sebet.az onlayn maqazin

Xəmir xörəkləri ilə bağlı nələri bilməliyik?

Xəmir xörəkləri ilə bağlı nələri bilməliyik?Azərbaycanın milli mətbəxi dedikdə ağlımıza dünyanın qədim, zəngin və ləzzətli yeməkləri ilə bol olan bir mətbəx gəlir. Azərbaycan mətbəxində 2000-ə yaxın xörək məlumdur. Əlbəttə, bu mətbəxi dəqiq araşdırmaq çox da asan deyil. Milli mətbəximiz təkcə xörəklər, onların hazırlanma texnologiyasından ibarət deyil, həm də maddi mədəniyyətin əsas hissələrindən biridir. Milli mətbəximizin tarixi də elə xalqın tarixi qədər qədimdir. Kulinariyamız öz tarixi kökləri və özünəməxsusluğu ilə digər xalqların mətbəxlərindən xeyli fərqlənir. Azərbaycan xörəkləri yüksək dad,  tam keyfiyyətləri ilə dünyada məşhurdur.
Xəmir xörəkləri və kulinar məmulatları isə Azərbaycan mətbəxində xüsusi yer tutur. Yay mövsümündə xəmir xörəklərindən az istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. Çünki xəmir xörəklərindən çox istifadə etdikdə insanlarda halsızlıq və  yorğunluğa səbəb olur.
Havaların soyuması ilə əlaqədar qida rasionuna müəyyən dəyişikliklər etmək olar. İnsanlar soyuq havalarda xəmir xörəklərindən daha çox istifadə edir-əsasən də xəngəl, xəşil, düşbərə, əriştə və gürzədən.  Xəmirdən hazırlanmış şorbalar soyuqdəymənin qarşısını almaq üçün geniş istifadə olunur. 
Xəmir xörəklərinin kalorisi yüksək və karbohidratla zəngin olduğu üçün normadan artıq qəbul edildikdə insan orqanizmində ciddi problemlər yarada bilər. Bu yeməklər əsasən nahara salınmalıdır ki, yeyildikdən sonra aktiv iş həyatı həzmi asanlaşdırsın. Axşam isə xəmir xörəklərinin qəbulu tövsiyə olunmur, çünki  həzm prosesi çətinləşir.
Yaxşı olardı ki, həftəlik qida rasionunda xəmir xörəklərindən az istifadə edilsin. Hər həftə mütəmadi şəkildə qutab, xəngəl və un məmulatlarından istifadə məsləhət görülmür. Xəmir xörəklərinin ət və toyuqla qarışdırılması tövsiyə olunmur. Belə qidaların tərəvəz və ya qatıqla yeyilməsi məsləhətdir. Xəmir xörəklərini hazırlayarkən istifadə edilən una da diqqət yetirmək lazımdır. Xəmir xörəklərində əsasən kəpəkli undan, qara yulaf unundan istifadə etmək tövsiyə olunur. Çünki kəpəkli un buğda unundan fərqli olaraq, həm kalorisi aşağıdır, həm də rahat həzm olunur. Məhz buna görə də, yulaf, çovdar və kəpəkli undan hazırlanan xəmir xörəkləri daha faydalıdır.
Əgər xəmir xörəklərindən düzgün qaydada istifadə edilərsə, insan sağlamlığına heç bir zərər gəlməz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 783   Tarix: 07 mart 2021
f Paylaş

Turlar.az


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Üz üçün kosmetik maskalar

Üz dərisindəki bir çox problemləri aradan qaldırmaq üçün kosmetik üz maskalarından istifadə edilməsi məsləhət görülür. Üz üçün kosmetik maska seçərkən hazırkı anda dərinizin nəyə daha çox ehtiyacı olduğunu müəyyən etmək lazımdır

Üz dərisinin ev şəraitində dərin təmizlənməsi

Dərinin dərin təmizlənməsi - bir neçə etaplı prosesdir. Dərin təmizlənmə müvafiq tələbat yarandıqda və dərinin tipindən asılı olaraq həyata keçirilir. Quru dəriyə nisbətən yağlı dərinin dərin təmizlənməsi daha tez-tez aparılmalıdır

Qida məhsullarında antibiotik təhlükəsi

Heyvandarlıq və quşçuluq sahəsində antibakterial preparatlar əsasən infeksion xəstəliklərin müalicə və profilaktikası, yemləndirmədə kökəltmə məqsədilə işlədilir. Belə antibiotiklərə "antibiotik-stimulyatorlar"

Ət və ət məhsullarının faydası və zərərli xüsusiyyətləri

Ət - enerji və protein mənbəyi olmaqla yanaşı, həm də yüksək bioloji dəyərə malik qida məhsuludur. İnsan orqanizminin inkişafı, hüceyrələrin yenilənməsi, bərpası, qan əmələ gəlməsi, sinir sisteminin möhkəmlənməsində və dərini

Ev şəraitində özünüz diş pstası düzəldin və dişlərinizi ağardın

Ev şəraitində özünüz diş pstası düzəldin və dişlərinizi ağardın. Bu pasta sizin dişlərinizi kariesdən xilas edəcək. Aşağıda resepti verilən diş pastasını hazırlayıb tətbiq eləməklə siz kariesdən xilas ola biləcəksiniz. B

Çiy ət, yaxşı bişirilməmiş ət və süd məhsulları bruselyoz xəstəliyinə yoluxmaya səbəb ola bilər

Bruselyoz xəstəliyinə, əsasən, insanlar çiy, yaxşı bişirilməmiş ət və süd məhsulları, eləcə də duza qoyulmamış və ya yetişməmiş pendir istehlak etdikdə yoluxa bilərlər. Bu xəstəlikdən qorunmaq üçün çiy, yaxşı bişirilməmi

Aflatoksinin qarşısını almaq üçün nə etmək lazımdır?

Azərbaycan Qida Təhlükəszliyi İnstitutunun (AQTİ) mütəxəssisləri "Aflatoksinin qarşısını almaq üçün nə etmək lazımdır?" mövzusunda elmi məqalə hazırlayıb. Ölkəmizin əlverişli iqlim şəraitinə və münbit torpağa mali

Normal dəri üçün olan maskalar

Bananın yarısını əzərək 1 çay qaşığı süd ilə qarışdırın. Üzün dərisinə və boyuna çəkib 15 dəqiqə ərzində saxladıqdan sonra yuyun. - ¼ stəkan südü ¼ stəkan ərik şirəsi ilə qarışdırın. Tənzifdən hazırlanmış salfeti (əvvəlcədə

Dərinin tonuslaşdırılması, nəmləndirilməsi, qidalandırılması və qorunması

Dərinin tonuslaşdırılması - onun diqqətlə təmizlənməsindən sonra aparılır. Bu məqsədlə lasyon və ya tonikdən istifadə olunur. Bu vasitələrin təsiri nəticəsində dəridə aşağıdakı müsbət dəyişikliklər baş verir:. dəri daha canl


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az geyim seçimi gozel gorunmek qis geyimləri 2021 düşüncə dərsi qidalanma qaydaları salatlarin hazirlanmasi bezedilmesi praktik kosmetika sağlamlığın sirleri allerqiya