir ki, bu fikri Səhiyy

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Kimlərə süd içmək olmaz? - Açıqlama

Süd və süd məhsullarını tibbi göstəriş olmadan rasiondan çıxarmaq sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyal qastroenteroloq və hepatoloq Aleksandr Andreyev deyib. O bildirib ki, süd məhsulları orqaniz

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

turlar.az

hamilelikde qidalanma adlarin menasi geyim və ayaqqabılar haxışta aşıq badimcan salati suni usaq yemekleri kosmetika seksi qiz evi ucun hesaplama novruz bayramına aid hakıştalar hekaye janri