Bu qidalar xərçəng və diabet riskini artırır - XƏBƏRDARLIQ

Bu qidalar xərçəng və diabet riskini artırır - XƏBƏRDARLIQMütəxəssislər illərdir ki, paketləşdirilmiş qidalar ilə bağlı həyəcan təbili çalır. Paketləşdirilmiş qidaların əksəriyyətinin tərkibində xərçəng əmələ gətirən saxta şəkər olduğu ilə bağlı iddialar da mövcuddur.
Bəs bu qidaların tərkibində saxta şəkər varmı?
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Sfera.az-a danışan Qida Hərəkatının rəhbəri Məhsəti Hüseynova bildirib ki, paketləşdirilmiş qidaların bir çoxunun tərkibində qarğıdalı və qlükoza siropu, nişasta əsaslı şəkər, süni dadlandırıcılar və şəkər qamışı kimi maddələr var.
"Onlar isə orqanizmdə yağa çevrilən toksik maddələrdir. Elə bir dövrə gəlib çatmışıq ki, tərkibində şəkər əlavəsi olmayan məhsul tapmaq çətinləşib. Ötən əsrin 80-ci illərindən qidalarda saxta şəkər əlavələrindən istifadə edilir. Həmin dövrdən xərçəng xəstələrininin, köklükdən əziyyət çəkənlərin və iflic keçirənlərin sayı günbəgün artır".
Məhsəti Hüseynova qeyd edib ki, qarğıdalı siropu normal şəkərdən daha ucuz əldə edilir.
"İstehsalçılar minimal xərclərlə maksimum qazanc əldə etmək istəyirlər. Qarğıdalı siropu ürək-damar siteminə mənfi təsir edir. Bu sirop insanların kökəlmə prosesini sürətləndirir. Şəkər çuğundurundan əldə edilən şəkərin 50 faizi qlükoza, 50 faizi isə früktozadır. Qarğıdalı siropunda isə 20 faiz qlükoza, 80 faiz früktoza mövcuddur. Früktoza isə qüvvətli dadlandırıcıdır. Orqanizmə daxil olan früktoza mənimsənilib qaraciyərə daxil olur. O, sürətlə şəkərə çevrilir. Bu maddəni həddən artıq çox qəbul etdikdə köklük, diabet, qaraciyər yağlanması və yüksək təzyiq yaranır".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 819   Tarix: 17 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı

"İnsan yağlı və yüksəkkalorili bir şey yeyəndə beyin qana dofamin - həzz üçün cavabdeh olan neyromediator buraxır. Məhz dofamin həzz hissi yaradır və bizi bu hərəkəti təkrarlamağa motivasiya edir". -a istinadə

.

Psixoloji TEST: Sizi daha çox ehtiras, ya ağıl idarə edir? - Bir şəkil seçib öyrənin - FOTO

Sizi daha çox nəyin idarə etdiyini heç düşünmüsünüzmü - ehtiras və ya ağıl? Şəxsiyyət testimizlə psixikanızın dərinliklərinə qərq olun!.  psixologiya və özünü tanıma sahəsində şəxsiyyət testləri xüsusi yer tapıb. Onlar bizi

.

Ən dayanıqlı bakteriya: Nə radiasiya, nə də kosmik vakum ona təsir edir

Dünyada ən çətin şəraitdə sağ qala bilən canlılar mövcuddur. Onlardan biri də "Konan bakteriyası" adlandırılan Deinococcus radioduransdır. xəbər verir ki, Rutgers Universitetinin təkamül bioloqu Skott Trevers "Forbes"

.

Sağlamlıq üçün ən faydalı 5 ŞORBA

İlk yeməklər (şorbalar) orqanizm üçün çox faydalıdır: onlar həm toxluq hissi yaradır, həm də tərkibindəki ət, sümük və tərəvəzlər sayəsində bir çox vitamin və qida maddələri ehtiva edir. Şorbalar bədəni qidalandırır, eyn

.

Hamiləlikdə ürək döyüntüsü niyə artır?

Hamiləlik zamanı ürək döyüntüsü (nəbz) artır, çünki bədənin həm ananın, həm də böyüyən körpənin ehtiyaclarını ödəmək üçün daha çox qan pompalaması lazımdır. Normal olaraq, hamilə qadınlarda ürək döyüntüsü dəqiqədə 10-20 vurğ

.

Saqqızın tərkibində təhlükəli maddələr var - Ondan imtina etmək daha yaxşıdır

Saqqız, tərkibindəki bəzi hissəciklərə görə sağlamlıq riski yarada bilər. Saqqız uzun müddətdir nəfəsi təravətləndirmək və stressi azaltmaq üçün məşhur üsuldur. Bununla belə, hər kəs onun istifadəsinin mümkün zərərini düşünmür

.

COVID-19 peyvəndi ilə bağlı ŞOKEDİCİ ARAŞDIRMA: Təhlükəli xəstəlik riskini altı dəfə artırır

Koronavirus peyvəndi ilə bağlı araşdırmalar tibb dairələrində qızğın müzakirələr yaratmağa davam edir. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, təxminən 99 milyon insanı əhatə edən son beynəlxalq araşdırma peyvənddən sonr

.

Şəhər sakinlərinin qəfil ürək tutmasının səbəbləri

Yel Universitetinin (ABŞ) mütəxəssisləri şəhər sakinləri arasında qəfil ürək tutmalarının əsas səbəbini müəyyən etdiklərini bildiriblər. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, məlum olub ki, onlar qəfil infarktları

.

Şirniyyatdan sonra dişlərinizi fırçalamayın - Diqqət

Dişlərinizi təmizləmək üçün ən uyğunsuz vaxtı seçsəniz, bu, ağız sağlamlığınıza ziyan vura bilər. xəbər verir ki, stomatoloq Tarun Naqpal xüsusilə şirniyyat, məsələn şokolad yedikdən dərhal sonra dişləri təmizləməyin təhlükəl

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari kosmetika mehsullari yay geyimləri 2025 cennet almasindan murebbe kişi xəyanəti dibcekler ayaq şişməsi qiz evi vetene aid bayati hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz kəlamlar maskalar