Bağırsaqları qorumağın yeni yolu kəşf edildi

Bağırsaqları qorumağın yeni yolu kəşf edildiIL-22BP molekullarının olmaması bağırsaqların infeksiyalara qarşı müdafiəsini gücləndirir.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Kampinas Dövlət Universitetinin (Braziliya) Biologiya İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər.
"IL-22BP adlı, spesifik bir zülalı boğan inhibitor molekulların olmaması bağırsaq mikrobiomuna müsbət təsir göstərə və infeksiyalara qarşı müqaviməti artıra bilər", - deyə tədqiqatçılar bildiriblər.
Nəticələr "Proceedings of the National Academy of Sciences" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatçılar siçanlar üzərində apardıqları təcrübələrdə IL-22BP-in sağlam bağırsaq baryerini saxlamaq, bağırsağın selikli hüceyrələrini gücləndirmək və antimikrob maddələr istehsal etmək üçün lazım olan IL-22 zülalının miqdarını azaltdığı müşahidə ediblər. IL-22BP olmayan gəmiricilər "Clostridioides difficile" və "Citrobacter rodentium" bakteriyalarının yaratdığı bağırsaq infeksiyalarına qarşı daha dözümlü olublar.
Bağırsaq toxunulmazlığını süni şəkildə gücləndirməyin mümkün olub-olmadığını öyrənmək üçün alimlər IL-22BP olmayan siçanların bağırsaq bakteriyalarını normal gəmiricilərə köçürüblər. Nəticədə, onlarda da bakteriyalara qarşı müqavimət artıb.
Tədqiqatçılar izah ediblər ki, mikrobiotada faydalı dəyişikliklər IL-22BP olmadıqda qısa zəncirli yağ turşularının istehsalının artması ilə əlaqədardır. Bu turşular bağırsaqların vəziyyətinə müsbət təsir göstərir, antiinflamatuar mühit yaradır və orqanın selikli qişasını gücləndirir. Həmin turşular qida lifinin fermentasiyası nəticəsində bağırsaq bakteriyaları tərəfindən istehsal olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 907   Tarix: 31 iyul 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Bayramda bunları yeməyin

Bayram günlərində süfrələrin bol və çeşidli olması çox vaxt həddindən artıq qidalanmaya səbəb olur. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, normadan artıq yemək mədə-bağırsaq sistemində ağırlaşma, köp, həzm pozğunluğu və ümum

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

turlar.az

toy makiyaji sekilleri hamilelikde qidalanma adlarin menasi tozsoranlar doslu qizlar qirmizi mercinin hazirlanmasi badam kosmetika kokelmek maskalar bahar hakista hakista sozler