Bioloji yaşı azaltmağın yolu AÇIQLANDI

Bioloji yaşı azaltmağın yolu AÇIQLANDIVeqan olmaq bioloji yaşı azaldır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Stanford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər.
Belə ki, cəmi iki ay ərzində veqan pəhrizinə əməl etməyin DNT metilasiyası ilə əlaqəli bioloji qocalma prosesini geri çevirə biləcəyi açıqlanıb.
Tədqiqatın nəticələri "BMC Medicine" jurnalında dərc olunub.
Alimlər izah ediblər ki, metilləşmə kodlanmış zülalın strukturunun çevrilmədiyi, lakin müəyyən genlərin fəaliyyətinin dəyişə biləcəyi DNT molekulunun modifikasiyasıdır. Bu kimyəvi dəyişikliklər həmişə faydalı olmur - normal metilasiya dövrünün pozulması diabet, ürək xəstəliyi, xərçəng, nevroloji pozğunluqlar və digər xəstəliklərin riskini artırır. DNT metilasiyasına əsaslanaraq, bioloji qocalma sürətini - bədənin "aşınma və tükənmə" dərəcəsini də qiymətləndirmək mümkündür.
Hansı pəhrizin DNT metilasiyası səbəbindən qocalma sürətini ləngitdiyini öyrənmək üçün təcrübə aparılıb. Təcrübədə orta yaşı 40 olan iki qrup könüllü iştirak edib. 43 əkizə iki fərqli pəhriz növü yemək təlimatı verilib: onların bir qismi tamamilə bitki əsaslı pəhrizə (veqan), digər qismi isə ət və süd məhsullarını da ehtiva edən ənənəvi qidalanma tərzinə əməl edib.
Səkkiz həftədən sonra veqan pəhrizinə riayət edən iştirakçıların xolesterol səviyyələrində 19% və qan insulin səviyyələrində 20% azalma müşahidə edilib.
Onlar həm də arıqlayıblar - orta çəki itkisi 4,2 kq olub.
Tədqiqatın birinci, dördüncü və səkkizinci həftələrində tədqiqatçılar DNT metilasiya səviyyələrini qiymətləndirmək və bioloji yaşlarını təyin etmək üçün iştirakçılardan qan nümunələri toplayıblar.
Nəticələr göstərib ki, veqan pəhrizinə əməl edən subyektlərin ürəyi, qaraciyəri, hormonal və metabolik sistemləri "cavanlaşıb".
Tədqiqatçılar bu nəticələrin bitki əsaslı qidaların yüksək lif, antioksidant və sağlam yağ tərkibi ilə bağlı olduğunu vurğulayıblar.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 875   Tarix: 30 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

.

Sumağın bilmədiyimiz faydaları

Mətbəxlərin vazkeçilməz ədviyyatlarından biri olan sumaq özünəməxsus dadı ilə tanınır. Bu ədviyyatın insan sağlamlığına bir çox faydası var. . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, sumaq bir çox antioksidant birləşmələrl

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

.

Qış ayları üçün təbii antibiotik - Sidik kisəsini təmizləyir

Sidik kisəsi və sidik kanalı iltihabından, infeksiyalarından əziyyət çəkən insanlar tez-tez sidiyə gedir, qarının aşağısında ağrı, yanğı hiss edir, sidiyə ağrılı gedir. bildirir ki, əgər bu simptomları və sistiti aptekə getmədən

.

Qışda əllərin dərisini qorumaq üçün nə etmək lazımdır?

Soyuq mövsümdə əllərimiz daha çox quruyur və dərimiz zədələnməyə meylli olur. onların gözəlliyini və gəncliyini qorumaq üçün aşağıdakı beş sirri sizə təqdim edir:. Nəmliyi təmin edin. Əllərinizi yuyandan sonra dərhal nəmləndiric

.

Arıqlamaq istəyənlərin nəzərinə

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immunitet

.

Öd kisəsinin işləmədiyini necə bilmək olar?

Öd kisəsinin tam və ya qismən işləmədiyini müəyyən etmək üçün bir sıra əlamətlərə diqqət yetirmək lazımdır. Əsas göstəricilərdən biri həzm problemləri və xüsusilə yağlı yeməklərin həzmi ilə bağlı çətinliklərdir. bildiri

.

Dondurulmuş qidaların gizli təhlükəsi

Dondurulmuş qidalar düzgün istehsal, saxlanma və istifadə qaydalarına əməl edildikdə təhlükəsizdir. bildirir ki, bununla belə, onların təhlükəsizliyi və qidalanma dəyəri bir neçə faktordan asılıdır:. Dondurulmuş Qidaları

.

Kiflənmiş çörəyi yemək olar?

Standart vəziyyət: çörək alırsan, unudursan, bir neçə gün (həftə?) sonra xatırlayırsan, sendviç etmək istəyirsən, amma çörəyin üzərində artıq yaşıl ləkə yetişib. Bu xoşagəlməzdir - amma bəlkə kəssəniz, qalanını yemək olar?

turlar.az

sonxeber.az maskalar donlar 2024 hamiləlik müsabiqələr praktik çanta ayaqqabı viruslar qurd ve quzu bürclər aybawi hüzeyir hacibəyov kokelmek