Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?
Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər.
Milli.Az xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uca yaxın hissələrində toplanır və acı dadın yaranmasına səbəb olur. Kukurbitasin əsasən bitkinin müdafiə mexanizmi kimi yaranır və acılıq şəraitdən asılı olaraq daha da güclənə bilər.
Məlumata görə, xiyarın acı olmasına təsir edən amillər arasında qeyri-kafi suvarma, torpaq çatışmazlığı, temperatur dəyişiklikləri və genetik faktorlar önə çıxır. Stress şəraitində böyüyən bitkilərdə bu maddənin miqdarı artır və nəticədə meyvə acılaşır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, acılıq əsasən xiyarın gövdədən uzaq olan, uc hissəsində daha çox olur. Acı dadla qarşılaşmamaq üçün bu hissənin kəsilib atılması tövsiyə olunur. Ev şəraitində xiyar yetişdirənlərə isə düzgün və bərabər suvarma rejiminə diqqət etmələri məsləhət görülür.
Qeyd edək ki, kukurbitasin sağlamlığa zərərli deyil, lakin dad baxımından xoşagəlməzlik yarada bilər.
İsmayıl
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Siz kimsiniz ki, onu qınayırsınız?' - Səmradan Samirəyə dəstək
Kirkorov qızının ad günündə səhnəyə çıxacaq
Özlərini müğənni adlandıran bəzi insanlar efirləri zəbt edib' - Leyla dilə gəldi
Oturaq həyat tərzi yerişi dəyişir - Araşdırma
4 manata keçəllikdən ömürlük qurtuldu - FOTO
Almaniyada 1000 manat olsa da, Azərbaycanda 3000-dir - Kosmetoloq və influencerlər icazəsiz satır
Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Kişilərin yataqda ən böyük düşməni açıqlandı
Budun forması sağlamlıq problemlərini göstərirmiş
Fatimə yenidən plastik əməliyyat etdirəcək