Çayı şəkərsiz içmək zərərlidir - SƏBƏB

Çayı şəkərsiz içmək zərərlidir - SƏBƏBÇay dünyada ən məşhur içkilərdən biridir. Daha dəqiq desək, reytinqdə çay sudan sonra ikinci yeri tutur. Bəşəriyyət bu içkini 4000 ildir tanıyır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, çeşidindən asılı olaraq, çay canlandırıcı və ya sakitləşdirici təsir göstərə bilir.
Qışda isti çayı isinmək üçün, yayda isə soyuq çaydan təravətləndirici xüsusiyyətinə görə istifadə edilir.
Ancaq son illr əsas müzakirə mövzusu çaya şəkər əlavə etməklə bağlıdır. Sağlam həyat tərzinin getdikcə daha çox əhəmiyyət qazandığı bir dövrdə çayı şəkərsiz içənlərin sayı da artmaqdadır. Lakin şəkərsiz çayın zərərli olduğunu iddia edənlər də var.
Medicina.az xəbər verir ki, onlardan biri də peşəkar çay dequstatoru və çay miksologiyası üzrə Rusiya çempionu Natalya Larionovadır.
O iddia edir ki, şəkərli çay bir neçə üstünlüyə malikdir.
"Şirin çay qanda qlükoza səviyyəsini yüksəltdiyi üçün enerji verir. Bundan əlavə, zəiflik və ya başgicəllənmə hiss edirsinizsə, şəkərli çay içmək tövsiyə olunur. Bu, daha yaxşı hiss etdirəcək.
Şəkər çayın ləzzətini artırmaqla yanaşı, acılığını azaldır. Bu, bəzi qara çaylar - English breakfast, earl grey, südlü oolong və meyvə qarışıqları üçün keçərlidir".
Ekspertin fikrincə, çox güclü qara çayı yüksək göz təzyiqi diaqnozu qoyulmuş şəxslər ehtiyyatla içməlidir.
"Həmçinin çayın həddindən artıq istehlakı sidikqovucu təsirə görə susuzluğa səbəb ola bilər. Çaya süd əlavə olunduqda bu təsir daha da artır. Ona görə də xüsusilə isti havalarda şəkərsiz çay əvəzinə bir stəkan su içməklə maye itkisini önləmək məsləhətdir".
Tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq-hepatoloq Olqa Arişeva isə qeyd edir ki, qara və yaşıl çayların tərkibində kofein və taninlər var:
"Ona görə də, xüsusilə yuxusuzluqdan əziyyət çəkən və ya uzun müddət yuxuya gedə bilməyənlərə yatmazdan əvvəl çay içmək məsləhət deyil.
Həmçinin, çay diş minasının rənginə təsir edə, hətta flüoru dişlərdən yuya bilər".
Həkim bildirir ki, çayı şəkərsiz içmək əvəzinə alternativ dadlandırıcılardan istifadə emtək olar. Buraya bal, ağcaqayın siropu, hind qozundan əldə edilən şəkər və ya stevia tozu daxildir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1035   Tarix: 16 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Səhərlər qaranlıq otaqda oyanmaq təhlükəlidir? - Yeni araşdırma

Səhərlər qaranlıq otaqda oyanmağın təhlükəli nəticəsi üzə çıxıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər səhərlər tamamilə qaranlıq mühitdə oyanmağın insan sağlamlığı üçün gözlənilməz risklər yaratdığını bildirirlər. Araşdırmalar

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

turlar.az

həkim məsləhəti kosmetika mehsullari toy gecesi gelinlikler məmməd ismayıl romantik pozalar qadin dunyasi az kosmetika ikizler kokelmek şebnem tovuzlu prostat fitat