Balıq yağını qida əlavəsi kimi qəbul edəkmi? - Yeni ARAŞDIRMA

Balıq yağını qida əlavəsi kimi qəbul edəkmi? - Yeni ARAŞDIRMADərman, daha doğrusu qida əlavə kimi çox geniş istifadə olunan balıq yağının faydalı xüsusiyyətlərinin olmadığı məlum olub.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, Britaniyada nəşr olunan "British Journal of Psychiatry"də balıq yağının faydalı xüsusiyyətlərinin olmadığını ortaya qoyan məqalə dərc olunub.
Alimlər hesab edir ki, bu əlavələrin balıq yağının bütün faydalı xüsusiyyətlərini özündə əks etdirməsi barədə deyilənlər sadəcə, reklamdır.
Məqalədə bildirilir ki, əlavənin istifadəsi ilə bədəndə hansı dəyişikliklərin baş verdiyini aydınlaşdırmaq üçün 30 klinik tədqiqat zamanı əldə edilən məlumatlar təhlil edilib.
Tədqiqatda izlənilən 41.500 yetkinlik yaşında olan şəxsdən 30%-i depressiyadan və ya artan narahatlıqdan əziyyət çəkirmiş. İştirakçılar qruplara bölünüb.
Bəziləri altı ay ərzində Omega-3 yağ turşuları olan qida əlavəsi, bəziləri isə Omega-3-lə zəngin olan qoz-fındıq və yağlı dəniz balıqları yeyiblər.
Bir neçə ay sonra, alimlər əlavə  yağ qəbul edən xəstələrdə heç bir ciddi dəyişiklik baş vermədiyi, bəzi iştirakçılarda narahatlıq simptomunun keçmədiyi qənaətinə gəliblər.
Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, dərmanlar kimi, balıq yağı da  mütəxəssis tərəfindən təyin edilməlidir. Qan laxtalanması zəif gedən və antikoagulyant dərman qəbul edən insanlar üçün balıq yağının qəbulu qəti qadağandır.
Pankreatit və xolesistit varsa,  mütəxəssislə məsləhətləşməlisiniz. Yanlış qəbul edilərsə, mədə və bağırsaqların əks reaksiyası mümkündür. Yəni ürək bulanması, başgicəllənmə və ishalla qarşılaşa bilərsiniz.
Bəs Omeqa-3 yağını hansı qidalardan əldə etmək olar?
Yağlı balıqları həftədə iki dəfədən çox olmayaraq yemək məsləhətdir. Qızılbalıq, sardina və siyənək qəbul etmək lazımdır. Balıq yemək yağ turşularının lazımi dozasını almaq üçün kifayət edəcək.
Menyuya dəniz kələmi və yosun daxil etmək də tövsiyə olunur. Kətan yağı və onun toxumları da Omeqa -3-lə zəngindir.
Qeyd edək ki, bir qədər əvvəl ABŞ-dan olan alimlər balıq yağının şəkərli diabet xəstəliyini müalicə etdiyini açıqlamışdılar.
Mütəxəssislər bu məhsuldan imtina etməməyi məsləhət görmüşdülər. Onlar balıq yağı ilə bağlı geniş bir araşdırma apararaq onun təsəvvür edə biləcəyimizdən daha faydalı olduğunu bildiriblər.
Təcrübələr zamanı məlum olub ki, balıq yağı insan orqanizminə heç bir mənfi təsir göstərmir. Endokrinoloqlar yalnız doza və qəbul qaydalarına əməl etməyi məsləhət görüblər...
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1683   Tarix: 08 dekabr 2019
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

"Elektron siqaretə münasibətdə cəmiyyətdə yanlış bir təsəvvür formalaşıb. Bir çox insan düşünür ki, adi siqaret daha zərərlidir və elektron siqaretə keçməklə zamanla siqareti tamamilə tərgitmək mümkün olacaq. Bu yanaşm

.

Paltaryuyan maşınlardakı çoxsaylı rejimlər nə üçündür? – Bilmədikləriniz

Müasir paltaryuyan maşınlar artıq əvvəlki kimi sadə deyil. Yeni nəsil modellərdə onlarla fərqli yuma proqramı mövcuddur və hər biri konkret ehtiyaclara uyğunlaşdırılıb. Yuma prosesində yalnız rejim seçimi deyil, həm də suyu

.

Şizofreniyanın yaranma səbəbi açıqlandı

Bəzi şizofreniya halları insanın öz immun sistemi ilə bağlı ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyasının müxbir üzvü, FMBA-nın Federal Beyin və Neyrotexnologiyalar Mərkəzinin direktoru Vsevolod Belousov danışıb

.

Dərmansız boğaz ağrısının qarşısını almağın 5 yolu

Mütəxəssislər bildirirlər ki, boğaz ağrısı hər zaman dərman istifadəsi tələb etmir. Xüsusilə mövsüm dəyişiklikləri zamanı sadə və təbii üsullarla boğazı qorumaq mümkündür. . həmin yolları sizə təqdim edir:. İlıq duzlu s

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

turlar.az

kosmetika mehsullari qadin sayti kosmetoloq muslim somen beautiful kakoslu paxlava hazirlanmasi serebral iflic usaqlar qara qaragat kosmetika baldiz bürclər itburnu oglan evi narin faydasi