Xəmir xörəkləri ilə bağlı nələri bilməliyik?

Xəmir xörəkləri ilə bağlı nələri bilməliyik?Azərbaycanın milli mətbəxi dedikdə ağlımıza dünyanın qədim, zəngin və ləzzətli yeməkləri ilə bol olan bir mətbəx gəlir. Azərbaycan mətbəxində 2000-ə yaxın xörək məlumdur. Əlbəttə, bu mətbəxi dəqiq araşdırmaq çox da asan deyil. Milli mətbəximiz təkcə xörəklər, onların hazırlanma texnologiyasından ibarət deyil, həm də maddi mədəniyyətin əsas hissələrindən biridir. Milli mətbəximizin tarixi də elə xalqın tarixi qədər qədimdir. Kulinariyamız öz tarixi kökləri və özünəməxsusluğu ilə digər xalqların mətbəxlərindən xeyli fərqlənir. Azərbaycan xörəkləri yüksək dad,  tam keyfiyyətləri ilə dünyada məşhurdur.
Xəmir xörəkləri və kulinar məmulatları isə Azərbaycan mətbəxində xüsusi yer tutur. Yay mövsümündə xəmir xörəklərindən az istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. Çünki xəmir xörəklərindən çox istifadə etdikdə insanlarda halsızlıq və  yorğunluğa səbəb olur.
Havaların soyuması ilə əlaqədar qida rasionuna müəyyən dəyişikliklər etmək olar. İnsanlar soyuq havalarda xəmir xörəklərindən daha çox istifadə edir-əsasən də xəngəl, xəşil, düşbərə, əriştə və gürzədən.  Xəmirdən hazırlanmış şorbalar soyuqdəymənin qarşısını almaq üçün geniş istifadə olunur. 
Xəmir xörəklərinin kalorisi yüksək və karbohidratla zəngin olduğu üçün normadan artıq qəbul edildikdə insan orqanizmində ciddi problemlər yarada bilər. Bu yeməklər əsasən nahara salınmalıdır ki, yeyildikdən sonra aktiv iş həyatı həzmi asanlaşdırsın. Axşam isə xəmir xörəklərinin qəbulu tövsiyə olunmur, çünki  həzm prosesi çətinləşir.
Yaxşı olardı ki, həftəlik qida rasionunda xəmir xörəklərindən az istifadə edilsin. Hər həftə mütəmadi şəkildə qutab, xəngəl və un məmulatlarından istifadə məsləhət görülmür. Xəmir xörəklərinin ət və toyuqla qarışdırılması tövsiyə olunmur. Belə qidaların tərəvəz və ya qatıqla yeyilməsi məsləhətdir. Xəmir xörəklərini hazırlayarkən istifadə edilən una da diqqət yetirmək lazımdır. Xəmir xörəklərində əsasən kəpəkli undan, qara yulaf unundan istifadə etmək tövsiyə olunur. Çünki kəpəkli un buğda unundan fərqli olaraq, həm kalorisi aşağıdır, həm də rahat həzm olunur. Məhz buna görə də, yulaf, çovdar və kəpəkli undan hazırlanan xəmir xörəkləri daha faydalıdır.
Əgər xəmir xörəklərindən düzgün qaydada istifadə edilərsə, insan sağlamlığına heç bir zərər gəlməz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1851   Tarix: 07 mart 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Mədə ağrısını zəhərlənmə sandı, 36 saat sonra öldü

35 yaşlı kişi qəfil dünyasını dəyişib. ntv-yə istinadla xəbər verir ki, Londonda yaşayan 35 yaşlı Andrejs Glazyrina Bolqarıstanda ailəsi ilə tətildə olarkən qəfil pankreatit keçirərək həyatını itirib. Hadisə yanvar ayınd

.

Bədən quruluşunuzu zədələyən İÇKİ

Bədən quruluşunu zədələyən içki növü açıqlanıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, narkoloq Ruslan İsaev bildirib ki, pivə, nisbətən aşağı kalorili olmasına baxmayaraq, bədən üçün təhlükəlidir, çünki heç kim bu içkinin 100 mililitrind

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?

Ramazan ayı boyunca uzun saatlar ac və susuz qaldığımız üçün orqanizm fərqli qidalanma rejiminə uyğunlaşır. Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun məqaləsində deyilir. Qeyd olunur ki, Ramazan bayramı və sonrak

.

Qadınlar bəzi xəstəliklərə kişilərə nisbətən niyə daha az yoluxur?

Kaliforniya Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan yeni araşdırmaya görə, cinsi yetkinlik və menopoz arasında qadınlarda estrogen cinsi hormonu ilə əlaqəli ola biləcək immun hüceyrələrində artım müşahidə olunur və onları

.

Əlləri tez-tez sabunla yumayın

Bəzi valideynlərin evdə ultra-gigiyena qaydalarına riayət etmək meyli uşaqlarının sağlamlığı üçün fəlakətli nəticələrə səbəb ola bilər. Antibakterial sabunlarla onların ürək-damar xəstəlikləri və nəticədə erkən ölüm risk

.

Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDI

Populyar bir mifə görə, yemək zamanı su içmək zərərlidir - bu fikir artıq bir neçə nəsildir ki, mövcuddur, deyə dietoloqlar zarafatla bildirirlər. Bir çox insanlar hesab edir ki, yemək zamanı su içmək mədə şirəsinin turşuluğun

.

Yalnız həyat yoldaşınızın aşkar edə biləcəyi XƏSTƏLİK

Yatağınızı paylaşan biri, simptomları siz yatarkən görünən və adətən diqqətdən kənarda qalan bu pozğunluğu başa düşə bilər. Müalicə edilməzsə, ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki

.

Hamiləlikdə ürək döyüntüsü niyə artır?

Hamiləlik zamanı ürək döyüntüsü (nəbz) artır, çünki bədənin həm ananın, həm də böyüyən körpənin ehtiyaclarını ödəmək üçün daha çox qan pompalaması lazımdır. Normal olaraq, hamilə qadınlarda ürək döyüntüsü dəqiqədə 10-20 vurğ

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qaşların formalari qadin dunyasi makiyaj etmek qaydalari qadın sinəsi hamiləlikdən sonra böyrək problemi paxlava reseptləri insan eqreb qadin.az zehmet ve zinet novruza aid