Boşqabdakı düşmən: ağlı kütləşdirən yemək
Çox adamların ənənəvi səhər yeməyi demensiya riskini 15% artırır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Filadelfiyanın Alsheymerlə Mübarizə Assosiasiyasının alimləri yeni tədqiqatda səhər yeməklərini araşdırıb.
Tədqiqat 40 il davam edib. Alimlər 100 min insanı 40 il ərzində izləyib. Onların səhər qidalanması ilə əqli vəziyyəti arasında əlaqəni təhlil ediblər. Qərbdə klassik səhər yeməyində bekon, vetçina, hazırda isə kolbasalı sendviçlər dəbdədir.
Alimlər məhz bekonu demensiyada əsas rol oynayan təhlükəli qida hesab edib. Xüsusən yağda, qrildə qızardılmış, üzərinə yumurta vurulan bekon yeyənlərdə demensiya riski yeməyənlərə nisbətdə 15% artır. Hətta həftədə cəmi 2 pors belə bekon və ya sendviç kifayətdir ki, beyinə neqativ təsirini göstərsin.
Alimlər bekonu iltihab əleyhinə qidalarla əvəz etməyi tövsiyə edir: lobya, göyərti, qoz, fındıq.
Səhər ət yemək olar, amma o qızardılmış və termiki işlənmiş olmamalıdır. Demensiyadan qorunmaq üçün ümumiyyətlə, rasiondan sosis, bekon, kolbasa, hisə verilmiş qidalar çıxarılmalıdır.
Milli.Az









Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Səhər yeməyində bu qidanı yeyin - İnfarkt riskini kəskin azaldır
Tatlısesin sərvətinə həbs qoyuldu
Engin Akyürekin serialı uğursuz oldu, heyət dəyişdi
Bu vərdiş beyni 8 il gəncləşdirir – alimlərdən maraqlı açıqlama
Afsanəvi Riçard Dərbişir vəfat etdi
Bel ağrısını azaldan təbii üsullar
Yeganənin səhhətində problem yarandı
"Eyni evdə yaşayıb, fərqli dünyalarda yaşayan cütlüklər çoxalıb" - Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ
15 yaşımda pul qazanıb anama və onun başqa kişidən olan oğluna baxmışam - Səidə