Azərbaycanda yetişən möcüzənin BİLMƏDİYİMİZ FAYDALARI: xərçəngi yox edir, ürək və damarları

Azərbaycanda yetişən möcüzənin BİLMƏDİYİMİZ FAYDALARI: xərçəngi yox edir, ürək və damarlarıBayramlarda süfrəmizin bəzəyinə çevrilən fındıq barədə bilmədiyimiz çox şey var.
Milli.Az ölkəmizin, əsasən, şimal və qərb bölgələrində yetişən bu möcüzə barədə bilinməyənləri təqdim edir.
E vitamini ilə zəngin olan fındıq kosmetika və dərman sektorlarında xammal kimi istifadə olunur. Qabığından yağına qədər bütün elementləri ilə əvəzolunmaz faydalar bəxş edir.
Bol miqdarda yağışı sevən kol bitkisində yetişən fındığın təbiətdə bir neçə çeşidi var. Tərkibində doymamış yağ turşuları, fito-kimyəvi maddələr, lif, kalium, kalsium və maqnezium mövcuddur. Emal olunmamış çiy fındıq protein, antioksidant, karbohidrat, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin, pantoteik və sin ilə zəngindir. Bunun sayəsində miokard infarktından qandakı şəkər səviyyəsini balanslaşdırmasına qədər bir çox vəzifəni yerinə yetirir. Hər gün bir ovuc istifadəsi gündəlik enerji ehtiyacını 100% təmin edir.
Fındıq yemək üçün 7 VACİB SƏBƏB
Çiy fındıq dəri və həzm sistemi üçün olduqca faydalıdır. Lakin həddən artıq yeyiləndə çəki artımına səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda isə mədə ağrısı, qaşıntı və boğazda qıcıqlanma kimi simptomlarla allergiyaya səbəb ola bilər.
Faydaları
Aparılan araşdırmalar sayəsində fındığın damar divarlarını qoruyaraq tıxanmanın qarşısını aldığı və ürək-damar xəstəliklərinə faydalı olduğu ortaya çıxıb. E vitamini sayəsində isə miokard infarktının qarşsını alır.
Həzmin daha yaxşı işləməsi üçün orqanizmin lif qaynağına ehtiyacı var. Beləliklə, mədədə üyütmə daha asanlıqla baş verir. İshal və qəbzlik kimi problemlərin yaranması ehtimalını azaldır. Lif sadəcə həzmi deyil, qanda şəkərin səviyyəsini də balanslaşdırır və diabet riskini azaldır.
Yüksək antioksidant tərkibi sayəsində bədəndəki zərərli maddələri kənarlaşdırıb hüceyrələrin cavanlığını qorumasına yardımçı olur. Beləliklə, erkən yaşlanmanın qarşısını alır. Bədənə daxil olan ultrabənövşəyi və infraqırmızı zərərli şüalarının yarada biləcəyi dəri xəstəlikləri riskini azaldır. Çiy fındıq cildin parlaq və canlılığını qoruyur.
Oynaq və sümüklərdə kalsiumun azalması şiddətli ağrılara səbəb olur. əzələ yorğunluğu və qadınların mensturasiya dövrlərindəki ağrıları azaltmaq üçün maqneziuma ehtiyacı olur. Mütəxəssislər bu kimi problemlərin yaşanmamasın üçün hər gün fındıq yeməyi tövsiyə edir.
Güclü antioksidant olduğu üçün sadəcə hüceyrələri yeniləməz. DNT-si pozulan hüceyrələrin də sayını azaldaraq xərçəngin qarşısını alır.
B6 vitamini ilə zəngin olan fındıq beyindəki sinirləri hərəkətə keçirir. Bu sinir siqnalların düzgün işi stress və depressiya ehtimalını aşağı salır. Eyni zamanda, orqanizmin daha sağlam fəaliyyətini təmin edir.
Yüksək miqdarda doymamış yağları sayəsində uzun müddət toxluq hissi yaradır. Bədəndəki artıq yağların əriməsinə kömək edir.
Fındıq yağının faydaları
Fındıq yağı saç köklərini gücləndirir, quruyub tökülməsinin qarşısını alır. Dərinin pH səviyyəsini balanslaşdırır. Dərinin elastikliyini qoruyaraq yaşlanmasının qarşısını alır. Sızanaq və qara nöqtələrin yaranmasını əngəlləyir.
100 qr fındığın qida dəyərləri
Kalori: 628 qr
Ümumi yağ miqdarı: 61 qr
Kalium: 680 qr
Karbohidrat: 17 qr
B6 vitamini: 0,6 mq
Kalsium: 114 mq
C vitamini: 6,2 mq
Xolestero: 0 mq
Protein: 15 qr
Dəmir: 4,7 mq
A vitamini: 20 İU
D vitamini: 0 İU
Maqnezium: 163 mq
Fındıq qabığının faydaları
Xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını alan "psclitaxel" və digər "taxanes" növləri fındıq qabığının tərkibində mövcddur. Bu maddələr sayəsində xərçəng dərmanlarının tərkibində də fındıq qabığı yer alır. Eyni zamanda, qaynadılaraq dəri qulluğu məhsullarının tərkibinə də əlavə olunur. A və C vitamini ilə zəngindir. Qaynadılıb içiləndə bağırsaq florasını balanslaşdırır. Qan dəyərlərini normallaşdırır və damar xəstəliklərinin qarşısını alır. (publika.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1095   Tarix: 21 noyabr 2023
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

turlar.az

makiyaj instagram qadın geyimi yemek reseptleri ləkə üçün maskalar mətbəx qaydaları sepgilere qarsi maska endokrin sistem kosmetika aslan sağlamlıq kley lekesi efsaneler şebnem tovuzlu