Xəmir xörəkləri bişirəndə bu qaydalara DİQQƏT

Xəmir xörəkləri bişirəndə bu qaydalara DİQQƏTAzərbaycanın milli mətbəxi dedikdə ağlımıza dünyanın qədim, zəngin və ləzzətli yeməkləri ilə bol olan bir mətbəx gəlir. Azərbaycan mətbəxində 2000-ə yaxın xörək var. Əlbəttə, bu mətbəxi dəqiq araşdırmaq çox da asan deyil. Milli mətbəximiz təkcə xörəklər, onların hazırlanma texnologiyasından ibarət deyil, həm də maddi mədəniyyətin əsas hissələrindən biridir. Milli mətbəximizin tarixi də elə xalqın tarixi qədər qədimdir. Kulinariyamız öz tarixi kökləri və özünəməxsusluğu ilə digər xalqların mətbəxlərindən xeyli fərqlənir. Azərbaycan xörəkləri yüksək dad,  tam keyfiyyətləri ilə dünyada məşhurdur. Xəmir xörəkləri və kulinar məmulatları isə Azərbaycan mətbəxində xüsusi yer tutur.
Azərbaycanın Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Milli.Az-a verilən məlumata görə, yay mövsümündə xəmir xörəklərindən az istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. Çünki xəmir xörəklərindən çox istifadə etdikdə insanlarda halsızlıq və  yorğunluğa səbəb olur. İnsanlar soyuq havalarda xəmir xörəklərindən daha çox istifadə edir-əsasən də xəngəl, xəşil, düşbərə, əriştə və gürzədən.  Xəmirdən hazırlanmış şorbalar soyuqdəymənin qarşısını almaq üçün geniş istifadə olunur. 
Xəmir xörəklərinin kalorisi yüksək və karbohidratla zəngin olduğu üçün normadan artıq qəbul edildikdə insan orqanizmində ciddi problemlər yarada bilər. Bu yeməklər əsasən nahara salınmalıdır ki, yeyildikdən sonra aktiv iş həyatı həzmi asanlaşdırsın. Axşam isə xəmir xörəklərinin qəbulu tövsiyə olunmur, çünki  həzm prosesi çətinləşir.
Yaxşı olardı ki, həftəlik qida rasionunda xəmir xörəklərindən az istifadə edilsin. Hər həftə mütəmadi şəkildə qutab, xəngəl və un məmulatlarından istifadə məsləhət görülmür. Xəmir xörəklərinin ət və toyuqla qarışdırılması tövsiyə olunmur. Belə qidaların tərəvəz və ya qatıqla yeyilməsi məsləhətdir. Xəmir xörəklərini hazırlayarkən istifadə edilən una da diqqət yetirmək lazımdır. Xəmir xörəklərində əsasən kəpəkli undan, qara yulaf unundan istifadə etmək tövsiyə olunur. Çünki kəpəkli un buğda unundan fərqli olaraq, həm kalorisi aşağıdır, həm də rahat həzm olunur. Məhz buna görə də, yulaf, çovdar və kəpəkli undan hazırlanan xəmir xörəkləri daha faydalıdır.
Əgər xəmir xörəklərindən düzgün qaydada istifadə edilərsə, insan sağlamlığına heç bir zərər gəlməz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1272   Tarix: 11 aprel 2021
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Vərəmə qarşı peyvənd xərçəngin qarşısını ala bilər – TƏDQİQAT

ABŞ-nin Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, vərəm əleyhinə "Bacillus Calmette-Guérin" (BCG) peyvəndinin birdəfəlik dozası qaraciyər xərçəngi olan siçanların sağ qalma müddətini artırı

.

Dodaq dişləmək vərdişinə nə səbəb olur? - CAVAB

Maraqlıdır, dodaq dişləmək vərdişinə nə səbəb olur?. -a istinadən bildirir ki, dodaq dişləmə stress və narahatlıq kimi emosional faktorlarla əlaqəli sinir vərdişidir. Bu vərdiş dodaqlarda yaralara, çatlara və infeksiyalar

.

Qazlı suyu içmək faydalıdırmı? - Maraqlı ARAŞDIRMA

İnsanların bəziləri qazlı su içməyin ziyanlı olduğunu düşünsələr də, bu suyun insan orqnizminə faydaları çoxdur. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Oxford Universitetinin alimləri araşdırma aparıblar. Araşdırmada qey

.

Bədən tipinizə uyğun olaraq arıqlayın: Ekspert tövsiyələri

Mütəxəssislər bədən quruluşunu nəzərə alaraq tez və effektiv şəkildə arıqlamaq istəyən xanımlara bir neçə tövsiyə verib. -a istinadən xəbər verir ki, arıqlamaq, hər bir qadının bədəninin xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq bi

.

Səhər gümrah oyanmaq üçün nə etməli?

Bəzən səhərlər yuxudan oyananda yorğun, halsız olursunuz. Çox vaxt isə işə getmək belə istəmirsiniz. Gecə nə qədər tez yatsanız da, səhər bu hal keçmir. . -a istinadən bildirir ki, buna səbəb yeyib-içdiklərinizdir. Bu məlhə

.

Orqanizmə faydalı olan içkilər

Sağlam qidalanma və sağlam həyat tərzi çoxları üçün əlçatmaz kimi görünür. -a istinadən bildirir ki, qida rasionuna bəzi faydalı içkiləri əlavə etmək sağlamlığa faydalıdır. Su. Yaxşı keyfiyyətli suyun bədənimiz üçün ən faydal

.

Çörəklə bağlı yalnış fikirlər

Dietoloq Natalya Denisova çörəyin zərərləri haqqında yanlış fikirləri açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, hər şey çörəyin miqdarından və keyfiyyətindən asılıdır. Onun sözlərinə görə, çovdar ununda

.

Cinsi əlaqədən sonra bunları qəti etməyin – Vacib MƏSLƏHƏT

Yaşamış olduğunuz cinsi əlaqə sonrası hormonların təsirilə orqanizminizin zəifləməsi çox normal bir haldır. Ancaq cinsi əlaqə sonrası yorğun olsanız, uzaq durmağınız lazım olan bir sıra vərdişlər var. . -a istinadla həmi

.

Böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb olan QİDALAR

"Böyrək daşları sidiyin kimyəvi tərkibindəki dəyişikliklər və tərkibindəki duzların səviyyəsinin artması nəticəsində əmələ gəlir". -a istinadən bildirir ki, bunu uroloq-androloq Dmitri Juravski deyib. O əlavə edi

turlar.az

sonxeber.az donlar 2024 qaşların formalari geyim və ayaqqabılar psixologiya frans subert haqqinda pizzalar otaq dizaynları kosmetika damla xerçeng gunay bayatılarımızda vətən həsrəti sanama