Təbii şərbət: Bu çay öskürəyi, bəlğəmi və boğazdakı mikrobları sürətlə aradan qaldırır

Təbii şərbət: Bu çay öskürəyi, bəlğəmi və boğazdakı mikrobları sürətlə aradan qaldırırFəsil dəyişiklikləri zamanı öskürək, xırıltı, bəlğəm və boğaz iltihabları bir çox insanda narahatlığa səbəb olur. Soyuqdəymə və qrip dövründə təbii bitki çayları həm əlamətləri yüngülləşdirməkdə, həm də immuniteti gücləndirməkdə mühüm rol oynayır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, zəncəfil, sarımsaq və limon qabığı ilə hazırlanmış  bu çay tənəffüs yollarını rahatladır, boğazdakı mikrobları azaldır və bəlğəmi yumşaldaraq çıxarılmasını asanlaşdırır. Bu çay müntəzəm içildikdə təbii bir öskürək siropu kimi təsir edir.
Tərkibindəki əsas güclü maddələr
Zəncəfilin tərkibindəki gingerol maddəsi iltihabəleyhinə təsir göstərir. Boğazı yumşaldır, qıcıqlanmanı azaldır və isti içkilərlə birlikdə öskürəyin azalmasına kömək edir.
Sarımsağın tərkibindəki allicin maddəsi antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, soyuqdəymə və öskürək zamanı orqanizmin müdafiə sistemini gücləndirir, tənəffüs yollarını təmizləyir.
Limon qabığı C vitamini, flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. İmmuniteti gücləndirir, seliyi duruldur və bəlğəmin atılmasını asanlaşdırır. Limonun öskürək və boğaz problemlərinə faydası uzun illərdir tanınır.
Lazım olanlar:
1 kiçik dilim təzə zəncəfil (1-2 sm)
1-2 diş sarımsaq
1 çay qaşığı rəndələnmiş limon qabığı
1 stəkan isti su
(İstəyə görə) bal və ya limon suyu
Hazırlanması:
Zəncəfil və sarımsağı doğrayın və ya rəndələyin.
Limon qabığını əlavə edin.
Üzərinə bir qədər soyumuş qaynar su əlavə edin və 5-10 dəqiqə dəmləyin.
Süzün və istəsəniz, bal və ya limon suyu əlavə edərək dadlandıra bilərsiniz.
Bu çayı gündə 1-2 dəfə içmək boğazı sakitləşdirir, öskürəyi və bəlğəmi azaldır, tənəffüsü rahatlaşdırır.
Uşaqlar, hamilə qadınlar və xroniki xəstəliyi olan şəxslər bu çayı içməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşməlidirlər.
Sarımsağın həddindən artıq qəbulu mədə həssaslığına səbəb ola bilər.
Bu çay öskürək simptomlarını azalda bilər, lakin virus və ya ciddi infeksiya hallarında mütləq həkimə müraciət edilməlidir.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 745   Tarix: 29 sentyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Bu xəstəliklər kişiləri gücdən salır

ABŞ-lı uroloq Castin Hauman kişilərdə erektil disfunksiyanın əsas səbəblərini açıqlayıb. xəbər verir ki, bu barədə "New York Post" yazır. Həkimin fikrincə bu problem tək bir orqanın deyil, bütün sistemin pozulmas

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Şizofreniyanın çarəsi tapıldı

Psixi pozuntuların gözlənilməz səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqat qrupu yalnız bir genin mutasiyasının psixi xəstəliklərin birbaşa səbəbi ola biləcəyini müəyyənləşdirib. Araşdırma "Molecular Psychiatry"

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

turlar.az

geymler 2025 geyim şəkilləri kosmetoloq arıqlamaq dietası praktiki məsləhətlər maraqli pecenyeler hipertoniya xəstəliyi kosmetika rus dilin nece orenek gozellik ziyafet geyimleri qoğalın nağlı bedii edebiyyat