Azərbaycanda yetişən möcüzənin BİLMƏDİYİMİZ FAYDALARI: xərçəngi yox edir, ürək və damarları

Azərbaycanda yetişən möcüzənin BİLMƏDİYİMİZ FAYDALARI: xərçəngi yox edir, ürək və damarlarıBayramlarda süfrəmizin bəzəyinə çevrilən fındıq barədə bilmədiyimiz çox şey var.
Milli.Az ölkəmizin, əsasən, şimal və qərb bölgələrində yetişən bu möcüzə barədə bilinməyənləri təqdim edir.
E vitamini ilə zəngin olan fındıq kosmetika və dərman sektorlarında xammal kimi istifadə olunur. Qabığından yağına qədər bütün elementləri ilə əvəzolunmaz faydalar bəxş edir.
Bol miqdarda yağışı sevən kol bitkisində yetişən fındığın təbiətdə bir neçə çeşidi var. Tərkibində doymamış yağ turşuları, fito-kimyəvi maddələr, lif, kalium, kalsium və maqnezium mövcuddur. Emal olunmamış çiy fındıq protein, antioksidant, karbohidrat, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin, pantoteik və sin ilə zəngindir. Bunun sayəsində miokard infarktından qandakı şəkər səviyyəsini balanslaşdırmasına qədər bir çox vəzifəni yerinə yetirir. Hər gün bir ovuc istifadəsi gündəlik enerji ehtiyacını 100% təmin edir.
Fındıq yemək üçün 7 VACİB SƏBƏB
Çiy fındıq dəri və həzm sistemi üçün olduqca faydalıdır. Lakin həddən artıq yeyiləndə çəki artımına səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda isə mədə ağrısı, qaşıntı və boğazda qıcıqlanma kimi simptomlarla allergiyaya səbəb ola bilər.
Faydaları
Aparılan araşdırmalar sayəsində fındığın damar divarlarını qoruyaraq tıxanmanın qarşısını aldığı və ürək-damar xəstəliklərinə faydalı olduğu ortaya çıxıb. E vitamini sayəsində isə miokard infarktının qarşsını alır.
Həzmin daha yaxşı işləməsi üçün orqanizmin lif qaynağına ehtiyacı var. Beləliklə, mədədə üyütmə daha asanlıqla baş verir. İshal və qəbzlik kimi problemlərin yaranması ehtimalını azaldır. Lif sadəcə həzmi deyil, qanda şəkərin səviyyəsini də balanslaşdırır və diabet riskini azaldır.
Yüksək antioksidant tərkibi sayəsində bədəndəki zərərli maddələri kənarlaşdırıb hüceyrələrin cavanlığını qorumasına yardımçı olur. Beləliklə, erkən yaşlanmanın qarşısını alır. Bədənə daxil olan ultrabənövşəyi və infraqırmızı zərərli şüalarının yarada biləcəyi dəri xəstəlikləri riskini azaldır. Çiy fındıq cildin parlaq və canlılığını qoruyur.
Oynaq və sümüklərdə kalsiumun azalması şiddətli ağrılara səbəb olur. əzələ yorğunluğu və qadınların mensturasiya dövrlərindəki ağrıları azaltmaq üçün maqneziuma ehtiyacı olur. Mütəxəssislər bu kimi problemlərin yaşanmamasın üçün hər gün fındıq yeməyi tövsiyə edir.
Güclü antioksidant olduğu üçün sadəcə hüceyrələri yeniləməz. DNT-si pozulan hüceyrələrin də sayını azaldaraq xərçəngin qarşısını alır.
B6 vitamini ilə zəngin olan fındıq beyindəki sinirləri hərəkətə keçirir. Bu sinir siqnalların düzgün işi stress və depressiya ehtimalını aşağı salır. Eyni zamanda, orqanizmin daha sağlam fəaliyyətini təmin edir.
Yüksək miqdarda doymamış yağları sayəsində uzun müddət toxluq hissi yaradır. Bədəndəki artıq yağların əriməsinə kömək edir.
Fındıq yağının faydaları
Fındıq yağı saç köklərini gücləndirir, quruyub tökülməsinin qarşısını alır. Dərinin pH səviyyəsini balanslaşdırır. Dərinin elastikliyini qoruyaraq yaşlanmasının qarşısını alır. Sızanaq və qara nöqtələrin yaranmasını əngəlləyir.
100 qr fındığın qida dəyərləri
Kalori: 628 qr
Ümumi yağ miqdarı: 61 qr
Kalium: 680 qr
Karbohidrat: 17 qr
B6 vitamini: 0,6 mq
Kalsium: 114 mq
C vitamini: 6,2 mq
Xolestero: 0 mq
Protein: 15 qr
Dəmir: 4,7 mq
A vitamini: 20 İU
D vitamini: 0 İU
Maqnezium: 163 mq
Fındıq qabığının faydaları
Xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını alan "psclitaxel" və digər "taxanes" növləri fındıq qabığının tərkibində mövcddur. Bu maddələr sayəsində xərçəng dərmanlarının tərkibində də fındıq qabığı yer alır. Eyni zamanda, qaynadılaraq dəri qulluğu məhsullarının tərkibinə də əlavə olunur. A və C vitamini ilə zəngindir. Qaynadılıb içiləndə bağırsaq florasını balanslaşdırır. Qan dəyərlərini normallaşdırır və damar xəstəliklərinin qarşısını alır. (publika.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1114   Tarix: 21 noyabr 2023
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Dərmansız boğaz ağrısının qarşısını almağın 5 yolu

Mütəxəssislər bildirirlər ki, boğaz ağrısı hər zaman dərman istifadəsi tələb etmir. Xüsusilə mövsüm dəyişiklikləri zamanı sadə və təbii üsullarla boğazı qorumaq mümkündür. . həmin yolları sizə təqdim edir:. İlıq duzlu s

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

"Elektron siqaretə münasibətdə cəmiyyətdə yanlış bir təsəvvür formalaşıb. Bir çox insan düşünür ki, adi siqaret daha zərərlidir və elektron siqaretə keçməklə zamanla siqareti tamamilə tərgitmək mümkün olacaq. Bu yanaşm

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

turlar.az

gözəllik məhsulları geyim dəbləri gozel gorunmek badam sarimsaqla qurdun mualicesi evdarlıq kitabı hamilə qala bilmək kosmetika cantalar ekizler haxışda rəksanə qaynana