Bu qidalar xərçəng və diabet riskini artırır - XƏBƏRDARLIQ

Bu qidalar xərçəng və diabet riskini artırır - XƏBƏRDARLIQMütəxəssislər illərdir ki, paketləşdirilmiş qidalar ilə bağlı həyəcan təbili çalır. Paketləşdirilmiş qidaların əksəriyyətinin tərkibində xərçəng əmələ gətirən saxta şəkər olduğu ilə bağlı iddialar da mövcuddur.
Bəs bu qidaların tərkibində saxta şəkər varmı?
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Sfera.az-a danışan Qida Hərəkatının rəhbəri Məhsəti Hüseynova bildirib ki, paketləşdirilmiş qidaların bir çoxunun tərkibində qarğıdalı və qlükoza siropu, nişasta əsaslı şəkər, süni dadlandırıcılar və şəkər qamışı kimi maddələr var.
"Onlar isə orqanizmdə yağa çevrilən toksik maddələrdir. Elə bir dövrə gəlib çatmışıq ki, tərkibində şəkər əlavəsi olmayan məhsul tapmaq çətinləşib. Ötən əsrin 80-ci illərindən qidalarda saxta şəkər əlavələrindən istifadə edilir. Həmin dövrdən xərçəng xəstələrininin, köklükdən əziyyət çəkənlərin və iflic keçirənlərin sayı günbəgün artır".
Məhsəti Hüseynova qeyd edib ki, qarğıdalı siropu normal şəkərdən daha ucuz əldə edilir.
"İstehsalçılar minimal xərclərlə maksimum qazanc əldə etmək istəyirlər. Qarğıdalı siropu ürək-damar siteminə mənfi təsir edir. Bu sirop insanların kökəlmə prosesini sürətləndirir. Şəkər çuğundurundan əldə edilən şəkərin 50 faizi qlükoza, 50 faizi isə früktozadır. Qarğıdalı siropunda isə 20 faiz qlükoza, 80 faiz früktoza mövcuddur. Früktoza isə qüvvətli dadlandırıcıdır. Orqanizmə daxil olan früktoza mənimsənilib qaraciyərə daxil olur. O, sürətlə şəkərə çevrilir. Bu maddəni həddən artıq çox qəbul etdikdə köklük, diabet, qaraciyər yağlanması və yüksək təzyiq yaranır".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 955   Tarix: 17 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Uzun ömür yaşamaq istəyirsinizsə, yatın

Pis yuxu rejimi beynin "təmizlənməsinə" mane olur və toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə alimlər xəbərdarlıq edir. Beyin toxumalarında yığılan toksinlərin, o cümlədən Alzheimer xəstəliy

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qız 3 vacib əlaməti açıqladı - FOTO

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qadın üç əsas bağırsaq xərçəngi simptomunu açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-də yaşayan Peyc Zayfertə 24 yaşında bağırsaq xərçəngi diaqnozu qoyulub. Onun sözlərinə görə ilk simptomla

.

Çox adam arıqlamaq üçün belə edir, amma kökəldir

Gündə 1 və ya 2 dəfə yemək sağlamlıq üçün tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı diyetoloq, qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriya Gonçar deyib. Onun sözlərinə görə gün ərzində üç yeməyi atlamaq metabolizmin pozulmasına

.

Belə məşq heç bir işə yaramır - Mif imiş

Göz gimnastikasının görmə qabiliyyətini bərpa etməsi ilə bağlı fikirlər elmi baxımdan doğru deyil. xəbər verir ki, bunu rusiyalı oftalmoloq Angelina Kazantseva bildirib. Onun sözlərinə görə göz üçün edilən məşqlər görməni

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

İsti su ilə çimənlərə pis xəbər

Dəri həkimi duşda düzgün yuyunma qaydasını açıqlayıb. xəbər verir ki, dəri həkimi Nikoll Negbenebor bildirib ki, insanların əksəriyyəti duşda səhv üsullarla yuyunurlar. Onun sözlərinə görə duşda əsas məqam suyun düzgün temperaturudur

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

turlar.az

yay kolleksiyasi kosmetoloq geyim necə seçməli cavanlaşdırıcı maskalar 2025 burcler gözəllik məhsulları xinayaxdi bayatilari kosmetika vətənə aid bayatı aslan sevda haqisda terezi