Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddəti haqqında çoxumuz düşünmürük".
Milli.Az publikaaz-a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri qida texnoloqu Yelena Erşova "Lenta.ru"ya bayram yeməklərinin saxlanmasının incəliklərindən danışarkən deyib.
"Soyuducuda +2...+6° temperaturda çiy tərəvəzlərdən və ya meyvələrdən, ət, toyuq əti, hisə verilmiş ət, qaynadılmış tərəvəzlərdən hazırlanan salatların əksəriyyəti 18 saatdan çox olmamaq şərti ilə təhlükəsiz şəkildə saxlanıla bilər. Ancaq konservləşdirilmiş tərəvəz və ya qaynadılmış yumurta əlavə edilən salatlar yalnız altı saat, dəniz məhsulları ilə salatlar qarışdırılmadan - 12 saata qədər, turşu, duzlu, turşu tərəvəzli salatlar - 36 saata qədər saxlanıla bilər. Mayonez və ümumiyyətlə, müxtəlif souslar salatların saxlama müddətini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, çünki hər hansı bir sous mikroorqanizmlərin inkişafını sürətləndirir. Ümumiyyətlə, yeni il salatlarını böyük miqdarda hazırlamamaq doğru deyil və bayram zamanı yeyilməyənləri yalnız xüsusi qida qablarında saxlamaq lazımdır ki, bu da onlara havanın daxil olmasını minimuma endirir və oksidləşdirici proseslərin sürətlə başlamasının qarşısını alır", - ekspert bildirib.
Erşova meyvə salatlarının saxlama müddətini uzatmaq üçün yalnız yuyulmuş və yaxşıca qurudulmuş meyvələrdən istifadə etməyi məsləhət görüb. Xama və ya qatıqla bəzədilmiş salatlar ümumiyyətlə saxlanmaq üçün nəzərdə tutulmur, çünki sousların turşuma prosesi isti otaqda yarım saatdan sonra başlayır.
"Eyni zamanda bəzi salatlar hətta dondurula bilər: məsələn, yunan salatı donmağa yaxşı dözür və dondurucuda bir neçə aya qədər saxlanıla bilər. Kələmdən hazırlanmış salatları da dondura bilərsiniz: ağ kələm, Çin kələmi, gül kələm. Mayonez sousları ilə hazırlanan salatlar dondurulmamalıdır, çünki onlar əridildikdən sonra formasını və dadını itirirlər. Yağlı yeməklər isə donmağa yaxşı dözür və əridikdən sonra dadını itirmir", - texnoloq yekunda vurğulayıb. 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1027   Tarix: 14 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Onurğaya 22 kq əlavə yük düşür - Gündüz etdiyiniz bu səhv gecə sizi yuxusuz qoyur

İngiltərənin məşhur nəşrlərindən Daily Mail-ə danışan yuxu mütəxəssisi Lisa Artis bildirib ki, milyonlarla insan gündüz etdikləri müəyyən vərdişlər səbəbindən gecə yuxusuz qalır.  xəbər verir ki, mütəxəssis qeyd edir ki

.

Orta yaş dövründə hansı vitaminləri qəbul etməliyik? - mütəxəssis məsləhəti

Vitamin və qida əlavələri bazarı hər il sürətlə böyüyür. Lakin orta yaş dövrünə çatmış qadınlar üçün bu qədər məhsul içindən hansı əlavələrin həqiqətən faydalı, hansılarının isə sadəcə boş yerə xərc olduğunu müəyyənləşdirmə

.

Gec yatmaq infarkt və diabet riskini artırır – Mütəxəssislərdən xəbərdarlıq

Gec saatlara qədər yatmamaq və səhər gec oyanmaq bir çox insan üçün adi hala çevrilsə də, alimlər bu vərdişin sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaratdığını bildirirlər. xəbər verir ki, Beynəlxalq Tibb Jurnalında dərc olunan yen

.

Bu 3 vərdiş 20-40 yaş arası şəxslərdə ürək tutması riskini artırır

Ürək-damar xəstəlikləri artıq yalnız yaşlılara aid problem deyil. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, kardioloq Uzm. Dr. Yusuf Altınkaynakın sözlərinə görə, xüsusilə 20-40 yaş arası gənclərdə ürək tutması hallar

.

Ağ, sarı, qırmızı yoxsa yaşıl: Hansı soğan ən faydalıdır?

Soğan yalnız yeməklərə dad qatmaqla deyil, həm də sağlamlığa faydaları ilə də vacib tərəvəzlər sırasındadır. xəbər verir ki, ağ, sarı, qırmızı, yaşıl soğan kimi müxtəlif növləri olan bu tərəvəz, hər növü ilə bədən üçün fərql

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

20 dəqiqə belə kifayətdir - Təbiətdə olmağın 4 FAYDASI

Araşdırmalar göstərir ki, təbiətdə vaxt keçirmək üçün saatlarla gəzməyə ehtiyac yoxdur - yalnız 20 dəqiqə belə bədən və zehniniz üçün əhəmiyyətli faydalar yaradır. sizə həmin faydaları təqdim edir:. 1. Stressi azaldır v

.

Antibiotiklərin çoxu bakterial infeksiyalara qarşı effektivliyini itirib – ÜST

Dünyada antibiotiklərin əksəriyyəti 2018-ci ildən bəri geniş yayılmış bakterial infeksiyalara qarşı effektivliyini itirib. xəbər verir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hazırladığı hesabatda deyilir. Hesabata görə

.

Sinə xərçəngi halları artır - Riski azalda bilən 6 qida

Döş xərçəngi qadınlar arasında ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən birinə çevrilib - təxminən hər 28 qadından biri bu riski daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün pəhriz seçimi bu riski azaltmağa kömə

turlar.az

sac duzumleri yay kolleksiyasi yay geyimləri 2025 kecellesme meyveli tort nişan geyim modelləri kofe maskasi kosmetika babasil ekizler novruz bayramına aid hakışda bir arzum var klitor