Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddəti haqqında çoxumuz düşünmürük".
Milli.Az publikaaz-a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri qida texnoloqu Yelena Erşova "Lenta.ru"ya bayram yeməklərinin saxlanmasının incəliklərindən danışarkən deyib.
"Soyuducuda +2...+6° temperaturda çiy tərəvəzlərdən və ya meyvələrdən, ət, toyuq əti, hisə verilmiş ət, qaynadılmış tərəvəzlərdən hazırlanan salatların əksəriyyəti 18 saatdan çox olmamaq şərti ilə təhlükəsiz şəkildə saxlanıla bilər. Ancaq konservləşdirilmiş tərəvəz və ya qaynadılmış yumurta əlavə edilən salatlar yalnız altı saat, dəniz məhsulları ilə salatlar qarışdırılmadan - 12 saata qədər, turşu, duzlu, turşu tərəvəzli salatlar - 36 saata qədər saxlanıla bilər. Mayonez və ümumiyyətlə, müxtəlif souslar salatların saxlama müddətini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, çünki hər hansı bir sous mikroorqanizmlərin inkişafını sürətləndirir. Ümumiyyətlə, yeni il salatlarını böyük miqdarda hazırlamamaq doğru deyil və bayram zamanı yeyilməyənləri yalnız xüsusi qida qablarında saxlamaq lazımdır ki, bu da onlara havanın daxil olmasını minimuma endirir və oksidləşdirici proseslərin sürətlə başlamasının qarşısını alır", - ekspert bildirib.
Erşova meyvə salatlarının saxlama müddətini uzatmaq üçün yalnız yuyulmuş və yaxşıca qurudulmuş meyvələrdən istifadə etməyi məsləhət görüb. Xama və ya qatıqla bəzədilmiş salatlar ümumiyyətlə saxlanmaq üçün nəzərdə tutulmur, çünki sousların turşuma prosesi isti otaqda yarım saatdan sonra başlayır.
"Eyni zamanda bəzi salatlar hətta dondurula bilər: məsələn, yunan salatı donmağa yaxşı dözür və dondurucuda bir neçə aya qədər saxlanıla bilər. Kələmdən hazırlanmış salatları da dondura bilərsiniz: ağ kələm, Çin kələmi, gül kələm. Mayonez sousları ilə hazırlanan salatlar dondurulmamalıdır, çünki onlar əridildikdən sonra formasını və dadını itirirlər. Yağlı yeməklər isə donmağa yaxşı dözür və əridikdən sonra dadını itirmir", - texnoloq yekunda vurğulayıb. 
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 759   Tarix: 14 aprel 2024
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Kondisioner ağır xəstəliyə səbəb olur: Təhlükəli bakteriya

Havaların günü-gündən isinməsi kondisioner istifadəsini artırır. Bu isə insan sağlamlığında ciddi problemlərin yaranmasına səbəb olur. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bununla bağlı ciddi xəbərdarlıq ediblər. Onları

.

Qarabaşaq yarması itlərə necə təsir edir?

Qarabaşaq yarması təkcə insanlar üçün faydalı deyil.   -a istinadən xəbər verir ki, bu, qan şəkərində sıçrayışlara səbəb olmayan çox balanslı bir məhsuldur. Bu səbəbdən itlər qarabaşaq yarması qəbul etdikdə həddindən artı

.

1 milyard insanda bu vitamin çatışmır

Dünya əhalisinin təxminən yarısının ən azı müəyyən dərəcədə D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkdiyi düşünülür. D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların isə sayının 1 milyarda çatdığı təxmin edilir. Xüsusil

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

Ofis işçisi olan kişilərdə ən çox müşahidə edilən xəstəliklər - SİYAHI

Kompüterdə uzun müddət işləməyi tələb edən ofis işləri müxtəlif sağlamlıq problemlərinin inkişafına səbəb olur. Məsələn, kişi ofis işçiləri arasında ən çox görülən xəstəliklər arasında prostatit və varikosel öndə gedir.

.

Demensiya riskini bir neçə dəfə artıran amil müəyyən edildi

Xroniki anksiyete demensiya riskini 3,2 dəfə artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Nyukasl Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri üzə çıxarıblar. Onların sözlərinə görə, yeni başlayan anksiyete isə demensiyanı

.

Böyürtkənin faydaları nələrdir?

Rusiyalı tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq və dietoloq İrina Berejnaya böyürtkənin faydalarından danışıb və bu giləmeyvənin yalnız bir əks göstərişə malik olduğunu deyib. -a istinadən xəbər verir ki, böyürtkən antioksidan

.

Üzümü bu qidalarla birgə yemək olmaz! – Dietoloqdan xəbərdarlıq

Bəzi qida kombinasiyaları orqanizmə mənfi təsir göstərə bilir. Məsələn, bəzi mənbələr üzümün qovun və ya xiyar kimi qidalarla birlikdə yeyilməməsini diktə edir. Lakin bu fikrin heç bir əsası yoxdur.   -a istinadən xəbər verir ki, bun

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür. -a istinadən bildirir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq qis geyimləri 2024 toy makiyaji sekilleri cizgi filmi fotoqaleriya kosmetologiya qadın saytı kosmetika uşaq şeirləri azerbaycan kəlamlar qoğalın nağlı sağlamlığın sirleri