Bu qidalar baş, boyun və ağız xərçənginə səbəb olur

Bu qidalar baş, boyun və ağız xərçənginə səbəb olurÇox miqdarda metionin amin turşusu ehtiva edən qidaların zərərli olduğu üzə çıxıb.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, bu qidaların çətin müalicə olunan baş və boyun xərçənginə səbəb olduğu bildirilir.
Cənubi Kaliforniya Universitetinin alimləri amin turşusu metioninlə zəngin olan qidaların, həmçinin ağız və tənəffüs orqanları xərçənginin inkişafına səbəb ola biləcəyini sübuta yetiriblər.
Tədqiqatın nəticələri "Proceedings of the National Academy of Sciences" jurnalında dərc olunub.
Bildirilir ki, aerodiqestiv skuamöz hüceyrəli karsinoma hər il yarım milyondan çox insana təsir edən baş, boyun və tənəffüs yollarının ümumi, aqressiv bədxassəli şişidir. Bu xərçəng növü çox yayılmasına baxmayaraq, onun effektiv müalicə variantları azdır.
Alimlər aşkar ediblər ki, metionin digər xərçəng növləri ilə müqayisədə ağız xərçəngində yüksək konsentrasiyalarda mövcuddur.
Metionin insanların krevetka, yumurta və mal əti də daxil olmaqla, bır sıra qidalardan aldığı amin turşusudur.
Tədqiqat zamanı metionini hüceyrələrə daşıyan membran zülalı olan LAT1 daşıyıcısı bloklanıb və bu, şiş böyüməsinin yavaşlamasına səbəb olub.
Heyvanlarla aparılan təcrübələr göstərib ki, metioninin az olduğu pəhriz adi pəhrizlə müqayisədə şişlərin böyüməsini yarıya qədər azaldır.
Bu pəhriz effektiv ola bilər, çünki xərçəng hüceyrələri metionindən daha çox asılıdır, normal hüceyrələr isə onun çatışmazlığına daha az həssasdırlar.
Gələcək klinik sınaqlarda ağız xərçəngi olan xəstələr üçün aşağı metioninli pəhrizdən istifadənin effektivliyini araşdırılacaq.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 872   Tarix: 04 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kişilər niyə susur?

Kişilər adətən uşaqlıqdan duyğularını göstərməməyə öyrədilirlər. Onlara qorxu, ağrı və ya zəiflik nümayiş etdirməyin "kişiyə yaraşmadığı" aşılanır. bildirir ki, bunu rusiyalı psixoloq Dmitri Çernışov kişilərin münasibətlərd

.

Yaşıl çay gündə nə qədər və nə zaman içilməlidir?

Yaşıl çayı içmək üçün ən doğru vaxt hansıdır və gündə nə qədər içilməlidir?. yaşıl çayın faydalarından tutmuş, onu içmək üçün ən uyğun vaxtlara qədər bütün detalları təqdim edir. Yaşıl çay yüksək keyfiyyəti və zəngin tərkib

.

Tez-tez münasibət yaşamaq xərçəngdən qoruyurmuş

Alimlər prostat xərçənginin qarşısını almaq üçün kişilərə lazım olan cinsi aktivlik tezliyini açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-nin Boston Universitetinin epidemioloqu və onkoloqu, professor Cennifer Ryder prostat vəzi xərçəngini

.

Bir il yarım davam edən öskürəyinin səbəbi balqabaq toxumu çıxdı

Malatyada bir xəstə təxminən bir il yarım davam edən öskürək problemi səbəbilə xəstəxanaya müraciət edib.  xəbər verir ki, aparılan tibbi müayinələr nəticəsində xəstənin uzunmüddətli öskürəyinə səbəb ağciyərlərinə düşmü

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

.

Mədə xərçənginin dərmanı tapıldı

Alimlər mədə xərçənginin dərmanını tapıb. xəbər verir ki, tədqiqat "BMJ Oncology" jurnalında dərc olunub. Avstraliyanın Olivia Newton-John Onkologiya Tədqiqat İnstitutunun (ONJCRI) mütəxəssisləri müəyyən ediblə

.

Yaddaşı gücləndirən 8 əsas vitamin:Beynin qocalmasının qarşısını alırlar

Yeni araşdırmalar beynin qocalma prosesinin 40 yaşdan etibarən başladığını ortaya qoyub. Mütəxəssislər bildirirlər ki, Omega-3, B12, D vitamini və folat kimi mühüm qida maddələrini müntəzəm qəbul etmək yaddaşın güclü qalmasın

.

Bu məhsulların tərkibində yod var - Yeməyəndə əqli gerilik yaradır

"Qeyri-dəniz mənbələrindən də yod əldə etmək mümkündür". xəbər verir ki, Endokrinoloq Olqa Çernitskaya bildirib ki, yod orqanizm üçün vacib mikroelementdir və adətən insanlar onu dəniz məhsulları və balıqdan alırlar

turlar.az

həkim məsləhəti toy gecesi geyim necə seçməli mirzə ələkbər sabir satiraları qadınlar plov reseptləri ilk tibbi yardim kosmetika kəlamlar maraqlı hakiwda paxlava