Boşqabdakı düşmən: ağlı kütləşdirən yemək

Boşqabdakı düşmən: ağlı kütləşdirən yeməkÇox adamların ənənəvi səhər yeməyi demensiya riskini 15% artırır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Filadelfiyanın Alsheymerlə Mübarizə Assosiasiyasının alimləri yeni tədqiqatda səhər yeməklərini araşdırıb.
Tədqiqat 40 il davam edib. Alimlər 100 min insanı 40 il ərzində izləyib. Onların səhər qidalanması ilə əqli vəziyyəti arasında əlaqəni təhlil ediblər. Qərbdə klassik səhər yeməyində bekon, vetçina, hazırda isə kolbasalı sendviçlər dəbdədir.
Alimlər məhz bekonu demensiyada əsas rol oynayan təhlükəli qida hesab edib. Xüsusən yağda, qrildə qızardılmış, üzərinə yumurta vurulan bekon yeyənlərdə demensiya riski yeməyənlərə nisbətdə 15% artır. Hətta həftədə cəmi 2 pors belə bekon və ya sendviç kifayətdir ki, beyinə neqativ təsirini göstərsin.
Alimlər bekonu iltihab əleyhinə qidalarla əvəz etməyi tövsiyə edir: lobya, göyərti, qoz, fındıq.
Səhər ət yemək olar, amma o qızardılmış və termiki işlənmiş olmamalıdır. Demensiyadan qorunmaq üçün ümumiyyətlə, rasiondan sosis, bekon, kolbasa, hisə verilmiş qidalar çıxarılmalıdır.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 707   Tarix: 06 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Meymunçiçəyi xəstəliyi öz-özünə sağalırmı? - Əlamətləri, müalicəsi

Tibbdə Monkeypox (Mpox) kimi tanınan meymunçiçəyi virusuna insanlarda və heyvanlarda rastlanılır. Xəstəlik ümumiyyətlə tropik Afrikada yayılıb, lakin son illərdə digər bölgələrdə də müşahidə olunur. -a istinadən bildiri

.

Qəhvənin xeyirli xüsusiyyəti açıqlandı

Yeni araşdırmaların nəticələrinə görə, qəhvə yaşla əlaqədar əzələ kütləsinin itirilməsinin qarşısını alır. -a istinadən bildirir ki, alimlərin sözlərinə görə, qəhvə qəbulu sarkopeniya inkişafının qarşısını alır. Sarkopeniy

.

Qaynadılmış yumurta suyunun möcüzəsi

Çoxumuz adətən qaynadılmış yumurtanın suyunu çölə tökürük. Ancaq bu suyun faydalarını bilsəniz, vərdişinizi dəyişmək istəyəcəksiniz. Bilmədən tökdüyümüz bu su əslində gündəlik həyatın bir çox sahəsində istifadə edə biləcəyini

.

Ana bətnindəki uşağı autizmdən qoruyan məhsul

"Omeqa-3" yağ turşuları ilə zəngin balıqları daha çox yeyən qadınların autizmli uşaq dünyaya gətirmə ehtimalı daha azdır. -a istinadla bildirir ki, bu barədə "HealthDay" nəşri yazır. Qeyd olunub ki, alimlə

.

Yeməklərdən sonra çay və ya kofe içənlərin nəzərinə

Bir çoxları yemək yedikdən ağız dadını sonra çay və ya kofe ilə tamamlayır. Lakin ət və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin üzərindən bunları içmək tövsiyə edilmir.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail"

.

Həkim yaşlı insanlar arasında qidalanma ilə bağlı əsas səhvləri açıqlayıb

Rusiyanın Moskva vilayətinin Səhiyyə Nazirliyinin Vidnovski Klinik Xəstəxanasının endokrinoloqu Mariya Kaloshina RİA Novosti-yə yaşlı insanların pəhrizinin necə olması barədə danışıb.   -a istinadən xəbər verir ki, o, həmçini

.

Bu çərəz gözlərə çox faydalıdır

Püstə həm ləzzətli, həm də sağlamlıq baxımından çox faydalı bir qida mənbəyidir. Zəngin vitamin və mineral tərkibi ilə püstə ürək sağlamlığından dəriyə qədər bir çox sahədə faydalıdır. -a istinadən püstənin faydalarını təqdi

.

Duzlu kələmin faydaları

Fermentləşdirilmiş qidalar bağırsaq sağlamlığı üçün yaxşıdır, çünki həzm üçün faydalı probiotiklər istehsal edir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Uill Bulseviç deyib. O bildirib ki, mədə-bağırsaq traktını

.

Hər gün bir ovuc kişmiş yeməyin faydaları

Quru üzüm kimi istifadə edilən kişmişinin orqanizm üçün bir çox faydaları var. Tərkibi maqnezium, kalium və bir çox faydalı minerallarla zəngindir. Mütəxəssislər gündəlik rasiona bir ovuc qara kişmiş əlavə etməyi məsləhə

turlar.az

sonxeber.az kosmetik vasiteler reseptler hamiləlik kivi murebbesi uze qulluq maskalari gavali murebbesi şəxsi təcrübə kosmetika penis əqrəb gəncə novruz bayrami nizami gəncəvi