Xəmir xörəkləri bişirəndə bu qaydalara DİQQƏT

Xəmir xörəkləri bişirəndə bu qaydalara DİQQƏTAzərbaycanın milli mətbəxi dedikdə ağlımıza dünyanın qədim, zəngin və ləzzətli yeməkləri ilə bol olan bir mətbəx gəlir. Azərbaycan mətbəxində 2000-ə yaxın xörək var. Əlbəttə, bu mətbəxi dəqiq araşdırmaq çox da asan deyil. Milli mətbəximiz təkcə xörəklər, onların hazırlanma texnologiyasından ibarət deyil, həm də maddi mədəniyyətin əsas hissələrindən biridir. Milli mətbəximizin tarixi də elə xalqın tarixi qədər qədimdir. Kulinariyamız öz tarixi kökləri və özünəməxsusluğu ilə digər xalqların mətbəxlərindən xeyli fərqlənir. Azərbaycan xörəkləri yüksək dad,  tam keyfiyyətləri ilə dünyada məşhurdur. Xəmir xörəkləri və kulinar məmulatları isə Azərbaycan mətbəxində xüsusi yer tutur.
Azərbaycanın Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Milli.Az-a verilən məlumata görə, yay mövsümündə xəmir xörəklərindən az istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. Çünki xəmir xörəklərindən çox istifadə etdikdə insanlarda halsızlıq və  yorğunluğa səbəb olur. İnsanlar soyuq havalarda xəmir xörəklərindən daha çox istifadə edir-əsasən də xəngəl, xəşil, düşbərə, əriştə və gürzədən.  Xəmirdən hazırlanmış şorbalar soyuqdəymənin qarşısını almaq üçün geniş istifadə olunur. 
Xəmir xörəklərinin kalorisi yüksək və karbohidratla zəngin olduğu üçün normadan artıq qəbul edildikdə insan orqanizmində ciddi problemlər yarada bilər. Bu yeməklər əsasən nahara salınmalıdır ki, yeyildikdən sonra aktiv iş həyatı həzmi asanlaşdırsın. Axşam isə xəmir xörəklərinin qəbulu tövsiyə olunmur, çünki  həzm prosesi çətinləşir.
Yaxşı olardı ki, həftəlik qida rasionunda xəmir xörəklərindən az istifadə edilsin. Hər həftə mütəmadi şəkildə qutab, xəngəl və un məmulatlarından istifadə məsləhət görülmür. Xəmir xörəklərinin ət və toyuqla qarışdırılması tövsiyə olunmur. Belə qidaların tərəvəz və ya qatıqla yeyilməsi məsləhətdir. Xəmir xörəklərini hazırlayarkən istifadə edilən una da diqqət yetirmək lazımdır. Xəmir xörəklərində əsasən kəpəkli undan, qara yulaf unundan istifadə etmək tövsiyə olunur. Çünki kəpəkli un buğda unundan fərqli olaraq, həm kalorisi aşağıdır, həm də rahat həzm olunur. Məhz buna görə də, yulaf, çovdar və kəpəkli undan hazırlanan xəmir xörəkləri daha faydalıdır.
Əgər xəmir xörəklərindən düzgün qaydada istifadə edilərsə, insan sağlamlığına heç bir zərər gəlməz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 820   Tarix: 11 aprel 2021
f Paylaş

xidmetler

Digər yazılar

Bu məhsullar yaşlanmanı sürətləndirir

Erkən yaşlanma prosesində tək genetika böyük rol oynamır. Əhəmiyyətli amillərdən biri də orqanizmin xarici görünüşə təsiridir. Axşam.az-a istinadən vaxtından əvvəl yaşlanmağa səbəb olan 4 məhsulu təqdim edir:. Ağ çörək. Ema

Fındığn tərkibindəki aflatoksin maddəsi nədir?

Qida məhsullarının tərkibində yaranan toksiki elementlər insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə törədir. Fındığın tərkibindəki aflatoksin  qidanın təhlükəsizliyinə və dəyərliliyinə mənfi təsir göstərən zəhərli maddələrdəndir

Qara nöqtələrdən bu yolla qurtulun

Qara nöqtələr həm qadınların, həm də kişilərin problemidir. Onlardan qurtulmaq üçün müxtəlif üsullar var. Axşam.az-a istinadən qara nöqtələrdən qurtulmaq üçün ən sadə və ucuz vasitəni təqdim edir:. Bir çay qaşığı sodanı bi

Qara nöqtələr üçün kivi maskası

Üzdəki iri məsamələr ən çox rast gəlinən dəri problemlərindən biridir. Məsamələrin geniş olması sızanaq və qara nöqtələrin meydana gəlməsinə səbəb olur. Axşam.az-a istinadən məsamələri və qara nöqtələri təmizləyən kivi maskasın

Həm arıqladır, həm immuniteti yüksəldir

Pəhriz saxlayarkən ən arzuolunan qida şirniyyatdır. Orqanizmə qida daxil olmayanda, qanda olan serotonin hormonunun miqdarı enir və insan özünü pis hiss etməyə başlayır. Əgər qarşınıza arıqlamaq məqsədini qoymusunuzsa,

Qarındakı piyləri əridən effektli içki

İnsanların əksəriyyəti pəhriz saxlasalar da qarın bölgələrindəki piylərdən xilas ola bilmirlər. Belə olduğu halda onlar idman zallarında saatlarla vaxt keçirməli olurlar. Axşam.az-a istinadən qarın nahiyəsindəki piylərdə

Koronavirus peyvəndi qadınlara daha pis təsir edir

Fevral ayında peyvənd edilən təxminən 14 milyon insanın 7 mini yan təsirləri olduğunu bildirib. Qadınlar isə COVID-19 peyvəndinin ciddi yan təsirindən kişilərdən dörd dəfə çox şikayətlənirlər. -a istinadla bildirir ki, bun

Bunların təbii ağrıkəsici olduğunu bilirdinizmi?

Hər dəfə bədəninizin müəyyən hissələrində ağrı ya da narahatlıq hiss etdikdə həmin dəqiqə ağrıkəsici qəbul etmək istəyirsiniz.  Lakin bu dərmanlar sağlamlıq üçün olduqca təhlükəlidir. Belə ki, tərkibi kimyəvi maddələr ola

Balın keyfiyyətini müəyyən etmək üçün bilmədiyiniz məlumatlar

Təbii bal insan orqanizmi üçün qiymətli sayılan unikal qida maddələrinin mənbəyidir. Yetişmiş balın 15-20 faizi sudan ibarət olsa da, onun tərkibində 300-400-ə qədər faydalı qidalı maddələr cəmləşib. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliy

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri toy gecesi gelinlikler 2022 payiz qis kolleksiyasi saç həkimi qadin psixologiyasi ana ve usaq kosmetika burclər футбол