Boşqabdakı düşmən – Ağlı kütləşdirən yemək
Çox adamların ənənəvi səhər yeməyi demensiya riskini 15% artırır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Filadelfiyanın Alsheymerlə Mübarizə Assosiasiyasının alimləri yeni tədqiqatda səhər yeməklərini araşdırıb.
Tədqiqat 40 il davam edib.
Alimlər 100 min insanı 40 il ərzində izləyib.
Onların səhər qidalanması ilə əqli vəziyyəti arasında əlaqəni təhlil ediblər.
Qərbdə klassik səhər yeməyində bekon, vetçina, hazırda isə kolbasalı sendviçlər dəbdədir.
Alimlər məhz bekonu demensiyada əsas rol oynayan təhlükəli qida hesab edib.
Xüsusən yağda, qrildə qızardılmış,üzərinə yumurta vurulan bekon yeyənlərdə demensiya riski yeməyənlərə nisbətdə 15% artır.
Hətta həftədə cəmi 2 pors belə bekon və ya sendviç kifayətdir ki, beyinə neqativ təsirini göstərsin.
Alimlər bekonu iltihab əleyhinə qidalarla əvəz etməyi tövsiyə edir: lobya, göyərti, qoz, fındıq.
Səhər ət yemək olar, amma o qızardılmış və termiki işlənmiş olmamalıdır. Demensiyadan qorunmaq üçün ümumiyyətlə, rasiondan sosis, bekon, kolbasa, hisə verilmiş qidalar çıxarılmalıdır.
Milli.Az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
Həkim 3-3 üsulu ilə 1 həftəyə arıqlamağın sirrini açdı
Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin
Bu xəstəliklər kişiləri gücdən salır
Ceki Çanın ölüm xəbəri ilə bağlı AÇIQLAMA
"Şou-biznes yiyəsiz qalıb" - Manaf Ağayev
"Labubu" filmi çəkiləcək
Şampununuza bunları əlavə edin – Saçınız 7 gün yağlanmayacaq
Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır
Şakira və övladlarından yeni - FOTOLAR